Followers

Wednesday, May 17, 2017

Gunung Raya, Langkawi

Assalamualaikum...
Tergerak pulak hati nak kongsi2 kenangan, salah satu destinasi kami semasa holiday singkat ke Langkawi kelmarin - 11.5.2017 (Khamis) - 13.5.2017 (Sabtu). Holiday sekali menjenguk anakanda di sana. Aku pergi dengan Kak Reen je berdua. Baby dan EJ tinggal rumah dengan papa. Dorang pun bukan minat nau nak ngikut. Gitulah anak2 aku. Elok gaklah... takla besar bajet RM mama huhuuu

Kak Reen ni merupakan kawan FB aku. Dah lama jugalah friends di FB tapi mesra gitu2 je. Takdir DIA, anak2 kami dapat belajar di Kolej Vokasional Langkawi sama2. Cuma bidang pelajaran yang berbeza. Anak Kak Reen bidang Bakery sementara Boy bidang Pelancongan. Tapi anak Reen -Erham yang aku lebih senang panggil Adik, masuk intake pertama. Boy intake kedua.

Kami...

Di atas ni gambar dah sampai atas. Sebelah pintu masuk ke menara.
Bayaran rm10 untuk naik ke menara. Boleh nampak seluruh Langkawi dengan permandangan yang indah dan cantik. Tapi dapat tengok sekejap je sebab lepas tu dah diselimut kabus. 

Sayang juga tempat cantik macam ni tapi tiada pengunjung. Apa dan di mana agaknya silapnya ya. Spa yang dah rompong pintu bahagian bawahnya. Cafe yang sudah kosong tiada kerusi dan meja. Tapi pool nampak masih berjuga. Air bersih, biru dan dinding pun tidak berlumut. Agaknya staff buat mandi kot... tu yang elok baik keadaannya.




Percutian kali ini kami sewa sebuah kereta Bezza. Kereta baru, merah merelit! Alhamdulillah... dapat harga istimewa sebab kali kedua sewa kereta dan mungkin tuan kereta puas hati dengan displin aku memulangkan kereta dia pada kali pertama dulu. hahahaa!
Cuma sebab kali ni dapat kereta baru, staff dia minta rm50 sebagai deposit. Aku yang tak keluar duit lagi masa tu terpaksa bagi duit singgit2. Hambikkkk! Takpela, singgit pun duit jugak...

So, perjalanan naik ke atas Gunung Raya tu dalam 30 minit lebih jugakla. Naik Genting Highland pun aku tak pernah drive sendiri. Menuruni Cameron Highland pernahla drive, tu pun bawak kereta Cik Dib masa panjat Irau (klu tak silap). Alhamdulillah, ada sedikit kepakaran memandu kereta, jadi takla cuak. Tapi penuh hati-hati dan fokus dengan pemanduan.

Jalan 2 hala tapi kecil dan berselekoh tajam juga ada ketikanya. Jalan pun penuh daun2 kering. Sepanjang perjalanan naik atas tu, adalah berhenti untuk ambil gambar. Memang ada di sediakan ruang untuk parkir kereta. Dan sesekali selisih dengan abam2 motor berkuasa besar.

Habis hatilah Boy yang memang berhasrat besar nak mendapatkan sebiji nanti. Kena pula Kak Reen pun peminat motor besar. Memang ngamla 2 orang tu. Aku layan je la... Nak kata minat tu takla 100%. Nak kata tak suka pun tak juga.





Kasihannya tangga ini terbiar cantu. Berhajat jugakla aku nak turun bawah tu tengok apa yang ada. Tapi dah petang sangat dan kami pun agak rushing. Nak hantar Adik dan Boy balik asrama dan kami pula perlu bergegas ke airport mengejar flight pukul 6 petang. 

Masa berlegar2 kat bawah menara tu, nampak couple mat saleh berjalan kaki. Kak Reen meramah mesra bertanya. Katanya, mereka berjalan naik dr bawah ke menara tu. Ambil masa 2 jam lebih. Ok, couple tu buat aku pun menanam hajat satu hari nanti nak berjalan kaki je naik ke menara tu. Selalu hiking dalam hutan. Kalini lain sikit. Hiking atas jalan tar ke Menara Gunung Raya. In sha Allah!





Tak berapa lama berada di atas atas Menara, kawasan di selubungi kabus putih yang tebal jugak. Sejuk, nyaman... best! Tapinya tak nampak la view hahaaa! 

Lif terbukak je terus nampak pintu kaca yang bermangga macam dalam gambar kat atas. Jejambat tu aku rasa menghubungkan menara dengan bangunan hotel di sebelah sana. Sebab berkabus, tak nampak le dalam gambar ni. Kat atas tu ada teh herba. Boleh minum- percuma! Aku tak minum...

Apa-apa pun seronok juga dapat berkunjung ke sini. Tak sia2 juga memandu naik ke atas. Emp, terpulang jugaklah pada interest masing2 ye. Kalau korang memang jenis suka tengok permandangan, mmg bestla g sini. Actually, klu kata activity, memang takde sebarang aktivity pun kat sini. Semata-mata naik atas tu untuk bergambar dan tengok permandangan je.

Ok. Moga jumpa lagi di lain entry :D

No comments:

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)