
Rasanya ini kali pertama aku buat kuih sepanjang dah lebih seminggu berpuasa... ye ke...?emp, tak ingat. Tapi rasenye iye... heheheee...
Resipi ambil kat MyR daripada Kak Jun cayanggg. Terima kasih kak Jun...cuma next time kalau nak buat lagi kene kurangkan gula. Terlalu manis untuk tekakku ini...
Tapikan... tgklah permukaan kepale tu...tak jadi smooth dan licin la... camne nak buat kasi dia licin and cantik. Menggerutu le... tak santekkkkk! Sape2 ade cara gtau kite eh... amatlah menghargainya tau... cayang dia! eheheee
Kak Jun, adik nih nak kopipes yek... minta halal dunia akhirat yerk :D...
Bahan-bahan ( 8 bekas kecil2 )
- Lapisan bawah:-
- 30gm tepung Hoen Kwee
- 90gm gula
- 300ml air
- 6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu (tak letak)
- Lapisan atas:-
- @270ml santan
- @20gm gula
- @20gm tepung beras
- @secubit garam
- Daun pandan atau bekas2 kecil sebagai acuan
Cara-cara
- Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
- Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
- Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
- Biarkan sejuk dan hidang.
salam fiza...sihat ke? akak pun suka kuih ni tapi malas nak buat hihihi...dulu2 selalu beli...tak pernah buta sendiri pun lagi hihihi
ReplyDeleteate tako mende namenye kak oi. aye panggil kuih ni limeh..(limas)^_^
ReplyDeleteatok aye dulu rajin buat kuih ni jual kat paso kg gajah nun tu ha.
tingin gak nak buat sendiri tp kena tunggu tahap kerajinan. kahhh
kak,
ReplyDeletefiza pon wat gak tako ni..
tp keras laa...
pon sama gak tang atas tak licin
pestu bau wangi..sbb kite guna Nona punya..tak bleh telan dek tekak ku
k suzi,
ReplyDeletealhamdulillah sihat...harap akak pun sihat juga...saje je nak mencuba ni...klu tak pun beli gak heheee
ila,
limas tu dr daun pisang dan pakai tepung gandum.ini pakai daun pandan dan guna tepung hon kwee...rase pun beza okeyyyy
fieza,
ReplyDeleteakaknye tak keras...elok lembutnye tapi itulah...rupernye kureng menawan heheheee
salam ramadhan fiza,
ReplyDeletelama sungguh kakchik tak ziarah fiza kat sini. rindu sangat tapi internet punya pasal, jadilah tertangguh2 hasrat di hati.
rupanya org panggil TAKO ya, kakchik ingatkan tepung talam. kat rumah ni tak ramai yg makan kuih, jadi jarang kami buat, kalau nak makan kena beli.
famili kakchik lebih suka makan pengat atau sira di bulan ramadhan ni. tak kreatifkan kami ni. asyik bergilir dua tiga resepi je sejak puasa.
kak, ku selalu wat kuih ni atas dia kalau nak licin lebihkan air ckit tp me gunakan tepung hoen kwee cap NONA tu
ReplyDeletekak chik,
ReplyDeletesalam...tak apalah tak buat kalau tak ada yg nak makan...
mummy dasy,
bahagian kepalanye pun pakai tepung hon kwee ye...?iyelah tu agaknye kene lebihkan air.ni santan semata.pekat & lemak betul rasenye semalam...
kak..cam kuih tepung pelita la..sedap eh..lemak2 manis gitu..hehehe
ReplyDeletex penah makan kuih ni..penah dgr name je popular dlm cite mia zara..kahhh...sedap erk??
ReplyDeleteeh sorryy silap mia zara lak..bkn...cite seputih kasih ramadhan kan?? eh ye ke? kahhh
ReplyDeletel,
ReplyDeletemmg sodap!
faiz,
ha,sesuci qaseh ramadhan,betui...pelakonnye TETAP eja!