Followers

Friday, October 08, 2010

Gathering & Berhari Raya Bersama Geng Masak.....

bersama mamafami...
nak tengok bagaimanakah rupa mamafami, kena tgk live. Dalam tnet, mamafami booo layan. hahahaa!! Jadinya mamafami kenalah jadi mamabunga di blog aku ni....

Salam...

Gambar2 & cerita2 aku tentang gathering & berhari raya bersama geng masak2 ni dah agak basi sebenarnya. Tapi nak juga aku tepek kat sini sebagai kenangan untuk aku dan para pengunjung blog aku yang tak seberapa ni... minta maaf ye... gambar yang bertutup dengan bunga sekuntum tu terpaksa dilakukan demi menghormati privasi dan permintaan tuan yang empunya diri. Kalau nak tengok muka mereka, bolehlah sertai gathering bila2 nnt... hehehee

bergambar kenangan bersama Kak Nony, Kak Wan resipicitarasawan & Kak Hanieliza

wif kak Ina KL yang glemeres.....

Hari kejadian adalah pada hari Khamis - 29hb October, 2010 yang lalu. Hari Rabu petangnya aku dapat sms undangan daripada Kak Maz Bahrain. Terima kasih banyak2 kerana mengingati adikmu ini Kak Maz... masa baca sms tu pun aku dah teruja nak pergi. Apalagi bila Kak Maz kate ada jemput beberapa blogger lain. Walaupun Kak Maz tak cakap pun siapa, tapi hati ni meronta juga nak pergi. Tak kira dan tak kisahlah siapa pun bloggernye tu. Tapi terfikir, ish, esok banyak order... camne ni...? Demi untuk melunaskan juga kehendak hati, aku bangun seawal 3 pagi bikin tempahan customer dan alhamdulillah, berjaya siapkan sebelum aku keluar dari rumah untuk hantar anak2 ke sekolah dan sekaligus bawa tempahan customer untuk delivery.

Dessert wallahhhh di rumah Kak Maz bahrain... yummy!!!

siap ber'takoyaki' kak maz... kelazzzzz!!!

Lepas hantar anak2 p sekolah, aku terus ke Bangsar, menghantar tempahan daripada Zila @ Muzium Negara. Tengok2 jam dah pukul 12.45 tghari. Kak Maz kate dalam sms undangannya, pukul 1, makan time. Sahlah, aku lewat sampai. Dalam hati dan berdolak-dalik... nak pergi ke tak nak pergi... balik umah aje ke... aku sms kak Maz, takde reply. Adeh....

pemanis mulut dari Bahrain. Sedap... aku dan Kak Ina KL siap tapau. Balik tu aku je ngunyah mengabiskan... manis2 lemak rasanya...

Akhirnya dan sudahnya, aku nekad aje redah p umah Kak Maz kat Putra Heights tu... +- pukul 1.30tghari baru sampai. Tengok2 pintu pagar bertutup rapat. Pintu rumah pun begitu juga. Cuak aku... tengok depan pintu banyak kasut. Sahlah tu, ramai dah kawan2 yang sampai. Akulah yang terlewat sekali ni....

bersama Kak hanieliza dan Kak Maz Bahrain di rumah Mamafami....

Aku call Kak Maz, pintu pagar automatik dia terbuka. Hahahaaa! Masa aku nak masuk tu, adalah sebiji kancil berhenti depan pagar rumah Kak Maz. Tengok pemandunya, tak kenal. Mungkin blogger jemputan Kak Maz. Aku pun menononglah masuk ke dalam rumah. Adik bongsu Kak Maz yang sambut kedatangan aku. Terus ke dapur jumpa Kak Maz yang sedang sibuk nak menyiapkan takoyakinya. Sambil dibantu oleh Kak Wan yang sedang memotong buah tembikai. First time bertemu dan bersua muka dengan Kak Wan.

bergambar kenangan bersama Princess Yatt, Kak Wan dan Kak Ina KL

Kemudian Kak Hanieliza pula sampai. Hahaha... rupanye kereta kancil yang berhenti depan pagar Kak Maz tadi tu Kak Hanieliza yang fofular itulah... yang aku pandang tak kenal tu adalah anak beliau - memandu.

Itulah dia... yang aku ingatkan aku dah terlewat tu, rupanya antara yang terawal juga sampai... Sedang menjamu selera di meja makan, Kak Ina KL sampai bersama 2 orang anaknya dan Yatt bersama seorang daripada 2 anaknya. Yatt yang tinggal di Finland pulang ke tanah air untuk bercuti sehingga December kalau tak silap katanya... Seperti Kak Wan dan Kak Hanieliza, Yatt pun pertama kali aku bertemu muka. Dan aku tak sangka rupanya Yatt ni muda lagi. Selama ni kalau aku singgah blog dia, aku mesti panggil dia "Kak Yatt". Hambik akuuuu... rupernye dia lagi muda dari aku. Kahhhhhhhhh!!!!

Duduk bersembang dan bercerita di rumah Kak Maz lama-lama. Ambil gambar dan bergelak ketawa. Seronok.... berkongsi2 pandangan dan pendapat. Bercerita tentang itu dan ini... Kak Maz pun lepas 1 ke satu makan yang keluar. Kenyang sungguh perut ni...

Lepas tu kami bertolak ke rumah mamafami pula. Teruja sungguh masa pertama kali nampak mamafami di rumah Kak Maz. Selama ni baca dia punya ramblings aje kat blog. Pertama kali jumpa dan bersua muka, macam malu2 kucing pulak aku nak bercakap dan bersembang. Hahahaa!!!

Tembosa Turkey air tangan mamafami....
sedap, tapi sbb perut kenyang, makan sepotong aje....

Tak taulah pukul berapa baru bertolak balik. Tapi mujurlah Putra Heights dengan Bukit Puchong tak jauh mana pun. Jalan pun tak jem masa aku balik tu... sempatlah balik memasak untuk encik suami dan anak2. Dan yang nyatanya, malam tu aku tak makan pun. Kenyang sangat.........

agar2 yang disajikan di rumah mamafami......

kek buah2an mamafami.... yang sepotong kat atas tu, akulah yang makan. Tak tau siapanya lebihan. Perut kenyang tapi nak juga merasa... dapat merasa sikit pun jadiklah.... hehehee

Terima kasih kepada Kak Maz dan Mamafami kerana sudi menerima kunjungan. Minta maaf andai ada terkasar bahasa semasa bergurau senda. Terima kasih juga kepada Kak Hanieliza kerana bagi rempah, bagi keropok sebagai buah tangan. Kita ni kosong aje... datang melenggang kangkung aje.... teruknye haku!!!!

sebelum balik, tangkap gambar beramai2.... mamafami tak tahu hilang ke mana masa ni....

Acar buah air tangan Kak Hanieliza. Sedap....

9 comments:

ILA HAFIZ said...

kalau dahgeng masak sure masakannya semua kelazzzzz belaka. :) sedap tu

Nur Ede said...

Salam Fiza

Bestss nyer... dapat jumpa geng2 blogger.. sifu2 plak tu...

kak ina kl said...

memang best kan fiza..jumpa geng masak ni..ashik makan ajer..

welcome back ke tempat lama..kelakar jugak ek..ada rumah baru balik ke tempat lama.

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

hmm fengsan aku tgk makanan banyak2

hanieliza's cooking said...

Salam..
kakliza pun ada gambar brlum amsuk blog..
sibuk ngalahkan Wanita Pertama Dunia....
seronok seungguh dapat jumpa genag masak...
kecuh sekecuh-kecuhnyaaaa....
gamat sakan...

cikmanggis said...

sala fiza..bestnya dapat kumpul ramai ramai..nak sangat lihat wajah mamafami dan kak wan citarasawan tu :)

Fiza Nordin said...

ila,
burppp kekenyangan aku hari tu...

nur ede,
alhamdulillah dpt juga bersua muka setelah asyik beramah mesra di alam cyber saje...seronok!

k ina,
alhamdulillah,pindah2 aje terus serasi.hilang stress rasenye....walaupun kat sini bising dgn suara budak2,mak org which is berbeza sgtlah dgn persekitaran senyap sunyi dgn kaw umah sendiri tu,tp terasa tenang jugak jiwa ni...tempat sy mmg kat sini kak....tmn medan tumpah darahku, hah!!!

tinie,
fengsan aku melantak! kakakaaa

k liza,
walau pertama kali bersua tp mcm dah lame kenalnye...harus join lagi klu ade gather2 lain...jgn dilupakan daku ye kak...

cik manggis,
kite pun teringin tgk muka cik manggis tau....

kak as said...

bestnya ..kalaulah akak dapat jadi salah seorang dari geng masak ni mesti syok giler... simpan impian nie..

Bibu said...

bestnye ko dpt jupe mamafami n kak liza eh..aku dah lama tak jengah derang huhuhu

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)