As salam... moga ibadat puasa hari ke 2 tadi diterima olehNya.
Serawa mangga, dessert kegemaran aku dan encik suami. Anak2 kureng. Mujur ade bancuhkan air teh, jadinye mereka minum air teh saje.
Teringatlah kat arwah mak dan apak bila ni sbb ini pun kegemaran mereka. Buat serawa bacang, serawa durian, serawa kuini.... aishhhh!
aku xdelah bersukat2 sgt nak buat serawa. Sume main tonggeng je dalam periuk. Bahan2 yang diperlukan ialah santan, gula, garam, daun pandan dan mangga. Masak santan dengan gula dan daun pandan hingga gelegak. Sentiasa dikacau dengan api perlahan. Elakkan dari santan pecah lemak. Boleh tambah air sikit kalau tak suke santan pekat sangat. Tutup air dan biarkan sejuk.
Mangga tu potong kiub letak dalam jug. Tuang santan masak yang dah sejuk. Enak dihidangkan sejuk. Bolehlah letak ais cube dalam tu. Emppp nikmat....
alhamdulillah, selamat mencuba!
Salam fiza. Sedapnya dapat berbuka dengan benda sejuk macam ni. Masak benda yang main lebur lebur tak bersukat tu yang selalu menjadi...
ReplyDeletewslm ibundo...mmg selalu masak main campak je... hihiii tp klu buat kek xbolehlah...risau bantat,frust woooo hihiii
ReplyDeleteSalam, Fiza.. Oh, ni kalau orang Johor ada panggilannya, tak silap ada perkataan 'Laksamana Mengamuk' tapi lupa apa nama penuhnya..
ReplyDeleteAsslmkum
ReplyDeletePeh!..Serawa mangga . Memang lama betul tak makan. Minum sejuk2 memang sedap...
k sari yusa,
ReplyDeleteye ke...? gerun gak ek panggilan org johor tu hihiii
ibh sue,
ReplyDeletesesekali ok...selalu xbley....santan ooo santan...smalam pun lepas minum cepat2 teguk air putih.bpinau biji mate hahaha
salam ramadhan & selamat menjalani ibadah puasa wat fiza sekeluarga ye!
ReplyDeletek inahar,
ReplyDeleteteima kasih kak...selamat menjalani ibadah puasa juga utk akak dan keluarga ye....