Followers

Tuesday, September 06, 2011

Ayam Percik Ramadhan...


As Salam....

Dari semalam (Isnin) rasanya dah ramai yang memulakan rutin harian. Yang bekerja dah kembali ke pejabat dan yang bersekolah, kembali ke sekolah. Begitu jugalah dengan kita ni... kembali jadi supir anak2... hantar dan ambil anak2 dari sekolah. En hubby pun samelah juga sbb pagi sebelum pergi kerja, hantar anak2 ke sekolah kebangsaan dan petang sewaktu pulang kerja, ambil anak2 di sekolah agama. Begitulah...

Ayam Percik Ramadhan, actually menu berbuka akhir Ramadhan yang lalu. Masa tu dah selamat sampai di kampung halaman en hubby. Dalam sibuk2 menyiapkan rendang dan segala macam tu, harus juga siapkan makanan untuk berbuka, kan... ambil bahagian peha dan kepak saja. 

 

Seperti tahun2 yang lalu, kalau balik kampung, bahagian masak2, kite punye bahagian. Kakak ipar (Kak Lang) bahagian basuh2, siang menyiang, potong memotong. Dia memang tak pegang senduk. Tolong2 kacau atas dapur adalah. Keseluruhan agenda masak2 terpulang pada kita. Ewahhh macam pandai sangat, kan... padahal kite pn masin campak2 aje dalam kuali. Blender2 aje ape yang patut... hihihiiii Tapi alhamdulillah, kejadiannye memuaskan hati.

Tiada resepi khusus untuk ayam percik ni. Dan yang kita buat ni pun tanpa menggunakan santan. Bukan lupa ke hape tapi mmg nak buat kering macam ni je.... jom tengok...

Bahan2
> serai
> bawang besar
> kunyit
> halia
> garam

semua bahan2 di atas diblender halus dan perapkan bersama ayam selama 1 jam. Bakar sehingga masak.




Yang bestnye, ayam ni dibakar secara tradisional. Bukan masuk oven. I like sangat2 dgn kejadian ayam bakar yang macam ni. Selalu pun kalau balik kampung, mesti ade lauk bakar2 macam ni which is klu kat rumah sendiri mmg tak boleh nak bakar membakar secara tradisional macam ni. Maklum saja duduk rumah flat. Ada yang suggest, bakar dalam kuali je... ye, mmg boleh tp rasenye tentu tak se'pure' bakar dgn arang & kayu, kan.... banyak songeh!!!! Hahahahaa....









Tengok gambar2 di atas... inilah yang kita panggil tradisional heheheee... pondok ni memang selalu tersedia untuk agenda bakar2. Kampung en hubby kite tu mmg kampung sungguh. Mase baru2 kawin dulu siap mandi kat sungai lagi sbb takde saluran paip kat rumah. Mula2 tu memang tak biasa. Asal balik kampung, balik KL balik bintat2 badan. Lame2 ok ja...

Dalam macam tadak mood nak menyambut lebaran (tak tau kenape tah...) melemang juga kami. Tu pun adik ipar kite yang tiba2 saja balik dari kedai bawak buluh lemang. Pukul 4 petang start tapi dengan berkat kerjasama, pukul 8++ camtu, dah siap.... Kejadian lemang pun cantik je... tak berkerak langsung. Cukup lemaknya... elok lembutnya. Thumbs up kat en hubby, alang (abang ipar-baju kuning) dan Syea (adik ipar-baju belang). He's single and available hahahaa

Mood nak tangkap2 gambar pun kelaut! Bukan setakat melemang je kami petang hari memasak tu... tapi juga kami buat gelamai. Sejenis kuih yang dibakar di dalam buluh. Lebih kurang macam bengkang tepung. Bila dikenang2 balik kemalasan tu, rase sungguhlah ruginye. Sebab gelamai tu, hari2 biase mmg tak terbuat. Kalau ade umur, tahun depanlah baru buat lagi. Itu pun kalau ada buluh, kalau ada orang nak tunggu tepi api dan ada kerajinan. Hadoiiii!!

Menu2 lain, kite masak rendang ayam kelapa, daging masak kicap kerisik dan kuah kacang ayam. Kuah kacang ayam tu request dr en hubby. Tapi rasenya akan repeat masak dalam masa terdekat sbb katenye tak puas makan. Ayamnye kite letak beberapa ketui saja sebenarnya utk makan2 sendiri tapi kakak ipar (kak lang) secara tak sengaja terjamu pada tetamu pula. Beria pula dia orang makan. hehehee...

14 comments:

makcikmanggis said...

ayam percik telah jadi menu tetap kami setiap kali ramadhan...tak pernah masak lemang sendiri dan mmg tak tahu pun.Selalunya hanya beli je..selamat hari raya Fiza..maaf zahir batin.

kakcik said...

Masak menggunakan dapur kayu memang lain hasilnya dan wangi. :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum fiza...
wah nampak ayam tu terus terliur.. nmpk sgt sedaaap.... n lemang mmg best.. tp mmg x reti buat sndiri.. bhuhuu.. beli jer biasanya... tgk mereka buat lemang tu cam best plak tgk..

selamat hari raya.. maaf zahir & batin buat fiza sekeluarga.. :)

tun_telani said...

wahhh.... bestnyer masak kt tanah! mcm kenduri kawin pulap nengok..

Fiza Nordin said...

makcik manggis,
selamat hari raya :D
klu di sini kite pun beli je... tp klu dah di kampong, buat ramai2 tak terasa penatnye...

Fiza Nordin said...

kakchik,
sungguhlah bagai di kate....

Fiza Nordin said...

diana,
wsalam...buat ramai2 (ber3 je punnn) taklah terasa beratnye.sambil2 menyembang, lagilah tak terasa masa berlalu... tau2 dah siap je :D

Fiza Nordin said...

tun telani,
tradisional gitu hihihiii

quinnie said...

kakfiza...walaupun ramadhan dah berlalu tapi ayam percik nak bukan bulan ramadhan pun boleh dibuat jugak...hehehhe..saya memang suka masak ayam bakar ni senang keje masukkan je dlm oven tunggu dia masak...kekekek

Juwita Jamaludin said...

sedap ayam percik lama tak makan..

Fiza Nordin said...

Q,
betui2...asal teringin aje terus buatlah kan.... takyah tunggu ramadhan je hihihii

Fiza Nordin said...

ita,
selamat hari raya :D
senang2 nnt bolehlah buat...

Rosmaniza @ Ogy said...

klu x salah org sauk panggil gelamai tu lemang tepung..syedapp

Fiza Nordin said...

ogy,
orang sauk dgn orang mendeleng (klu x silap) same ke? yep, mmg ade yg panggil lemang tepung.kaler coklat, kan....

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)