Followers

Wednesday, September 10, 2014

Soner Oven - Gadget baru!


Assalamualaikum n selamat sejahtera...
Setelah sekian lama menyepi, hari ni berblogging lagi.
Lebih aktif d fb. CTapi x tfikir nak berhenti blogging. Ada2 masa akan update juga sini.
Insya Allah :)

Ni nak kongsi dgn pengunjung blog.
Actually dan rembat oven ni lepas raya kelmarin. Barulah sekarang dapat peluang nak share.
Alhamdulillah, diizinkan olehNya, maka dapatlan apa yg dihajati.
Tahu pasal oven ni bila tengok sifoo K Hasnah Saidin guna. 
Biskut yg dibakar nampak cantik. Dan kata Kak Hasnah, boleh masukkan 4 layer sekali bakar dan tak perlu alih2kan loyang utk bagi biskut masak rata.

Beli kat Kedai Bakery Yummie, Bangi.
Rm2200. Sekali datang dengan 4 dulang. Saya beli another 10 loyang tambahan. 
Persediaan.... rm30 1 loyang.
Loyang dia tak sama mcm yg ada2 jual kat kedai bakery tu tau. Loyang ni memang khas utk oven ni.



Walaupun beli dah lepas raya, tetaplah juga merasa melepas daranya dengan bakar biskut raya.
Alhamdulillah, tempahan biskut tak terhenti walaupun lepas raya.

Rasanya oven ni tak sesuai nak bakar kek sbb dia xde pilihan utk hentikan kipas. 
Juga tiada pilihan nak api atas bawah.
Tengok kat gambar oven tu, cuma ada 2 knob. 1 knob utk timer membakar n 1 knob lg utk suhu oven.
Bila on je timer, kipas terus outomatik on. Jadi klu nak bakar kek tu tak sesuailah.
Selalu kalau bakar kek, tak guna kipas yg katanya akan menyebabkan tekstur kek menjadi kering.
Wallhualam, kalau silap minta maaf ye. Kongsikan sekadar yg tahu dengar cerita kawan2 baker je. 
Kesahihannya tak dapat dipastikan.



Ok... cukup dulu utk setakat ini.
Insya Allah jumpa utk next2 entry.

Wasalam.

9 comments:

buaianmuda.blogspot.com said...

Fiza, masa beli tu ada byk stok tak untuk oven ni, saya rasa nak beli jugalah huhu..

Chong Nee said...

Fiza , aku sudah beli oven ni..tapi nak tanya boleh kah saya bakar 4 tray sekali.? Function apa saya nak pusing ke ?tq

Ryu Hazmie said...

Seronoknya buat biskut pakai oven ni.. minat baking tapi xde rezeki nak ada peralatan mcm ni.. hmmm dan sebab tiba2 teringin kuih raya la sy terbaca blog ni.. haha..

Ryu Hazmie said...

Seronoknya buat biskut pakai oven ni.. minat baking tapi xde rezeki nak ada peralatan mcm ni.. hmmm dan sebab tiba2 teringin kuih raya la sy terbaca blog ni.. haha..

Fiza Nordin said...

hello semua.
maaf atas kelewatan membalas.

buaian muda,
dah beli ke?

Chong Nee,
4 tray sekali jalan, boleh saja
xperlu pusing2 tray. masak rata.

ryu hazmie,
insya Allah klu ade rezeki, adelah tu...

Raihan Hussin said...

I minat nak beli oven ni camana ada servis hantar Ke Jb ke

Syida Ramli said...

Puan Raihan, saya nak letgo oven saya baru beli 5 bulan lps. Hanya guna utk baking cookies shj. Blh WhatsApp saya 0122187678 ye.

Raihan Hussin said...

Saya nak

skaboogiegurl said...

salam nak tanya….memang tak hangus n masak biskut rata yer? sebab kalau oven biasa tu bila yg dah keberapa kali masak jadi hangus n masak x rata huhuhu

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)