#throwback
Assalam... x ingat sangat2 entah bila buat Popia Bersira Cili ni. Tapi yang pasti, masa ni memang tengah ketagih kudap2. Nak yang rangup, manis2 tapi pedas. Maka terhasillah ini...
Resepi yang akan sy kongsikan di bawah sebenarnya bukan seperti mana yang sy telah buat seperti dalam gambar. Hakikat sebenar, sy hanya campak2 saja. Ikut akal logik hahahaa
Harap tuan resepi - Kak Suhella dr blog nshafea, izinkan copy paste. Resepi asal dari Mas - blog Mas Duniaku. Alhamdulillah, mungkin boleh jadi rujukan untuk kawan2 lain. Mungkin juga untuk sy sendiri di kemudian hari, mana tahu... :)
Bahan :
1 bungkus besar kulit popia
1 biji telur - pukul sikit / bancuhan tepung gandum pun boleh
Bahan untuk cili :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak - sy letak bijan je
Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur / bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka.
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.
1 bungkus besar kulit popia
1 biji telur - pukul sikit / bancuhan tepung gandum pun boleh
Bahan untuk cili :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak - sy letak bijan je
Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur / bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka.
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment