Followers

Sunday, July 29, 2012

Tart Nenas

As salam, ramadhan ke 9 hari ni, alhamdulillah!
Ok, ni biskut raye aku yg pertama untuk tahun ini. Bila terasa nak buat tu, terus je buat. Laju je kejadiannye. Alhamdulillah, begitulah klu memang Dia izinkan.
Sejak2 merajinkan diri buat biskut rase dr beberapa tahun lepas, inilah kali pertama aku buat tat nenas gini bentuk dan gayanye. Sebelum ni memang buat tat gulung saja. Usaha tu p beli acuan hihihiii dan yg pastinlepas ni aku kena geledah lagi tool biskut & kek cari acuan tart nenas aku. Masa pindah aritu, aku tak ingat mane ntah aku letak. Klu x jumpe, kenalah beli lain nampaknye. Start esok nak mula buat untuk tempahan.
Oh yes... aku memang tak uwar2kan untuk terima tempahan sebarang biskut sangat tapi aku terima je klu ademorg yg nak tempah. So,klu ade yg nak tempah bolehoah call/sms 017-3113 226/03-8322 1708. Boleh juga email sofie2_za@ yahoo.com Kalau rajin, x payah tempah. Boleh try cuba test buat ikut resipi kat bawah atau google resipi kawan2 lain occay....

Bahan2
250g marjerin
2sb gula kastor
2sb ovellette
2 bj telur (kuning saja)
1sb esen vanila
1sk pewarna kuning
1/2 cwn tepung jagung
Tepung gandum (kuantiti sehingga jadi doh lembut.)

Cara2
Mixer marjerin, gula dan ovellete hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila. Terus dipukul hingga kembang.
Masukkan pewarna kuning, pukul lagi.
Masukkan tepung jagung. Terus mixer hingga sebati.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan tapi lembut. Janga terlebih tepung, sakit jari jemari nak memicit dlm acuan tat nnt...

Selamat mencuba :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

3 comments:

Cendana Kasih said...

Salam Ramadhan Fiza...waaa...dah membiskut ko ek...hehehe...tp apsal jem dia warna hitam? ker ko mmg letak warna cenggitu/ko edit gambo ni??

Fiza Nordin said...

noorma,
lepas2 buka xde nak wat ape plak,tu yg buat ni.nak g terawih anakanda mierza ni aktif semacam plak...bukan tau takut orang.lgpun kendian2 nnt dah sibuk dgn baking.buat le awal utk umah sendiri...

Anonymous said...

Verу quicκlу this site will be fаmouѕ amіd all blogging vіeωers,
due to it's nice articles

My weblog: payday loans

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)