Followers

Friday, July 27, 2012

Cucur Udang - Iftar 6

As salam ibu2, kakak2, adik2....
Alhamdulillah, dah hari ke 6 puasa... moga amal ibadat dan puasa kite diterima & diterima olehNya, amin!

Hajat nak mencucur udang tertangguh semalam. Sepatutnya nak buat semalam tapi dah lewat sms en asben mintak belikan daun kucai dan taugey. Tak sampai beberapa saat sent sms, dah terdengar bunyi motor en asben depan pagar. emp..... Memula rase nak redah jugak buat tapi fikir2 xmolah tgopoh gopoh-gapah sgt... mcm xde esok dah, kan. Jadinye sabarkan je la hati.

Dedulu mase meniaga bazaar ramadhan, aku ade buat cucur udang ni utk jualan. Tapi bukanlah tandanye dah xpert sgt,kan... kali ni buat still jugak menggoogle cari dan tengok2 resipi orang lain. Hasilnye aku jumpa ade yg letak serbuk pati ayam atau ikan bilis. Ade yg letak baking powder instead of ibu roti mcm aku buat dolu2. Jadi aku try2 la campur dan gabungkan. Alhamdulillah, hasilnye tak menghampakan. Okeh, jom tgk resipi!

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sb tepung beras
1/2 sudu makan baking powder
15 ekor udang kertas sederhana besar
4 batang daun kucai - potong pendek-pendek
1 genggam taugeh
1 labu bawang besar - cincang
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk pati ayam knorr
1 1/2cawan air - agak2, tgk kepekatan dan kecairan tepung
minyak

Cara:
1. Dalam mangkuk, gaul kesemua bahan di atas kecuali udang dan minyak. 
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng terendam.
3. Panaskan senduk besi bertangkai di dalam kuali.
4. Bila senduk dah panas, sudukan adunan tepung dan letak seekor udang di atasnya.
5. Rendam semula senduk besi bersama adunan tadi dalam kuali. Goyang-goyang sikit supaya adunan tertanggal daripada senduk atau boleh guna penyekit utk tanggalkan cucur udang dr senduk. Balik-balikkan cucur udang supaya masak sekata. Angkat dan toskan.
6. Buat sampai selesai.
7. Cucur udang sedap dinikmati dengan sos cili, sambal cili dan kuah kacang. Ikut tekak masing2 lah ye...

Selamat Mencuba!

Published with Blogger-droid v2.0.6

4 comments:

Aymy With L♥ve said...

Salam kak Fiza... Akak sihat? Lama betul saya tak meronda... Lama jugak tak buat cucur udang esok lusa boleh buat ni... :)

Rosmaniza @ Ogy said...

kuah kacangnye takde resepi ke??..

Fiza Nordin said...

aymy,
salam...alhamdulillah sihat. silelah buat dan selamat berpuasa :-)

Fiza Nordin said...

ogy,
kuah kacangnye aku guna pes pecal yg aku bg kat ko ritu hihiiii

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)