Akhirnyaaa... kini pasti... hahaha! sumbangla lagu kak nita!
Masa tengok laporan kat MyR resipi dr kak Umi-e ni... terkesuma sungguh. Pehtu g jalan2 umah Hana pun nampak Hana buat. Emppp sedapnyeeee nampak.
Tapi disebabkan masa tu tak sihat sbb selesema jadi projek lapis roti berdaging ni terpaksa dipospon hinggalah semalam.
Buat ini untuk breakfast. Sangat sedap.... thanks pada kak umie. Tapi saya tak pakai cheese mozarella tu. Cheese mahai tu jarang2 sgt ada dalam peti besiku kat umah ni. Pakai slice cheese je. Jadi takdela adegan tarik menarik masa potong tu. Rasa macam potong kek plak. hahahaha! Lagi satu saya tukarkan daging cincang kepada ayam cincang jenama Ramly. Sebab kalau daging somiku banyak songehhhh...
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
- 3 biji kentang di potong dadu
- 500gm daging cincang
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar serbuk kari
- 3 sudu makan minyak untuk menumis
- 12-14 keping roti
- 500ml susu segar
- 3 biji telor
- secubit garam
- Parutan cheese (banyak ikut suka)
- Sedikit margerin untuk melenser
1) Blender bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak. Tumis bahan blender hingga garing. Masukkan daging cincang, ubi kentang dan serbuk kari. Masak hingga air daging kering dan kentang empuk.
2) Satukan tlur, susu segar dan perasakan dengan garam. Masukkan roti dan ramas-ramaskan agar sebati dengan bahan cecair.
3) Lenserkan loyang/bekas tahan panas dengan marjerin. Masukan sebahagian adunan roti dan ratakan keseluruh loyang. Kemudian lapiskan dengang 1/2 adunan inti. Lapiskan lagi dengan adunan roti dan seterusnya. Lapisan paling atas adalah adunan roti.
4) Taburkan dengan cheese.
5) Bakar 30-45 minit atau hingga tidak melekat di lidi.
No comments:
Post a Comment