Followers

Friday, August 03, 2012

Choc Chip Cookies - rangup dan penuh rase coklat!

Halloooooo, assalamualaikum...!!
Dah sahur kalian? Suboh ni kami makan nasi dengan ikan masak kicap otter lebihan lauk berbuka semalam. Tambah dengan rebus telur masin 2 biji. Bancuh air teh, selesai juadah sahur kami. Simple as possible je, sudah... blur kepale hotak nak memasak suboh2 hari ni...

Biskut raye ke tu...?? ehehhee, lebih kurang le... klu x raye pun aku memang buat ni kalau ade org tempah. Cumanye orang mcm x brape tau, jadinye tempahan agak kureng le. Ok, ok, sekarang korang dah tau, kan... lepas ni kalau teringin nak choc chip cookies buat kudap2 sambil ngadap tb ke/ngadap fb ke, sambil cek/taip dokument kat opis ke, sambil bawak kete nak balik kampong ke (bulan pose jgn buat keje, kang adik kecit dlm kete sebelah goyang2 jari telunjuk & pale, malu weihhhh kena tego ngan budak kecit) wekekeke....! Mari2 order!!

50++pcs - rm18/-... tu harge dia. Haaaa, aku tau mesti ade kate, weihhhh mahainye!!
Ok, kalau rase mahai, ape kate korang p buat sendirik. Sile prepare mase utk p beli barang, mase untuk godek2 main tepung, gula, butter dan telo. Pastu prepare nak ngadap oben panas, nnt bil letrik, naik sikitlah kan... pastu prepare gak nak jemput2 adunan kat dulang pembakar, tepek2 coklat chip atas adunan. Pastu susun dlm bekas. Jangan bio2 lelame kat luo, kang masuk angin. Jangan jugak main sumbat je dalam balang tgh panas2 tu, cepat lemau juga cookies tu nnt (aihhhh serba x kena pulak,kan...) Last sekali, bab yg paling aku x gemo tp kena jugak buat pasai xdak yg akan buat ni melainkan aku sendiri, kemassssss dapo! Basuh mangkuk, sudu, cawan dan segala bagai peralatan yang telah digunakan! hikhikhikkk
Kalu rase x sangup nak buat tu sume di atas, meh call aku untuk tempahan ye kekekekeee

call: 03-8322 1708; sms: 017-3113 226; email: sofie2_za@yahoo.com; pm inbox (klu kwn/bakal kawan fb)

Bahan2:
230g mentega
110g gula perang
150g gula halus
1 sk esen vanila
2 biji telur
280g tepung naik sendiri
3/4 cwn serbuk koko
1 sk soda bikarbonat
1/2 st garam
1/2 cwn coklat cip
1 cwn almond nip (boleh juga tukarkan dengan kekacang lain)

Cara2
1) Panaskan oven 160 c - bergantung pada kapasiti oven masing2
2) Dalam mangkuk, satukan mentega, gula perang dan gula halus. Pukul 3 bahan hingga jadi putih - kembang & sebati.
3) Pecahkan telur dan masukkan dlm adunan sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga betul2 sebati.
4) Dalam 1 mangkuk lain, campurkan bahan2 kering - tepung, soda bikarbonat, serbuk koko, badam, garam, coklat cip dan almond nip. Masukkan dalam adunan yg dipukul tadi.
5) Alas loyang dengan kertas minyak. Sudukan adunan atas loyang. Jarakkan antara adunan sbb nnt dia akan mengembang masa proses membakar.
6) Tepek coklat cip atas adunan secara rawak.
7) Bakar 15 - 20 minit hingga perang atau hingga masak.

* jangan risau kalau mase keluarkan dari oven, cookies tu lembik di tengahnye sbb bile dah sejuk nnt, akan mengeras dgn sendiri. Janji mase membakar tu cukup seperti dinyatakan di atas.

Ok, selamat mencuba ye...

Published with Blogger-droid v2.0.6

5 comments:

kakcik said...

Kakcik hanya tempah biskut kelapa saja untuk raya nanti. Semangat teruja untuk beraya itu bagaikan tiada :(

Sahur pagi tadi kakcik cuma masak ayam goreng kunyit + kacang panjang dan panaskan mana2 lauk lebihan berbuka je...

Fiza Nordin said...

kakcik,
nape kakcik...? sedeh bunyinye tu.... :-(

hafza said...

Salam perkenalan fiza..
Agak2 kalau tanya, leh jawab tak? Bakar biskut ni guna api atas bawah ke? Maaf ye, akak ni baru belajo2 buat biskut raya. TQVM.

Fiza Nordin said...

k hafza,
sy gune api atas bawah... :-)

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)