Followers

Monday, November 29, 2010

Rich Marble Choc Cake Sheila Mambo


Salam...

Dah ramai yang try buat kek ni... aku pun tak nak ketinggalan juga. Walaupun sebenarnya aku rase aku ni dah banyak ketinggalan. Hahahaa!!!

Tapi masa buat kek ni, ada kesilapan sikit. Kengkononnye nak merasmikan loyang baru tapi loyang aku terkecik beno plak... Confidentnye aku sebab tgk adunan tu tak banyak mana. Ntah ape ada dalam kepala, sedangkan masa mengadun tu menggunakan self rising flour. For surelah nnt kek naik sekali ganda... Sudahnya kek aku melimpah dari loyangnya. Mujurlah tak sampai jatuh ke bawah. Tapi udah ruper topi atau cendawan... ekekekee

Dan dengan rasa gatainya aku, hahahaa aku letak perisa mint & pewarna hijau pada adunan plain. So, kek tu rase pedas2 gitu... anak2 makan, katenye, "rase macam colgatelah mama..." hahahaa!!!


Bahan-bahan :

125g dark coklat - cincang & cairkan
125g mentega
125g gula kastor
2 bj telur - dipukul sedikit
155g tepung naik sendiri
80ml susu cair
1/2 st esen

Cara-cara :

Mentega dan gula dipukul hingga kembang.
Masukkan telur dan esen. Dipukul lagi.
Tuang susu dan tepung berselang-seli.
Bahagi 2 adunan. 1 adunan dimasukkan ke dalam coklat cair dan 1 adunan lagi dibiarkan plain.
Tuang dalam loyang dan marblekan ikut suka.
Bakar 40 minit atau sehingga masak.

5 comments:

ILA HAFIZ said...

ila suka kek mable tp x suka flava mint. hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Uiks...kejap kak...lap air liur dulu. Can I have few slices kak??? Lapar dah ni ;)

kak ina kl said...

macam best kek ek..skrg ni anak kuranglah layan kek..malas buat..buat kukis lagi bagus

Yani said...

fiza.. akak dah 2 kali buat kek ni.. mmg sedap tp x pernah lagi try letak mint.. boleh try ni.. budak2 kat umah ni suka apa2 yg ada perisa mint.. nak nak eskrem

Fiza Nordin said...

ila,
i loikeee!!!

love,
silekan... hikhikkk

k ina,
harus buat ape2 yg mengikut permintaan. klu ikut2kan anak2 sy pun tak layan sangat kek2 ni... tp setakat sepotong dua tu, dia orang ngap jugak... selebihnye pepandailah mama dia orang nak ke manekan... hihihii

k yani,
boleh genglah. sy juga penggemar segala yg berperisa mint....

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)