Followers

Tuesday, June 26, 2012

Jom beli Jalapeno Cheezy Powder & Tepung Goreng Rangup Uncle Bob

As salam...
Dapatkan dari saya! Call/sms 017-3113226 / 03-8322 1708 atau email sofie2_za@yahoo.com Yang ade fb boleh add sy & pm inbox ok... Details di bawah...

> Jalapeno Cheezy Powder
RM12/200g
*rasa sebiji mcm sos kuning cheezy wedges di kepsi tu... Betul,x tipu! Tambah air suam je...
> Tepung Goreng Rangup Uncle Bob
RM15/set (300g tepung + 40g seasoning & chili powder)
*bersihkan ayam,lumur dgn tepung dan terus goreng.as simple as that. Utk dptkan hasil yg baik,goreng dlm minyak banyak & betul2 panas.

Poslaju caj rm7/500g ke bawah/smnjg
*tambah rm1 utk setiap 250g seterus
*penghantaran Sabah/Sarawak kena cek rates dulu.

Ok,chiow :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, June 24, 2012

Bye2 Hotlink!!

as salam,selamat bhujung minggu...

ok...saje nak update..

start dr date hari ini sy adalah pengguna u-mobile. hahaha ade sesape peduli? xde kot...cume sy yg kisah hihii

reason btukar dr maxis ke u-mobile ni kerana hp line maxis di area umah sy ni adalah sgt payah.kadang2 tiba2 je dpt msg missed call. tiba2 je tgk2 line xde discoverage.dan klu dpt call suare tputus.kadang2 klua suara ala2 terminator.

sebab lain,dgn u-mobile ni sy boleh berinternet klu keluar mana2-hantar kek,beli brg dan lain2.di rumah boleh guna unifi.

kelebihan yg sy tau dgn menggunakan u-mobile ni kate cine booth kat mydin usj tu adalah setiap bulan dpt 300 sms percuma. ok tu sbb sy mmg lebih kerap ber sms dr call.

bayaran bulan yg rendah -rm28 saja. owh sy lupa pulak nak tanye kat cine tu ade caj tsembunyi ke? harap2 xdelah!

besarlah harapan lepas ni u-mobile mmberikan khidmat yg baik dan terpuji hahahaa!!! setakat ini...? ok!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, June 18, 2012

Pancake Durian aka Bantal Durian

Wahhhh suker3!!!

Ok, sebelum aku teruskan dengan cerita cuti2 Sabah untuk Day 3, aku selit dulu yang aku buat untuk makan tengahari cum minum petang utk anak2. Hari ni Mierza tak skolah sebab cuti ganti Israk Mikraj kelmarin. Cuti pun aku tak tau. Rasenye Jumaat lepas masa aku berhenti bayar yuran sekolah dia, takde pulak ustazahnye bercakap. Cuma keluar perkataan 'terima kasih' & senyum2 je. Ha, napenye yg bayo yuran tengah2 bulam, kan..? Mestilah, aritu cuti sekolah pastu bebudak dah start sekolah, anak aku coti lagi. Maklum... Mak paknye sibuk p honeymoon katekan. Hakhakhakkk ok wat masih ade duit nak bayo yuran anak sekolah. Buatnye tbabas shoping, bulan depan baru bayi double. Muntah ustajah!!! Huwawaaaa

Sabtu kelmarin pulak lepas siap kek tempahan customer, en hubby ajak balik kampung. Masa awal cuti sekolah kelmarin ade juga kami balik kampung tp masa tu duria baru nak gugur. Dapat jugalah makan sebiji dua. Semalam balik dah gugur betul. 2 guni aku bawak balik. Hambikkkkk!!! Semerbak bau deroyan Alza teman. Kehkehhh pedulikan, janji dapat bawak balik. Makanya inilah yang aku pergunakan dengan deroyan itu. I'Allah lepas ni nak buat pulut deroyan, cekodok deroyan, kuah deroyan... Hahahaaa berderet2 menu deroyan aje le kojenye.

Tempoyak juga harus!!!!

Moh tengok resipi. Sukatan bergantung pada kehendak banyak hasilnye sendiri ye. Mintak hampun, teman main tuang2 je. Haram sukat2.

Lame betui dah teringin nak mem'bantal' deroyan ni. Baru ini le tercapai hasrat suci murni ku ini. Alhamdulillah, walau rupenye menggerutu dan 'vuruxs' tp rasanya adalah tidak menghampakan, i'Allah... Anak lelaki teman suke beno. 


Bahan2 - pancake

Tepung gandum

Santan

Air sejuk

Emulco hijau pandan

Garam


Bahan2 - Inti

Isi durian

Sedikit gula (klu suka - teman tak letak)

Krim putar


Cara2 - pancake

> satukan semua bahan dan gaul hingga sebati. Kepekatannya agak2 tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Tapis.

> sediakan kuali leper. Lengserkan dgn marjerin dan panaskan dengan api yg kecil.

> tuang sesenduk adunan dan gelekkan kuali leper mcm buat kuih ketayap. Dan masak, telangkup atas piring leper.

> ambil inti dan letak di tengah lempeng.

> paipkan krim putar dan lipat lempeng.


Sedia untuk di ngap!!! Selamat mencuba :D


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 15, 2012

Sabah - Day 2




As salam, aku sambung cerita cuti2 Sabah kelmarin. Dah balik bcuti ni sibuk memanjang pulak. Hati ni mmbuak2 nak share cerita kat sini tp masa amatlah tidak mengizinkan. Ni pun curi2 masa dan ntah berapa kali bhenti2 menaip.

Plan awal nak ke Kundasang hari 3 di Sabah tp last2 minit ubah fikiran,p hari ke 2. Dan awalnye ingat nak sewa kereta tp fikir2 balik, cancel. Sbb org tu suruh amik kereta pukul 10pg dan mesti pulangkan pukul 10pg esoknya.huhuu awal giler tu nak balik dr Kundasang. Untuk info perjalanan dr KK ke Kundasang mengambil masa 2 jam lebih. Dan2 ke Sabah tu barulah ingat ade sedare. Jadi kami lajak terus ke Ranau. Sepupu aku-abg zie ni OC kat balai polis Kundasang tapi sbb kat Kundasang xde balai,beliau ditempatkan di Ibu Pejabat Polis Ranau.

Ok,pg tu lepas bf kami check out dr Hotel Sri Borneo. Sblmnye aku dah google,klu nak guna kenderaan awam,kena naik kereta sewa di Stesen Padang Merdeka.Tanye dgn budak hotel tu. Owh dkt je. Jalan kaki je boleh sampai. X perlu amik teksi. Lebih kurang 10min bjln kaki. Tambang kereta sewa rm16 utk 1 kepala menggunakan kereta unser. Muatan 8 org tmasuk pemandu. Cukup penumpang barulah jalan. Kami aritu mujur nasib baik x perlu menunggu. Masa sampai dah ade 2 org, + kami b2, 4.selang beberapa saat je sampai lagi 3 org. Agak selesa jugalah. Kereta ade air-cond & pemandu ramah & bwk kereta pun bhemah. Sepanjang pjalanan rileks je.xde 'brek angin'. Bhenti di Pekan Nabalu utk buang air. Aku betul2 beli sepeket kacang bharga rm1.50. Masuk toilet 30sen. Kualiti tandas biasa2 saja. Tandas kampung... Klu dia ade jual fm & keychain tulis 'Pekan Nabalu' mungkin aku akan beli tp yg biasa aku nampak kat tmpat lain juga. Jadi x payah le... Harga pun boleh tahan mahai... Kereta sewa terus hantar ke dlm perkarangan Ibu Pejabat Polis Ranau. Abg zie duduk kuarters kat blakang balai. Kami mkn tgari di rumah beliau. Hihii save bajet,terima kasih jamu kami dgn gulai asam keladi,sedap!

Abg zie bg pinjam motor. Kami jalan2 ke Poring Hot Spring. Tak pasal2 merempit di Ranau,kan??? Xpa,lesen beso weih... Sepupu OC Kundasang/Ranau tu... Kekeke

Sepanjang jalan ke Poring Hot Spring melalui rumah2 kampung. Deme ni xde juai2 keropok ke,lemang ke,goreng pisang ke... Wehehehe ko ingat ni kampong ko??? Tp klu sah2 jln ke pusat pelancongan,amikla kesempatan ye tak?? Huhuu tp mungkin mereka ade alasan sendiri kenapa. Aku je yg xtau le tu..

PORING HOT SPRING

Aku mmg x bhajat nak mandi-manda kat sini jadinye dtg blenggang kangkung je la.. Dpt celop2 kaki pun dah syiok tu.

Bayaran masuk rm3 seorang dewasa.sbb aku dtg dewasa saja, aku x tgk pulak rege utk bebudak hohohooo

Utk tujuan pelancongan dan komersial, tempat ini telah dibina kolam2 bg kemudahan pengunjung. Boleh berendam juga,campurkan dgn air panas ikut kepanasan yg dikehendaki. Aku celup kaki dalm kolam yg disediakan di peringkat medium. Bila keluarkan kaki rasa lega sgt. Kulit merah. Ada juga cuba celop2 kaki kat kolam ke 3 tp had celop2 je.tak bley tahan wooo... Hangat pijo,mengeletek rasenye!

Kat luar pagar tu adw gerai2 jual cenderahati. Aku x beli pun. Lebih kurang same je dgn yg nampak di mana2 kat Town KK ni... Rege plak mmg xbley blah..

Isteri Abg Zie ade ckp klu nak merasa mkn daging rusa,singgah kedai kat hujong luar hot spring tu. Tp masa tu mgkn sbb perut kenyang jadi aku tlupa. Hihihii

Gerak dari Poring Hot Spring ingatnye nak terus ke Ladang Teh & Luanti tgk ikan besar2. Boleh dibelai2 ikan tu. Klu mak buat fish massage pun boleh. Yg ni aku x brani sbb prnah tbaca kat surat kabar boleh jadi jangkitan penyakit. Hikhukk Tp minyak motor lentok semacam. Berhenti tanya org di mana stesen minyak tdekat. Katenye di Pekan Ranau. Alahai... Klu teruskan pjalanan takut pulak x lepas balik nnt. Lebih menakutkan klu blum sampai destinasi dah kene menuntun motor. Akhirnya amik keputusan patah balik. En hubby tanye jugak nak ulang balik ke...oiiih malasnye! Hari pun dah petang sgt. Kul 4 lebih. Kat sini kul 4 lebih tu mcm 5 lebih. Cepat gelap dan cepat terang di waktu paginye.

Sblm balik saje pusing2 Pekan Ranau. Nampak ade pasar, berhenti. Jalan2. Kat sini pasar dipanggil tamu. Org jual goreng pisang je majoritinye. Elok je sebelah menyebelah menggoreng pisang. Haihhh sepakat sungguhla depa. Yg juai nasi & lauk pauk plak elok je sepakat juai sebelah2.

Ada 1 gerai tu jual murtabak ke ape xtau le...mmg bkerumun org beli.ye la kot sbb dia sorg je yg juai lain dr lain kan..

Kat gerai nasi & lauk tu adelah aku perasan 1 makanan berbungkus dgn daun kale purple2 gitu.aku tanye akak tu,dia kate tu nasi kampong klu x silap.siap akak tu bukak & tunjuk.tp aku x belila.taku x tmakan sbb en hubby klu lain mcm sikit,pandang pun dia xnak.

Balik umah abg zie, sembang2 sekejap pastu abg zie hantar ke homestay. Ade juga dia pelawa tidur rumah dia saje tp nama pun holiday...

NIAH'S HOMESTAY

Ok cerita pasal homestay... Dr kl aku dah reserve dgn J.resident tp x buat apa2 byrn. Mlm tu mase abg zie hantar barulah tau tempatnya tlindung dr tgk gunung. Terus x jadi stay situ. Mujurlah abg zie pernah carikan h/stay utk kwn dia jadi bawak ke tmpt tu. Sebab dah kenal, dr sewa rm80 dpt diskaun rm60 saja.hihihii bilik taklah betul2 Mengadap gunung tp keluar je dr bilik dan jalan 4/5 tapak ke depan dah boleh nampak tsergam gunung kinabalu depan mata.tu pun klu gunung x bselimut kabus la..

Sedikit bad luck bila restoran bdekatan tutup. Nak bjalan ke pekan bdekatan risau pulak.yg lalu lalang lelaju saje lori & pick up.jalan x blampu.gelap gelite.kebulur punye pasal, sanggup aku ketuk pintu tuan rumah minta maggie.klu dia jual pun aku sanggup beli. Rupanye ade kedai runcit kecil2lan dpn h/stay tu.shopingla maggie & biskut. Tuan rumah pun baik hati bg nasi.tp bukan tekak kami mkn nasi bcampur maggie.

Malam tu tidur x berapa lena... Angin di Kundasang siap bersiul... Seremlah pulak....

Kira2 bajet pjalanan kami...

Bf-rm5.40

(2 roti canai kosong + 1 nescafe tarik + 1 teh tarik)

Kereta sewa KK - Kundasang - rm16 x 2=rm32

Toilet @ Pekan Nabalu - 60sen

Kacang - rm1.50

Tiket Poring Hot Spring - rm6 (2org)

Minyak motor - rm4

Mineral water - rm1.50

Air kelapa - rm1

Niah's homestay - rm60

Maggie & biskut - rm5.30

Total - rm117.30

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, June 13, 2012

Cuti2 Sabah - Day 1




As salam...

Masa menulis n3 kite masih di Sabah - Kundasang - Niah's Homestay. Rasa macam tak sabar nak buat n3. Bukan ape, takut lupa. Kalau takde org baca pun sekurang2nya boleh buat kenangan utk diri sendiri kemudian hari nanti...

Seawal jam 5 pagi dah berada di LCCT. Pada mulanya agak confius sbb kite ingatkan kite akan naik flight di KLIA. Ini kali ketiga kite naik kapal terbang dan merupakan kali pertama dengan Air Asia. 2x sebelum ni dengan Firefly. Mujurlah abg ipar kite bertegas kate naik di LCCT. Takpe, pagi masih agak awal sbb penerbangan pukul 6.30 pgi. Kalau silap airport masih sempat nak 'lari' ke KLIA. Kite bertolak dari rumah kakak kite di Bagan Lalang.

Sampai LCCT, pergi info kaunter & katenye mmg di LCCT. Choiiiii!!! Nasib baik. Kite terus print boarding pass sementara en hubby & kak yong amik beg kat kereta. 2 hari sebelumnya kite dah mobile check-in. Phewww settle!!!

Ok, saje nak share 1 xperience masa nak masuk waiting area. Ade sorang cik kak di belakang kami cuit. Katenya nak minta tolong bawakan 1 kotak. Memang terang2 dlm kotak tu helikopter. Mungkin dia beli untuk adik dia ke hape tak taulah. Dia kate minta aku tolong bawakan sebab dia dah ade bawa 1 di tangan. Sorang boleh bawak hand carry 1 saja. Kite dengan senang hatinya la ambik. Tolong menolong kononnya. Tapi en hubby dah jeling2 semacam. Tapi lepas tu cik hubby kate bagi balik kat perempuan tu. Tapi kite buat deek je.. Bila budak tu nampak macam semacam je kami agaknye, lepas cek kaunter tu dia amik brg tu dari kite. Pastu barulah en hubby kate, "u ade fikir tak...klulah masa cek tadi ade dadah ke, ape ke... U yg sangkut tau. Sbb barang di tangan u. Ape2 hal u duduk dalam dulu." erkkkkkkkk!!!! Tapi mujurlah xde ape2... So you all fikir2lah. Huhuhuuu

Tempat duduk kami terpisah jauh sbb masa beli tiket tak beli seat. Tapi dari 3 seat di tempat duduk aku, 2 kosong. Mungkin seat tu dah reserve utk sepupu en hubby. Act aku tempah 4 tiket. Percutian ni 2 couple. Tapi 1 couple (sepupu hubby & isterinya) cancell sbb tak dapat cuti. Sblm kapal terbang bergerak aku call en hubby suruh duduk sebelah aku. Dah tanya dgn cik pramugari dia kate boleh. Tapi tunggu semua org naik dulu. En hubby malas nak bangun sbb tmpat duduk dia tepi tingkap. Sebelah dah ade org.... Huhuhuuu doklah sengsorang. Dah dekat2 nak sampai 3/4 kali jugalah pilot buat announcement kate bad weather & heavy rain. Kecot perot bila plane tu melanggar awan. Agak scary jugaklah....

Dari KKBI kami naik bas... Bas ok... Dok KL pun x naik bas!! Hahahaa ke hentian ape tah... Tambang rm2 seorang x2. Dari stesen tu ke komplek Centre Point dgn tambang 50sen x2. Dari komplek tu kami mencari Garden Hotel, hotel yg aku dah reserve by phone. Tanye punye tanye org2 kat kompleks tu sorang pun tak familiar dgn nama hotel tu. Jalan punye jalan punye jalan akhirnya tak daya sudah. Dah lah sejak jejak kaki hujan memanjang. Sudahnya kami berhenti di Seri Borneo Hotel. Terus cek in hotel tu since dgn Garden Hotel tu aku cuma buat reservation saja tanpa bayaran. Bukan aku yg taknak bayar tp org hotel kate, sampai baru buat bayaran. Ada bagusnye juga sistem tu hihiii

Seri Borneo Hotel - rm77.70. Oklah rates tu pd aku. Berdua aje kot & sekadar nak tumpang tidur & letak beg. Bilik boleh tahan jugaklah. Ade wifi free jugak. Cuma wifi tu slow sipot sedut di tingkat 2 yg mane aku di tingkat tu. Tingkat 1 ok lagi. Jadinye setiap kali turun bawah, barulah dpt on9. Hotel ni  dekat jugak dgn Sinsuran Night Market, depan saja. Selang 1,2 blok bangunan dari Pasar Filipin dan mengadap Le Meridien Hotel.

Pukul 2 ptg siap2 turun.. Jalan2 dan makan dkt sebelah pasar filipin. Masih juga hujan. En hubby minta sup ayam & aku minta soto. Yg datang 2/2 mihun sup. Ate tak payahle senarai menu panjang lebo klu kesudahnnye itu2 juga yg terhasil. Mujurlah walau kuahnye jernih mcm air lalu tapi bila lalu di tekak, ada rasa. Atau mungkin masa tu perot lapo, jadi ape pun masuk mulut sedap sesaje. Huahuahuaa... Mood shoping boping belum mari. Jadi kami hanya window shoping saje dlm pasar filipin tu. Tapi en hubby tak boleh lama dlm tu. Perghhhh baru 'kak ti***'. Tapi dlm tu nampak bersih la...

SINSURAN NIGHT MARKET

50% darinya jual baju bundle. Sukalah en hubby sbb dia mmg penggemar baju bundle. Dan sudahnya aku pun tjebak sama. Beli seluar jeans (rm10) & cardigan rm10. Seluar jeans yg aku beli tu conditionnya ok sgt. Rasa bbaloi sgt beli dgn harga rm10 saja. Klu kat semenanjung maunye rm20++ kat pasar malam. Klu kat chow kit tak taulah sbb tak pernah la pulak jln2 bundle kat chow kit. en hubby pulak beli jaket "Gu Jun Pyo" ferasan!!! - rm15

Keronsang, butang baju melayu, mutiara sabah, kristal, keychain & fm pun ada banyak dijual. Tapi tak beli pun. Nanti2lah... Setakat yg di tengok keychain 7pcs - rm10. Boleh campur 2 fm + 5 keychain = RM10.

MAKAN2 @ FILIFIN MARKET

malamnye mmg dah cakap dgn en hubby nak makan sotong bako. 1 stik - rm15 & en hubby amik ikan pari bakar rm12. Makan dgn nasi kosong + air limau ais = rm33. 16x soal diri sendiri, mahai ke murah tu??? You all tolong jawab sbb sampai ke sudah aku tak dpt jawapan. En hubby kate, "mende makan jgn pertikai sgtlah...." hikhikkk

En hubby tak suka sgt makan sotong jadinya rase nak muntah aku mengabiskan sotong tu. Alhamdulillah, kesudahnya habis jugalah. Ikan pari tu pulak sedap. Aku yg tak berapa gemo boleh makan juga. Manis isinya!

Habis sehari di KK... Kat bawah ni perbelanjaan kami di KK - day 1...

Bas dr airport - stesen bas > rm2 x 2 = rm4

Bas dr stesen - centre point > 50sen x 2 = rm1

2 bihun sup + 2 teh tarik > rm10

payung > rm6

Seri Borneo Hotel > rm77.70

Sotong / pari bakar + 2 limau ais + 2 nasi putih = rm33

Jeans + cardigan + jaket > rm35

Spek itam (en hubby) > rm15

Selipar (aku) = rm4

====>>> RM185.70  

** untuk tgk gambar2 lain, boleh tgk d facebook **

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, June 06, 2012

Jalan2 ke Kota Kinabalu, Sabah


As salam...

Alhamdulillah,i'Allah klu panjang umur,ade rezeki dan diizinkanNya sy dan en suami akan cuti2 KK,Sabah pada 10-13/6/2012 ni... Semoga perjalanan kami selamat pergi dan kembali. Doa2kan ye...

Kami pergi berdua saja...mcm tahun lepas ke Kuching,Sarawak. Lebih kurang honeymoon jugaklah ni...dah lame2 berkahwin ni sesekali nak juga berdua2an...moga ikatan hubungan suami isteri kian utuh, i'Allah... Amin.

Planningnye kami nak jln2 ke Kundasang nnt. Tidur semalam di sana. Ramai juga kawan2 yg suggest harus ke sana. Banyak2 google pun ramai yg ke KUndasang selain jln2 di pasar malam filipina & borong ikan masin di KK.

Harap adelah yg boleh guide kami. Emppp ade ke org KK nak guide kami nnt ni??? Hihiii

Published with Blogger-droid v2.0.4

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)