Followers

Wednesday, September 09, 2015

Pulut Mangga


#throwback

Terliur punya pasal... bila tengok kawan2 upload gambar di fb, maka kita pun merajinkan diri buat sendiri. Sungguh pun sedap di tekak... tapi hakikatnya sedap di tekak sendiri je. Huhuuu Encik suami dan anak2 tak pandang pun. Mereka lebih suka makan mangga tu begitu2 saja. Haiiii lah!

Pulut Mangga ni pada saya simple2 saja. Kalau tengokkan resipinya di google pun, alahai sangat nak menyediakan. Kot kalau bab yang payah sikit tu masa nak mengukus/menanak pulut tu saja. Kuahnya hanya santan + garam saja. Kot kalau takut sakit perut makan santan mentah, masaklah sekejap atas api perlahan dan sentiasalah dikacau. Agar santan tak meruap dan pecah lemak.

Saya menggunakan mangga chukanon (eh betui ka eja ni??) Mangga ni cepat lebam tapi murah. Takat nak makan2 sendiri, okla kan.... Tapi kot nak sedap sangat, p la rembat mangga mahai sikit macam golden lily tu. 

Allrite... itu sajalah nak membebel dan berkongsi sedikit cerita utk hari ini.
Hingga jumpa lagi di lain n3... insya Allah :)

5 comments:

Kakcik Nur said...

Sedapnya ni... :)

Kakcik Nur said...

Sedapnya ni... :)

Ummu Athiyah Ismail said...

Selamat pagi...

Sedapnye pulut mangga :)


Rahsia Masak Daging Cepat Empuk

bibit durian montong said...

info menarik. buah mangga memang enak. manis. palagi kalau pas puasa. dibuat kulak enak.



bibit durian unggul
budidaya durian unggul
bibit durian bawor
budidaya tanaman durian
bisnis durian

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)