Followers

Wednesday, February 29, 2012

Kek Batik Aurora

Berdebu! Roti Naik pun dah jadi baja barulah nak mg 'n3' lagi. Bukan takde buat ape2 tapi kemalasan nak mg 'n3' yg membuatkan blog berdebu. Ade sape kesssahhhh ke ponnn??? Hihiii

Kawan blogger masak2 heboh sane sini ber 'aurora'... Kite pun tak nak le ketinggalan. Makanya...!

Tapi kebanyakkan yang kite tengok warna sume meriah2. Kite punye pudar pucat je. Ye, ye... Kite memang sengaja buat kaler pucat2 camni. Sebab klu kite buat kaler meriah2, sure anak2 tak usik. Adela yang buat muka sambil kate "uiiii kaler dia ma... Takut nak maka!" ha koooo! Kang tak pasal2 aurora hilang seri dgn sendiri. Jadi kenalah buat mengikut permintaan isi2 perut dalam rumah ni.

Kite ambil resipi dari blog CMG yg vogue vogue ke???x penah jumpe ponnnn... Main agak2 je... Huhuuu terima kasih banyak2 cik mat. Minta halal resipinya ye...kite nak salin balik kat sini ni....


Bahan2

250g mentega

100g gula kastor

3/4 cwn susu pekat manis

250g tepung gandum

2camca teh baking powder

6 biji telur

1camca teh ovellette

5 jenis perisa & pewarna

- oren / oren

- merah / stoberi

- ungu / yam

- coklat / coklat

- hijau / pandan


Cara2

1) panaskan oven 175c

2) sapu mentega dan lumur tepung pd loyang. Ketuk loyang utk keluarkan lebihan tepung.

* loyang bulat - size 8inc - alas kertas minyak

3) putar mentega, ovelette dan gula halus hingga putih.

4) masuk susu pekat manis dan putar.

5) masuk telur sebiji demi sebiji. Jarak masa sebiji 1 minit.

6) perlahankan kelajuan. Masukkan tepung. Putar rata atau boleh gunakan spatula.

7) bahagikan adunan kepada 5 bahagian sama banyak. Warnakan dan perasakan. Isi dlm piping beg. Gunting bucunya.

8) paip keliling loyang. Buat hingga habis adunan.

9) bajar selama 45 min atau hingga kek masak. Sejukkan sebelum ditelangkung di atas redai untuk sejuk sepenuhnya.

10) ayak sugar ising atau dusting powder sebagai hiasan.


Selamat mencuba!


Published with Blogger-droid v2.0.4

6 comments:

IeRA said...

Salam...

sedapnya!!!!

Cendana Kasih said...

ooo...ko pakai loyang bulat tu yer...patut laaa...aku ingatkan ko buat swiss roll arora...hahaha....

Mat Gebu said...

Terus ngidam nak buat lagi, tapi masalahnya...sapa nak makan nanti..huhu..

Ayu said...

assalam fiza,
wah itu dia versi fiza pula ya..oh anak2 tak suka kek yg colour maler ya..yalah kena ikut selera kat rumahlah kan..tapi pada akak colour pastel tu pun cantik juga..

Fiza Nordin said...

Iera,
Alhamdulillah....tq sudi singgah

Noorma @ cendana kasih,
Yep, loyang yg lobang tgh tu.pecah dare! Hihii

Cmg,
Tq sudi luangkan masa ke mari.amacam cikgu,lulus ka??? Kite pun klu buat kali kedua kena tgk mulot sape yg nak ngunyah.kek2 ni amat payah nak laku kat rumah ni....

K ayu,
Wsalam kak :D tulah dia...thanks kak :D

Anonymous said...

http://cardiffmiller.com/pubs/buyvalium/#pills valium dosage depression - what do generic valium pills look like

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)