Followers

Friday, June 15, 2012

Sabah - Day 2




As salam, aku sambung cerita cuti2 Sabah kelmarin. Dah balik bcuti ni sibuk memanjang pulak. Hati ni mmbuak2 nak share cerita kat sini tp masa amatlah tidak mengizinkan. Ni pun curi2 masa dan ntah berapa kali bhenti2 menaip.

Plan awal nak ke Kundasang hari 3 di Sabah tp last2 minit ubah fikiran,p hari ke 2. Dan awalnye ingat nak sewa kereta tp fikir2 balik, cancel. Sbb org tu suruh amik kereta pukul 10pg dan mesti pulangkan pukul 10pg esoknya.huhuu awal giler tu nak balik dr Kundasang. Untuk info perjalanan dr KK ke Kundasang mengambil masa 2 jam lebih. Dan2 ke Sabah tu barulah ingat ade sedare. Jadi kami lajak terus ke Ranau. Sepupu aku-abg zie ni OC kat balai polis Kundasang tapi sbb kat Kundasang xde balai,beliau ditempatkan di Ibu Pejabat Polis Ranau.

Ok,pg tu lepas bf kami check out dr Hotel Sri Borneo. Sblmnye aku dah google,klu nak guna kenderaan awam,kena naik kereta sewa di Stesen Padang Merdeka.Tanye dgn budak hotel tu. Owh dkt je. Jalan kaki je boleh sampai. X perlu amik teksi. Lebih kurang 10min bjln kaki. Tambang kereta sewa rm16 utk 1 kepala menggunakan kereta unser. Muatan 8 org tmasuk pemandu. Cukup penumpang barulah jalan. Kami aritu mujur nasib baik x perlu menunggu. Masa sampai dah ade 2 org, + kami b2, 4.selang beberapa saat je sampai lagi 3 org. Agak selesa jugalah. Kereta ade air-cond & pemandu ramah & bwk kereta pun bhemah. Sepanjang pjalanan rileks je.xde 'brek angin'. Bhenti di Pekan Nabalu utk buang air. Aku betul2 beli sepeket kacang bharga rm1.50. Masuk toilet 30sen. Kualiti tandas biasa2 saja. Tandas kampung... Klu dia ade jual fm & keychain tulis 'Pekan Nabalu' mungkin aku akan beli tp yg biasa aku nampak kat tmpat lain juga. Jadi x payah le... Harga pun boleh tahan mahai... Kereta sewa terus hantar ke dlm perkarangan Ibu Pejabat Polis Ranau. Abg zie duduk kuarters kat blakang balai. Kami mkn tgari di rumah beliau. Hihii save bajet,terima kasih jamu kami dgn gulai asam keladi,sedap!

Abg zie bg pinjam motor. Kami jalan2 ke Poring Hot Spring. Tak pasal2 merempit di Ranau,kan??? Xpa,lesen beso weih... Sepupu OC Kundasang/Ranau tu... Kekeke

Sepanjang jalan ke Poring Hot Spring melalui rumah2 kampung. Deme ni xde juai2 keropok ke,lemang ke,goreng pisang ke... Wehehehe ko ingat ni kampong ko??? Tp klu sah2 jln ke pusat pelancongan,amikla kesempatan ye tak?? Huhuu tp mungkin mereka ade alasan sendiri kenapa. Aku je yg xtau le tu..

PORING HOT SPRING

Aku mmg x bhajat nak mandi-manda kat sini jadinye dtg blenggang kangkung je la.. Dpt celop2 kaki pun dah syiok tu.

Bayaran masuk rm3 seorang dewasa.sbb aku dtg dewasa saja, aku x tgk pulak rege utk bebudak hohohooo

Utk tujuan pelancongan dan komersial, tempat ini telah dibina kolam2 bg kemudahan pengunjung. Boleh berendam juga,campurkan dgn air panas ikut kepanasan yg dikehendaki. Aku celup kaki dalm kolam yg disediakan di peringkat medium. Bila keluarkan kaki rasa lega sgt. Kulit merah. Ada juga cuba celop2 kaki kat kolam ke 3 tp had celop2 je.tak bley tahan wooo... Hangat pijo,mengeletek rasenye!

Kat luar pagar tu adw gerai2 jual cenderahati. Aku x beli pun. Lebih kurang same je dgn yg nampak di mana2 kat Town KK ni... Rege plak mmg xbley blah..

Isteri Abg Zie ade ckp klu nak merasa mkn daging rusa,singgah kedai kat hujong luar hot spring tu. Tp masa tu mgkn sbb perut kenyang jadi aku tlupa. Hihihii

Gerak dari Poring Hot Spring ingatnye nak terus ke Ladang Teh & Luanti tgk ikan besar2. Boleh dibelai2 ikan tu. Klu mak buat fish massage pun boleh. Yg ni aku x brani sbb prnah tbaca kat surat kabar boleh jadi jangkitan penyakit. Hikhukk Tp minyak motor lentok semacam. Berhenti tanya org di mana stesen minyak tdekat. Katenye di Pekan Ranau. Alahai... Klu teruskan pjalanan takut pulak x lepas balik nnt. Lebih menakutkan klu blum sampai destinasi dah kene menuntun motor. Akhirnya amik keputusan patah balik. En hubby tanye jugak nak ulang balik ke...oiiih malasnye! Hari pun dah petang sgt. Kul 4 lebih. Kat sini kul 4 lebih tu mcm 5 lebih. Cepat gelap dan cepat terang di waktu paginye.

Sblm balik saje pusing2 Pekan Ranau. Nampak ade pasar, berhenti. Jalan2. Kat sini pasar dipanggil tamu. Org jual goreng pisang je majoritinye. Elok je sebelah menyebelah menggoreng pisang. Haihhh sepakat sungguhla depa. Yg juai nasi & lauk pauk plak elok je sepakat juai sebelah2.

Ada 1 gerai tu jual murtabak ke ape xtau le...mmg bkerumun org beli.ye la kot sbb dia sorg je yg juai lain dr lain kan..

Kat gerai nasi & lauk tu adelah aku perasan 1 makanan berbungkus dgn daun kale purple2 gitu.aku tanye akak tu,dia kate tu nasi kampong klu x silap.siap akak tu bukak & tunjuk.tp aku x belila.taku x tmakan sbb en hubby klu lain mcm sikit,pandang pun dia xnak.

Balik umah abg zie, sembang2 sekejap pastu abg zie hantar ke homestay. Ade juga dia pelawa tidur rumah dia saje tp nama pun holiday...

NIAH'S HOMESTAY

Ok cerita pasal homestay... Dr kl aku dah reserve dgn J.resident tp x buat apa2 byrn. Mlm tu mase abg zie hantar barulah tau tempatnya tlindung dr tgk gunung. Terus x jadi stay situ. Mujurlah abg zie pernah carikan h/stay utk kwn dia jadi bawak ke tmpt tu. Sebab dah kenal, dr sewa rm80 dpt diskaun rm60 saja.hihihii bilik taklah betul2 Mengadap gunung tp keluar je dr bilik dan jalan 4/5 tapak ke depan dah boleh nampak tsergam gunung kinabalu depan mata.tu pun klu gunung x bselimut kabus la..

Sedikit bad luck bila restoran bdekatan tutup. Nak bjalan ke pekan bdekatan risau pulak.yg lalu lalang lelaju saje lori & pick up.jalan x blampu.gelap gelite.kebulur punye pasal, sanggup aku ketuk pintu tuan rumah minta maggie.klu dia jual pun aku sanggup beli. Rupanye ade kedai runcit kecil2lan dpn h/stay tu.shopingla maggie & biskut. Tuan rumah pun baik hati bg nasi.tp bukan tekak kami mkn nasi bcampur maggie.

Malam tu tidur x berapa lena... Angin di Kundasang siap bersiul... Seremlah pulak....

Kira2 bajet pjalanan kami...

Bf-rm5.40

(2 roti canai kosong + 1 nescafe tarik + 1 teh tarik)

Kereta sewa KK - Kundasang - rm16 x 2=rm32

Toilet @ Pekan Nabalu - 60sen

Kacang - rm1.50

Tiket Poring Hot Spring - rm6 (2org)

Minyak motor - rm4

Mineral water - rm1.50

Air kelapa - rm1

Niah's homestay - rm60

Maggie & biskut - rm5.30

Total - rm117.30

Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

kakcik said...

Kundasang adalah salah satu tempat yang 'ada dalam hati kakcik'. :)

Fiza Nordin said...

Kak cik,
Tunggu pa
rt 3...kundasang,i will repeat you!!!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)