Monday, October 22, 2012

Popia Gunting Bersira Sambal


As salam...

Kudapan sedap! Sesambil hadap tv habis sebalang. Tak sedo, ampun!!!
Buat minggu lepas masa dapat tempahan popia bersira. Ada lebihan kulit tu dalam 15 keping, kite teruslah lajakkan buat ni. Kalau nak simpan alang2nya. Lagi pun sedang elok diprojekkan sekali harung telah2 dan sambil2 menyiapkan tempahan, kan....

Actually pada aku, sonang baitu nak bikin popia gunting bersira sambal ni. Tapi tak apa... aku selitkan juga resipi yang aku google di sini untuk panduan diri sendiri dan kawan2 yang berkemungkinan mencari resipinya. 

Terima kasih Mas. Minta izin di sharekan di sini ye. Kite kopipes je tu. Minta halal dunia akhirat yek...

Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 bungkus besar kulit popia 
1 biji telur - pukul sikit @ bancuhan tepung gandum pun boleh

Bahan untuk sambal :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula     
                         
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak

Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur @ bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka. 
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.

19 comments:

  1. salam fiza. Memang nampak sedappp sangat. kalau makan depan tv mesti tak sedar dah habis.

    ReplyDelete
  2. salam Fiza.Klu k.atie gaul ngan nestum hancur & gula jer.
    Tp klu buat pedas camni..lg 'lajuuuu' abisnyakan.:D

    ReplyDelete
  3. Kalau dapat sebalang ni... makan sorang2 aje he he ehh krup krap krup krap!

    ReplyDelete
  4. kuih raya ker tu..
    mmg sedap kuih ni..tp nk buat yg ampun malas..lambtt..tp sekejap aje ni boleh dihabiskan..hehe

    ReplyDelete
  5. ibundo,
    raba2 tgk balang kosong hihii

    ReplyDelete
  6. k atie,
    ajat ati aritu nak buat yg manis juga tp apekan daye,yg ade pun cipot je...lenkali nak wat yg manis pulak.tapi lenkali tu xtaulah bilenye tu,kan.... :(

    ReplyDelete
  7. k amie,
    rangup,lemak,pedas,manis...maunye tak lalai mengunyah....

    ReplyDelete
  8. qaseh honey,
    xde maknenye kuih raye...mmg dah tinggal balang je ni...

    ReplyDelete
  9. all the time i used to read smaller articles or reviews that as
    well clear their motive, and that is also happening with this
    article which I am reading here.

    My webpage: Author's external home page...

    ReplyDelete
  10. Nak tau sukatan minyak banyak mana..kalau sebungkus besar popiah tu hampir penuh kuali yang sederhana besar. Kali pertama isteri saya buat ikut resepi sape tak tau lah...hanya guna 1 sudu marjerin utk menumis

    ReplyDelete
  11. kalau buat jual berapa ye harga

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Nak tanya mcmana petua nk elak popia jd lemau slps disira?
    Bila sy buat jd x rangup dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak air sgt kot masa blend cili bawang. Cuba kurangkan. Or masak lama sket. Biar kering air tu

      Delete
    2. Banyak air sgt kot masa blend cili bawang. Cuba kurangkan. Or masak lama sket. Biar kering air tu

      Delete
  13. Huhu.. next week baru nk keje kan popia sambal. Sy suka ltk geragau

    ReplyDelete
  14. Huhu.. next week baru nk keje kan popia sambal. Sy suka ltk geragau

    ReplyDelete