As salam... Sane sini blogger2 sedang memperkatakan hal hangat - gambar digunapakai tanpa izin. Kite tak nak komen banyak akan hal ini cuma berharap, pihak berkenaan segera sedar dan diberikan hidayah olehNYA. Dan bukan hanya pada dia tapi juga kepada pengikut2nya. Sebelum menaip perkataan "saya setuju!", "saya sokong!", "dorang dengki!" dan sebagainya yg berkaitan... Silelah anda selidik terlebih dahulu. Ape isu sebenarnya yang membuatkan tuan gambar itu melenting.
Ok, berbalik cerita pada gambar. Kelmarin2 sudah sy buat chicken puff dan pie. Act buat pie tu, itulah aje seketui. Hakhakkk utk diri sendiri je tu. Chicken puff tu memang sy buat banyak. Tapi banyak tak banyak - 20 ketui je kot (perkataan org sekarang hikhikk). Pastry tu seperti yang anda tahu (tahu ke...?) adalah handmade uli2-an sendiri. Boleh skroll bawah utk tgk cara buat pastrynya ye... So sy kongsikan utk buat inti sajalah ye...
Utk intinya ni, sy tak describe exact amountlah tau. You all pepandai le nak adjust bahan2 tu. Sebab sy sendiri main agak2 je. Semuanya ikut tekak sendiri.
Bahan2
Bawang besar - buang kulit dan dipotong racik
Bawang putih - ketuk dan cincang
Kentang - buang kulit dan potong dadu
Ayam kisar - sy guna jenama RAMLY
Sayur 3 beradik - carrot, jagung dan kacang pea
1 paket bancuhan sos cendawan ayam (dibancuh dgn secawan air panas)
1 sb tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air) - utk pekatkan inti
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam
Sedikit minyak utk menumis
Cara2
1) Panaskan kuali dan minyak. Masukkan kentang dan digoreng hingga sedikit empuk.
2) Masukkan bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga bawang agak layu.
3) Masukkan ayam. Kacau sebati.
4) Renjiskan dengan serbuk lada hitam. Goreng hingga nampak agak2 air ayam kering.
4) Masukkan sayur 3 beradik.
5) Masukkan bancuhan sos cendawan ayam bancuhan tepung gandum. Perlahankan api dan ratakan inti.
6) Biarkan seketika. Rasa terlebih dahulu. Kalau perlu barulah diletak garam.
Inti ni boleh dipelbagaikan mengikut kreaviti anda. Bukan hanya utk pie dan puff saja. I'Allah akan share resipi lain menggunakan inti ini juga nanti...
Selamat mencuba :D
10 comments:
pernah gak wat puff dan uli sendiri kulitnya masa tu mana ada kuar lagi puff pastry kawan tu.tp dai punya minyak punyalah byk tak hengat skrg dah malas nak uli beli aje dah siap senang
Owh ye ke...sy punye turn out well,very well.alhamdulillah...lenkali klu rase nak cuba,guna resipi cmg ni ye...
ohhh bleh la cuba resepi ni...boleh menghabiskan stok kulit pastri tu...hehehe
aku pun nak try gak ni...bila nak dpt kulit pastri??? hehehe
Qaseh honey,
Selamat mencuba dear...kasi habis jgn simpan2 hihii
Bonda ogy,
Nnt sabtu teman anto ke ghomah yek...i'Allah...teman kasi pree je...kawan banyok nolong teman.tp nak minta tolong lagi...tolong promot puff pastry teman yek hihiii
Salam, Fiza.. nampak sedaplah, stok kulit pastri pun ada dalam esbox tu..
sedapnyer... lapo plak aku ni (yg sememangnya lom lunch lagi)
Fiza, semalam aku tengok kat bakery, pastry marjerin tu 500gm=rm8.50..mahal nk mampus kat Hot Oven Bakery ni... ko punyer tu rm4.50 jer kan...
Nanti nk tgk kat Yen / Yummies plak... kalo mahal2 cenggitu, takde untung aku nk menjual
Heihhhhh mahal tu noorma.... Semalam aku p beli kat bake with yen puchong 1kg-rm9 jjeeeee tau....rentikan p beli kat situ!
Sari yusa,
Simpan ape bikin...? Kasi godek la....hihii
Post a Comment