Salam...
Dah ramai yang try buat kek ni... aku pun tak nak ketinggalan juga. Walaupun sebenarnya aku rase aku ni dah banyak ketinggalan. Hahahaa!!!
Tapi masa buat kek ni, ada kesilapan sikit. Kengkononnye nak merasmikan loyang baru tapi loyang aku terkecik beno plak... Confidentnye aku sebab tgk adunan tu tak banyak mana. Ntah ape ada dalam kepala, sedangkan masa mengadun tu menggunakan self rising flour. For surelah nnt kek naik sekali ganda... Sudahnya kek aku melimpah dari loyangnya. Mujurlah tak sampai jatuh ke bawah. Tapi udah ruper topi atau cendawan... ekekekee
Dan dengan rasa gatainya aku, hahahaa aku letak perisa mint & pewarna hijau pada adunan plain. So, kek tu rase pedas2 gitu... anak2 makan, katenye, "rase macam colgatelah mama..." hahahaa!!!
Dah ramai yang try buat kek ni... aku pun tak nak ketinggalan juga. Walaupun sebenarnya aku rase aku ni dah banyak ketinggalan. Hahahaa!!!
Tapi masa buat kek ni, ada kesilapan sikit. Kengkononnye nak merasmikan loyang baru tapi loyang aku terkecik beno plak... Confidentnye aku sebab tgk adunan tu tak banyak mana. Ntah ape ada dalam kepala, sedangkan masa mengadun tu menggunakan self rising flour. For surelah nnt kek naik sekali ganda... Sudahnya kek aku melimpah dari loyangnya. Mujurlah tak sampai jatuh ke bawah. Tapi udah ruper topi atau cendawan... ekekekee
Dan dengan rasa gatainya aku, hahahaa aku letak perisa mint & pewarna hijau pada adunan plain. So, kek tu rase pedas2 gitu... anak2 makan, katenye, "rase macam colgatelah mama..." hahahaa!!!
Bahan-bahan :
125g dark coklat - cincang & cairkan
125g mentega
125g gula kastor
2 bj telur - dipukul sedikit
155g tepung naik sendiri
80ml susu cair
1/2 st esen
Cara-cara :
Mentega dan gula dipukul hingga kembang.
Masukkan telur dan esen. Dipukul lagi.
Tuang susu dan tepung berselang-seli.
Bahagi 2 adunan. 1 adunan dimasukkan ke dalam coklat cair dan 1 adunan lagi dibiarkan plain.
Tuang dalam loyang dan marblekan ikut suka.
Bakar 40 minit atau sehingga masak.
125g dark coklat - cincang & cairkan
125g mentega
125g gula kastor
2 bj telur - dipukul sedikit
155g tepung naik sendiri
80ml susu cair
1/2 st esen
Cara-cara :
Mentega dan gula dipukul hingga kembang.
Masukkan telur dan esen. Dipukul lagi.
Tuang susu dan tepung berselang-seli.
Bahagi 2 adunan. 1 adunan dimasukkan ke dalam coklat cair dan 1 adunan lagi dibiarkan plain.
Tuang dalam loyang dan marblekan ikut suka.
Bakar 40 minit atau sehingga masak.
5 comments:
ila suka kek mable tp x suka flava mint. hehe
Uiks...kejap kak...lap air liur dulu. Can I have few slices kak??? Lapar dah ni ;)
macam best kek ek..skrg ni anak kuranglah layan kek..malas buat..buat kukis lagi bagus
fiza.. akak dah 2 kali buat kek ni.. mmg sedap tp x pernah lagi try letak mint.. boleh try ni.. budak2 kat umah ni suka apa2 yg ada perisa mint.. nak nak eskrem
ila,
i loikeee!!!
love,
silekan... hikhikkk
k ina,
harus buat ape2 yg mengikut permintaan. klu ikut2kan anak2 sy pun tak layan sangat kek2 ni... tp setakat sepotong dua tu, dia orang ngap jugak... selebihnye pepandailah mama dia orang nak ke manekan... hihihii
k yani,
boleh genglah. sy juga penggemar segala yg berperisa mint....
Post a Comment