Salam...
Minum petang kami... pagi tadi jalan2 ke umah CM. Tergoda sangat dengan kuih serimuka yang cik manggis buat. Sebenarnya pun aku dah lame teringin nak buat. Tapi bak kate orang tu, belum sampai seru... eheheee...
Cik Manggis mendapatkan resipinya dari MyR dan aku dengan senang lenangnya mengkopipes dari blog Cik Manggis ajelah ye... Minta ijin ye Cik Manggis... tompang lalu...
Minum petang kami... pagi tadi jalan2 ke umah CM. Tergoda sangat dengan kuih serimuka yang cik manggis buat. Sebenarnya pun aku dah lame teringin nak buat. Tapi bak kate orang tu, belum sampai seru... eheheee...
Cik Manggis mendapatkan resipinya dari MyR dan aku dengan senang lenangnya mengkopipes dari blog Cik Manggis ajelah ye... Minta ijin ye Cik Manggis... tompang lalu...
Bahan-bahannya:
Lapis bawah
500 gm beras pulut.
400 ml santan cair
1 tsp garam
2 tbsp minyak masak
cara-caranya:
( Rendam beras pulut selama 1 jam kemudian toskan.)
Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam loyang dan kukus selama 20-30 minit atau sehingga pulut masak.Kemudian tekan-tekan pulut biar rata dan padat.Ketepikan.
Bahan-bahan lapis atas:)
120 tepung gandum
3 tbsp tepung jagung
3 biji telur
140 gm gula
450 ml santan pekat
300 ml air daun pandan
1/2 tsp garam
cara-caranya:
- satukan semua bahan-bahan diatas. Blend hingga sebati.
- tuangkan adunan keatas pulut dan kukus hingga masak
- Pastikan panaskan kukusan terlebih dahulu dan masa mengukus,perlahankan api.
- Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.
4 comments:
waduh2 fiza dah ade serimuka pulak campak2lah sikit kat akak ni..
dah siap ya..berseri-seri muka hehe kita punya dah habis..licin
datin el,
alaaa klu nak kite bg sepiring...taknak la campak2 ehehee
cm,
bukan saje berseri dah ni...siap berkilat hahahaa
hai fiza sejak dua menjak ni rajin buat kuih yee bagus tu..akk tumpang mkn yee cantik seri muka fiza pemukaan hijau atas tu npk licin..boleh tempah keee hehehe
Post a Comment