Followers

Thursday, January 26, 2012

Pindah di hari lahirku....

As salam....

Alhamdulillah secara tidak rasminya pada 24 Januari (Selasa) - kelmarin - berinjaklah usia setahun lagi. Hahaa happy birthday to me!!! Terima kasih kepada teman2 fb yg berderet2 mengepost ucapan beriring doa. Terima kasih banyak2 ye.... Semoga doa2 itu diperkenankan olehNYA dan sama2lah kita mendapat manfaatnya, amin!

Dan.... Pada 24 Januari itu juga secara tidak rasminya, kami sekeluarga telah berpindah ke rumah baru. Kenapa dikatekan SECARA TIDAK RASMI tu...? Kerana yang pindah barang2 saja. Habis semua dah dipack dan dihantar ke rumah baru. Rumah sewa ni hanya tinggal 4/5 barang je. Tu pun sebab lori dah tak muat. Kalau tidak, haruslah dah sumbat sekali dlm lori. Yg tinggal2 ni bolehlah sikit2 sumbat dalam kereta. Bawa sikit2 sementara sekarang ni dok berulang hari2 ke rumah baru.

Ok, kenape pulaknye dah semua barang hantar ke sane dan kami masih dok berulang-alik,kan... Hajat di hati tu bila berpindah ke rumah baru nak belilah perabut bilik yg baru. Jangan cepat2 mengate,membazir! Tilam yang pakai sekarang ni dah terasa sgt springnye. Sampaikan berlapik dgn tilam kekabu yg kain satin tu utk bg tk terasa sgt springnye. Almari pun dah hogeh2. Kite risau,yg diangkut nnt papan sekeping2 je sbb dah tercabut bagai hahaha!!! Begitu jugaklah dengan almari anak2. Dah hogeh sane sini. Anak2 sebelum ni mmg takde katil. Tidur bentang toto je. So dah pindah ke rumah baru, Boy minta katil double decker. Memang kite dan encik suami pun cadang2 nak belikan katil double decker. Boy di tingkat bawah dan EJ di tingkat bawah. Anak dara seorang belikan katil bujang. Alhamdulillah, anak2 memang dah diajar tidur sendiri2. Cuma Mierza masih dalam proses belajar. Mula2 tidur dgn abang dan kakak tapi tengah2 malam tau2 dah terselit tgh2 antara papa dan mama.

So, Sabtu ni nak pergi jalan2 ke Kajang tengok2 kedai perabut. Suggested by sepupu en suami - abg Man. Shopping perabut bilik!!! Untuk rumah ni kami suami isteri memang tak bercadanglah nak bersofa bagai. Ruang pun kecil. Kalau bersofa2 ni, tinggal ruang berjalan je. Rimas uuuuu!

Bercerita pasal rumah... Kerja2 wiring telah dibuat oleh Ben. Hasil kerjanya memuaskan hati juga. Orangnya ramah dan bertolak-ansur. Tak banyak songeh dan tak banyak berkira. Senang juga buat kerja dengan dia. Klu korang nak buat wiring bolehlah panggil dia ni... Sonang deal! Macam kami aritu wiring 1 rumah, mmg diskaun habis dia bagi.

Lepas ni nak cari orang yg boleh buka dan pasang air-cond. Tadi adelah dpt no hp dari seorang hamba Allah. Kite pun tefonlah tanye quotation klu buka dan pasang air-cond. Uuuumangaiiiii naknye RM300 sebiji. Kite nak buat 2 biji. Means RM600 la... En hubby kate, lebih baik p beli air-cond baru huhuhuuu 


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, January 14, 2012

Nak Shopping Perabot Bilik....

As salam dan selamat pagi Sabtu semua... Happy holiday buat yg tak berkerja hari ni dan selamat menjalankan tugaslah klu yg bekerja tu...

Seperti tajuk diatas, kite ni bercadang2 nak shopping barang2 perabut untuk bilik kite dan bilik anak2. Cadang2nye tu pindah nanti takde nak bawah semua perabut pun. Bawak yang penting2 aje. Kenyataannye pun perabut2 yg sedia ada ni dah laihhhh kate org Perak. Hogeh sane sini. Takut nnt masa proses angkut-mengangkut, tercabut pintu2 segala hahahahaaa

So dengan itu, naklah kite minta jasa baik kawan sekalian sama ada yang selalu2 jenguk sini (silent rider) mahupun yang baru je tersinggah sini untuk bagi sedikit pandangan, komen dan apa2 sajelah. Mungkin ada yang nak berkongsi pengalaman ke... Pengalaman gembira mahupun pengalaman sakit hati dengan kedai2 perabut yang pernah korang berurusan sebelum ni....

Dalam kepala kite terfikir 3 kedai je - 99 home furniture, westcot dan cavenci. Tentu korang tau kenape 3 kedai ni ada dalam kepala, kan... Yeeeee betui!!! Bajet koooooo....

Ok, sile tinggalkan komen anda selepas nada beepppp hihihiii 


Published with Blogger-droid v2.0.3

Friday, January 13, 2012

Angle Hair Goreng Ala Singapore

Naik jet pertama pagi ni ke Singapore utk bf...

Naik jetlah sangat, kan... Buat kc terhover bajet bising 1 blog! Hahahaa

1st time masak gaya2 gini. Senang dan simple je yang benarnya. Tapi biaselah kite... Yang payah2 hazab tu yg terasa2 nak dicuba, pastu malas. Yang senang2 simple cam gini pandang sipi2 je... Alhamdulillah harini terlaksana kehendak hati. Sebelum2 ni ada juga makan bihun goreng s'pore tapi bukan masak sendiri la....

Kite guna angle hair instead of bihun. Hasilnya, seperti biasa diterima dgn ganjilnya oleh en hubbyku. Betul2 dia makan sesudu je pastu konon nak menjaga hati, dia bg piring dia pada Mierza yang tiba2 hari ni begitu awal paginye dah terjaga dr tido. Penerimaan anak2, thumbs up! Boy siap minta bekal lepas makan terkedek2 dlm piring sebelum p skul.

Resipi in details kite takde. Tapi kalau setakat tulis2 gitu je bolehla ek.... Klu korang nak in details, sile 'tanye' kat en google. Sorry selori sy ucapkan....


Rebus angle hair hingga lembut. Lalukan di air paip untuk elak dia melekat antara satu sama lain. Goreng bawang, fish ball dan ayam (boleh ganti dgn seafood lain-ikut tekak masing2) hingga garing sikit. Masuk oyster sos dan garam. Masukkan hirisan lobak merah. Boleh juga campurkan dengan hirisan kobis (klu suka). Masukkan angle hair dan goreng seketika.  Siap dan selamat mencuba :D


Published with Blogger-droid v2.0.3

Thursday, January 12, 2012

Masterpiece Kitchen Cabinet

Yeah... Tajuk n3 terus menerus dari nama kedai kitchen kabinet yang telah dilantik untuk menghiasi dapur kecil rumah baru kite. Semalam (11.1.2012-Rabu)seharian membizikan diri kat rumah baru. Kalau lepas2 ni korang nak buat kitchen kabinet, fikir 2x ok nak hire kedai ni. Aku rasa sedikit terpedaya jugaklah tapi sikit ajelah. Alkisah akan aku ceritakan kat bawah ni jap g. Cerita yg agak panjang, klu rasa nak baca, silakan. Klu takmo pun xpa. Boleh aku jadikan kenangan utk diri sendiri dan mungkin untuk anak2 di kemudian hari.


Hari sebelum semalam aku dapat call dr sorang lelaki Cina (Ah Kong) kate nak install kabinet esok harinya (semalam). Pukul 9.30pg katenye camtu dia sampai. Ok... Hari yg dijanjikan (semalam) dengan perasaan berkobar2 kite angkut bb & mierza pepagi hari. Tunggu dan tunggu dah pukul 10.30pg. Baru kite nak gerak p carik bf utk anak2, Ah Kong call. Katenye dah otw. Soalan mcm dah dekat sgt dgn umah. So pujuk anak2 tahan sat. Dorang dah mengadu lapar. Tunggu2 lagi tak sampai2. Bila masuk rumah tgk bawah sinki ada air mengalir. Eh, camne nak pasang kabinet klu ade air mengalir, kan. Cepat2 kite call site supervisor pemaju. Dgn pantas Cik Zaini hantar org tgkkan kebocoran bawah sinki tu. Act kite dah buat komplin pasal ni tapi tak taulah... Pihak pemaju tak buat atau just buat ala kadar je. So semalam kite tgk Indon tu siap ketuk pecahkan tiles. Katenya ada paip bocor dlm tiles tu.

Dah 11.30pg, Ah Kong tak sampai2 jugak. Sudahnye kite call dia, suruh dia tunggu 1 tempat yg mmg dah dekat sgt dgn rumah. Kite p amik dia. Sampai2 nampak lori je tepi jalan. Upernye dia p minum kat restoran seberang jalan. Ok tunggu sat. Dah bawa ke rumah, Indon buat paip tu masih dgn kerja dia. Kite tinggalkan dorang sebab kena rushing balik nak anta baby p skul. Dekat pukul 1tghari baru baby sampai skul. Mujurlah anak kite tu tak kisah. Lambat ke cepat, nak jugak p skul. Alhamdulillah tang tu.... Semangat ke sekolah berkobar2!

Setiap Rabu, boy lambat sikit keluar sekolah - pukul 2ptg sbb ada kokurikulum. So kite kena menunggu sat la. Boy dah keluar, memang ingat nak terus ke rumah Puchong tanpa balik ke rumah. Tapi b4 tu nak bawa makan dululah. Mierza kite dah sogok dgn susu, so dia diamlah sekejap mengadu pasal lapar. Baby pulak kite bg belanja lebih dari biasa. Suruh dia beli dulu apa2 makanan kat kantin utk lapik perut. Kesian dia..... B4 kite drop kedai makan, dpt call dr cina installer kate suruh kite datang cepat. Ada problem... Alamak! Masam muka boy sbb x jadi singgah kedai & makan kat situ. Kite tapau aje sbb nak cepat, kan...

Sampai2 tgk ada 2 org cina aje tgh tungkus-lumus buat kabinet kite tu. Ah Kong yg bawak lori tu takde.k, cina tu kate ada gap antara table top dgn kayu tingkap. So kena buat furnishing sikit utk nampak lebih kemas. Tapi dia minta rm80. Eh, patutnya harga yang kite dah bayar kat showroom dah takde nak + apa2 lagi. So kite call en hubby. Melentinglah pak cik tu... Plus Indon yg buat paip tu pun ada kat situ. Cine tu kate, dia memang tak buat plumbing. So samada kite nak sambung sendiri atau panggil plumber buat. Cina tu suggestkan Indon tu buat dan Indon tu nak caj kite RM120. Cakap lg kat en hubby, tambah melenting. Kite passkan hp kat Indon tu, taktau ape en hubby dok ckp. Indon tu terkulat2 je rupernye. Hukhukhuuu

Yang pasal Cine tu nak kite +rm80 tu pulak, salesman/designer cabinet - Shahrul call. Kate jgn bayar. Itu sepatutnya sekali skop keje dorang. Then Ah Kong (pemandu lori) tu pun kate jgn bayar. Kite suruh Ah Kong call Cine tu sendiri & cakap.

Bila kite masuk rumah, Cina tu kate dia kena marah dgn Ah Kong sbb minta duit. Padan muka kau! Hihihii cakap dlm ati je la, kan... K, dia buat jugaklah furnishing tu tp dia akan claim kat Ah Kong. Lantak koranglah! Janji kabinet aku siap seperti sepatutnya...

Battery hp kite pulak kong. So nak berhubung dgn en hubby mmg agak payah. Sms je... Nak bercakap terus asyik terputus2.

Bila dah siap semua dan balik rumah, en hubby tgk gambar, dia terfiikir tgk kat sinki tu. Kenape takde lubang untuk kepala paip. Klu nak buat lubang sendiri, bukan senang tu. Mesti guna alat khas sbb lubang tu akan buat kat table top. Adoiiii.... Nampaknye jap2 lg kite kena call Ah Kong  & tanye.

Oh yes, klu tgk gambar full kabinet tu ada drawer tgh tu rompongkan....masa dorang dah kemas2 kite tgk surfacenye mcm ade terumpil tp kemudian dia tampal dgn serpihan2 warna sama. Klu tgk sekali imbas mmg tak perasanla... Mujur kite terperasan. So Cine tu kate akan datang semula Sabtu nanti untuk tukar surface lain.

Ok, kite kongsi pasal harga pulak.... Mungkin ada orang buat lebih mahal dari kite dan tak kecoh2. Ni 1st time kite buat kitchen kabinet dan rasa mahalnyelah.... Rumah Angsana dulu pun kite tak buat kc sbb bajet lari ;P ingat nak buat kemudian2 tapi lepas tu dah pindah keluar pulak. Bila dah sewakan kat orang, pakat takdelah nak buat kc agaknye. Tgk2 klu ade rezeki terlebih melimpah ruahlah gamaknye baru buat. But then sewa pun kena up sikitlah kan..... :D

Harga kc ni RM2600 (inc installation). Harga promo RM2500. Material melamine dan hanya didatangkan dgn warna putih saja. Ukuran 7 kaki atas dan bawah. Free katenye hood, hub dan dapur. Kite tukar warna hitam dan merah so kena add RM290. So total up RM2890. Which is sebenarnya bajet kite utk kc ni cuma RM2000 je. Kalau terlebih pun tak lebih RM500. Xpala... Kite yg gatai nak tukaq2 kalerkan :)) Hood, hub dan dapur yg katenye free tu klu kat showroom ELBA tapi semalam dia guna Cornell. Tanye kat Shahrul katenye start 2012 dorang tak guna Elba dah & katenye Cornell lg mahal dr Elba. Tang tu kite mmg tak sure. Wallahualam...

Yang buat kite sebal dan rase patah seribu hati tu, kite ade la share threat kat group pembeli la cottage (FB) ni tanye klu2 depa ade tempat buat kc dgn harga yg ok. Tapi tiada suggestion yg ok. Ada sorang tu bg nama kawan dia tp design mcm tak ok. Then bila kite dah deal & bayar deposit rm300 kat Shahrul @ Masterpiece Kitchen ni barulah ada sorang pembeli tu share dia buat kc dgn harga rm1900 je. Nama kedai tu Lavender Kitchen kat Shah Alam. L shape table top dan kabinet atas I shape. ohohoooo Dah bayar deposit takkan depa nak pulangkan, kan. Dr burn camtu je en hubby kate xpelah. Teruskan aje...

Pasni cadang nak buat wardrobe, bolehlah minta quotation dari Lavender Kitchen. I'Allah akan share kat sini ye... 


Published with Blogger-droid v2.0.3

Monday, January 09, 2012

Mencari 'cahaya'...

Wahhh... Tajuk n3 xbleyh blah ek.... Hihiii

al-kisah xtvt kami2 semalam - Ahad. B4 this, mase kat rumah Angsana, kami cuma guna lampu kalimantang je untuk semua bahagian dlm rumah. Kali ni nak lain sikit. So semalam pergi ke kedai lampu kat Sesyen 23, Shah Alam. Actually ni kedai suami sepupu kite (Izan). Nama kedai Erilite. Betul2 kat atas 99 Speed Mart.

Bukanlah nak beli lampu  untuk seluruh ruang dalam rumah, hanya untuk ruang tamu, ruang makan dan bilik tidur utama saja. Tapi yg kami betul2 sure, cuma ruang tamu je ade 2 point untuk lampu dan 1 point utk kipas. Di ruang dapur dan bilik tidur utama, tak surelah pulak. So, beli lampu untuk ruang yang sure ajelah - ruang tamu.

Dalam gambar yg kite bulatkan tulah lampu yg en hubby pilih dan dipersetujui oleh kite. Harga asal rm150 tapi dapat harga sedare-mare... Murahlah sikit. Terima kasih banyak2. Kite beli 2 set. Nnti bila dah pasang kite share kat sini hasilnye, k...

Hujung minggu depan i'Allah aktiviti memasang lampu dan kipas kat rumah baru. Weekdays ni akan dipenuhi dengan ke sana ke mari beli barang2 untuk digunakan hujung minggu ni....


Published with Blogger-droid v2.0.2

Wednesday, January 04, 2012

Tukar!!!

Hari ni (4 Jan, 2012) adalah hari pertama persekolahan dibuka untuk tahun 2012. Dan tahun ini ada perbezaan sessi persekolahan untuk anak2 kite. Boy sessi pagi sementara Baby sessi petang. Tapi sebab hari ni kite dan en hubby nak menguruskan proses pertukaran sekolah, jadi anak2 tak sekolah. Kesian sungguh... Padahal dorang dah xcited betul nak memulakan persekolahan. Boy act en hubby hantar jugak ke sekolah awal2 pagi tu. Then pukul 10pg kite ke skolah untuk serahkan borang tukar dan ambil dokumen untuk dihantar ke PPD, kite terus minta pelepasan pihak sekolah untuk Boy balik awal. Mujurlah cikgu besonye tak banyak soklan. Amat memahami sebab kite kate takut tak sempat dtg balik bila habis sesi persekolahan tengahari nanti sebab kite memang cadang nak terus ke PPD. PPD yang kite nak pergi tu bukan dekat weihhh... Nun kat Sepang. Dengan tak tau jalan lagi. Takut pulak sesat larat.

Kite pilih tukar sekolah ke Sekolah Kebangsaan Cyberjaya. Mungkin ada yang tertanya2 (ada ke yg tanye???) kenapa kite tak daftarkan anak2 kite ke sekolah berdekatan...? Mcm Sekolah Kebangsaan Putra Perdana (sekolah paling hampir dgn rumah). Ok begini ye.... Pemikiran kite dan en hubby tentang ni agak sama (rasanya ini antara yg sama pemikirannye.yg lain2 selalu x sama pendapat dan fikiran). Kite dan en hubby suka anak2 ada ramai kawan. Tapi kite suka dia separate kawan2 dia. Kawan di rumah orang lain. Kawan di sekolah orang lain. Kami tak nak dia berjumpa dengan kawan tu, kawan tulah jugak. Hihihiii

Alhamdulillah, berpandukan GPS dr g.tab ni, sampailah kami ke PPD tu tanpa sesat melarat. Syukur!!! Proses borang pun tak lama. Tak sampai 10 minit pun... Perjalanan kami nak ke situ lebih lama rasanya. Tak apalah, asalkan dah selesai walaupun pada mulanya masa serah borang, kerani tu cakap Sekolah Kebangsaan Cyberjaya penuh. Dia tak sure boleh dapat ke tidak. Tengok pada budi bicara pegawai. Berdoa2 juga dlm hati masa tu. Mintak2lah dapat. Alhamdulillah, lulus!

3 salinan surat kelulusan diserahkan pd kite. Sehelai untuk kite sendiri, sehelai untuk sekolah baru dan sehelai lagi untuk sekolah lama. Setelah serah surat kelulusan tu pd sekolah lama, barulah sekolah lama akan serahkan fail2 peribadi murid dan akan diserahkan pd sekolah baru kelak.

Lebih kurang pukul 1.15tghari kami sampai ke Sekolah Kebangsaan Cyberjaya. Waktu persekolahan tamat. Banyak jugak kereta beratur kat tepi jalann tapi masih terkawal.

4/5 kali kite keluar masuk pejabat. Kerani sekolah tu mcm x mesra pelanggan je. Masa ambil borang dia haram tak cakap apa2. Masa tu kite pun tak terfiikir nak tanya apa. Dah keluar, terfikir pula nak ambil senarai buku di kedai buku sekolah. Call en hubby yg menunggu kat kereta je sbb Mierza tidur. En hubby tanya sessi persekolahan pg atau petang. Owh, ok. Masuk balik pejabat dan tanya kat kerani. Katenya sekolah tu hanya ada 1 sessi aje - pagi. Petang memang takde persekolahan. Owh! Kite rase sebab itulah agaknye kerani tu mcm tak mesra pelanggan. Dia sengau rupernye. Agak kitelah sebab tu. Klu dia memang tak mesra, wallahualam! Keluar. Duduk tepi benteng. Berfikir2 nak beli buku sekolah ke tidak. Kat sekolah lama kite dah beli buku. Sayanglah buku tu kalau tak digunakan. Masuk pejabat semula. Tanya kerani lain pula. Dia tak boleh jawab, panggil org lain. Katenya buku rampaian tu boleh pakai. Cuma bezanya lencana sekolahlah lain. Tapi buku latihan dalam kelas kena beli lain sebab mungkin buku2nya lain. Tapi kalau sama boleh aje pakai. Memanglah lain!!! Tak apelah....

Keluar pejabat, duduk balik di benteng. Baby duk perati bakal kawan2 sekolah dia.

"ma, kenapa semua pakai kasut hitam?"- baby.

"Sebab dorang pengawas."-jawab kite selamba.

"Takkanlah semua pengawas. Kalau pengawas kenapa pakai baju putih?"

Mata kite pun melilaulah pandang budak2 sekolah yang merata2 depan belakang, kiri kanan. Betul jugak. Tanya 3/4 orang budak berdekatan. Dorang kate memang pakai kasut dan stokin hitam. Wajib tu. Yg kasut dan stokin putih, budak sekolah menengah which is the school just sebelah je dgn sekolah rendah tu. Owh..... Untuk kepastian, kite masuk pejabat semula dan tanya. Betul, kasut dan stokin hitam dan wajib! Maknenye.... Kena beli kasut dan stokin hitamlah jawabnye...... Buku2 kite tak beli dulu sbb nak balik dgn tenang ape2 buku dan kelengkapan lain yg boleh dibeli sekali. Nanti kite repeatlah balik ke sekolah tu. Minggu2 depan ke, kan..... Berkuatkuasa 1 Feb 2012, anak2 akan memulakan persekolahan di Sekolah Kebangsaan Cyberjaya.

Selesai, kami terus ke rumah La Cottage @ Putra Perdana. En hubby ada appointment dgn orang buat grill. Tapi appointment tanpa waktu. Sampai2 rumah tu, orang yang buat grill tu (Bahri namanye) ada kat Semenyih. Tapi dia otw balik ke Putra Perdana. Waktu yg terluang tu kami p makan dulu. Lepas makan Bahri tak call lagi. Kami ke sekolah agama pula. Call Kak Mazney. Akak ni beberapa kali order kek kat kite masa kite duk Angsana tahun lepas. Sebab keramahan kak Mazney, rasa tak segan silu nak call dan tanye kak ni pasal sekolah agama kat Putra Perdana. Melalui beliau kite dapat tahu ada sekolah agama baru buka berdekatan dgn tapak pasar malam.

Kami bergegas ke sekolah agama baru tu. Alamak, kesian pulak tengok murid2 duduk atas tikar plastik. Sekolah tu betul2 baru dibuka agaknye. Kerusi meja pun belum sampai lagi. Adeh....... Kat pejabat pun betul2 cuma ada 1 mesin potostat dan meja reception je. . Huhuhuuu Kalau diikutkan sekolah agama tu dah penuh. Tapi sebab kite ada bawa borang pertukaran sekolah, kerani tu kena terima. Terpaksa terima! Klu baru nak daftar,mmg tak ambik. Tapi hanya Boy yg lepas - kelas 5 Salam - Ustazah Jannah. Baby tak lepas sebab sekolah tu memang tak buka pendaftaran untuk tahun 3. Boleh????

Ada ibu2 yg sama sedang mendaftar kat situ dan anak dorang pun darjah 3, suruh kite ke KAFA. Bangunan kedai setingkat berdekatan sekolah agama tu. Kita tau sekolah tu sebab kite pernah hantar kek tempahan Kak Mazney tu dulu. Hihihiii KAFA tu kena bayar bulanan RM30 sebulan. Dia tak ambil bayaran yuran untuk setahun. Bayaran lain2 RM180++ untuk permulaan. Salah seorang ibu tu tunjukkan listnye. Anak dia pun sekolah kat Sekolah Kebangsaan Cyberjaya jugak. Tapi tak sempat nak berkenal2an lebih2 sebab en hubby dah call. Bahri dah sampai.

Dah ukur2 apa yg patut, grill saje - RM1400. Kite ambil yg biasa2 aje. Takde bajet klu nak buat wrought iron ke, iron man ke, ice man ke hahahahaa

Selesai, masa ni dah terasa badan penat sangat. Dlm kereta rase nak lelap je.... Tapi ada 1 tempat singgah jugak sebelum balik. Kelmarin kite tgk iklan dalam h.metro-kitchen kabinet rm1900 kat 1 kedai berdekatan IOI Mall - Masterpiece Kitchen. Salegirl tu kate yg harga RM1900 tu pilihan sama ada kabinet atas bawah ukuran 6kaki atau kabinet atas saje berukuran 10kaki atau kabinet bawah saja berukuran 10kaki. Salesgirl tu suggest yg rm2600 (inc installation). Ukuran 7kaki - kabinet atas bawah. Adalah dia tunjuk contoh kabinetnya kat showroom tu. Material melamine, warna putih. Klu nak tukar warna lain kena tambah rm200++. Percuma hud, hub dan 2 burner jenama ELBA which is yg ni kite tak prefer sgt. Tapi dah dia kate free, kenalah kite ambik. Klu sekali package, harus kite tolak 3 barang ni... Bukan tak penting tapi dgn bajet yg kurang, buat masa ni kena tolak ke tepi. Next2 time pun boleh buat, klu ada rezekinya.

Kite tinggalkan no hp. Esok katenye staff akan call untuk fix appointment bg tujuan nak mengukur tapak dan design.

Lepas tu barulah balik ke rumah... Arghhhh penat dan syioknye dapat baring2 atas tilam....

Nite all....


Published with Blogger-droid v2.0.2

Tuesday, January 03, 2012

Bz, bz, bz....

As salam... Timbul tenggelam, timbul tenggelam mcm sabut kelapa... Entah ade ke orang yang jenguk ke sini, pun tak tau. Tapi tak apelah... Klu xde org jenguk dan baca, biarlah blog ni jadi kenangan untuk diri sendiri. Mungkin utk anak2 bila mereka besar dan dewasa kelak.

Esok, setelah bertenang2 di waktu pagi, akan kembalilah rutin seperti 2 bulan lepas. Awal2 subuh dah bangun. Sediakan sarapan dan kejutkan anak2 untuk ke sekolah. Alhamdulillah, kelengkapan sekolah anak2 dah disediakan sejak 2 minggu yang lalu. Takde rush2 & prepare last minit. Dan tahun ini kite memang dan bercadang2 sangat nak masukkan Mierza ke sekolah. Kite dah daftar pun ke Pusat Perkembangan Kanak-Kanak (PPK) Kompleks 3C - MPSJ. Kita dah dapat pun replynya mengatakan permohonan kemasukkan diluluskan. Esok (4 Jan) adalah hari pendaftaran bagi kanak2 5 tahun.

Tapi... Masa kita taip n3 ni dan sejak tadi, kite dah berbelah bagi nak masukkan Mierza ke situ. Bukan apa... Kite dan en suami bercadang nak pindah pindah lagi??? ke rumah Putra Perdana, Puchong. Pagi tadi pun kite dah ke sekolah agama untuk ambil surat berhenti sekolah. Ke sekolah kebangsaan Baby dan Boy mengambil borang2 yang patut. Semua pun dah get ready. Memanglah Puchong dan Subang Jaya tu dah jauh sangat tapi kat sekitar Putra Perdana tu banyak tadika. Smart Reader ade, Gemilang Kids ade dan yg swasta2 jenis operate kat rumah tu pun banyak. Melambak2, sediakan aje RMnye.... Lgpun Mierza baru 5 tahun, kite ingat utk permulaan ni nak hantar yg biasa2 aje. Just nak biasalah dia berkawan dan sekolah aje...walaupun kite sedar, pendidikan awal utk kanak2 seusianya penting juga. Tak boleh main sumbat aje, kan....


1 lg hal... Kite bercadang nak pindah pada cuti CNY nnt.... Masa tu office en hubby tutup seminggu (mcm tahun2 lepas). Jadi inilah peluang terbaik nak buat operasi angkut-mengangkut hehee. Jadinya dari sekarang ni kite kena settle banyak perkara selain pertukaran anak2 sekolah, nak cari orang pasangkan lampu dan kipas. Nak alihkan air-cond. Nak buat kitchen kabinet cadangnya. Nak buat grill... Adeh!!!

Kelmarin, kite dan en hubby pergi usha2 kedai kitchen kabinet. Kite nak buatlah sikit kat dapur tu sebelum pindah. Tapi bajet cipot je hihihiii. Tu yang bila tanye sane sini, adeh... Telan air liur dengarkan harganya. Klu u all ade tempat boleh dapat kitchen kabinet dgn harga below rm2500, tolong bgtau ek.... Klu ade yg lagi kurang, lg bagus hahahaa kite tak kisah sgt dgn hud, hood dan kitchen tu... Kite pentingkan nak kabinet tu aje sebenarnya sbb banyak sgt barang2 kecik dan pinggan mangkuk nak simpan. Loyang2 kek lagi kan.... Hud, hood dan kitchen tu kite rase mungkin boleh buat kendian pun takpa....

Utk grill dah ok rasenye. Semalam kite dan en hubby ke rumah tu, then nampak banner kecik (org buat grill) kat pagar rumah orang. En hubby dah call dan dah deal pun. Esok org tu memang ade nak buat kerja kat kawasan perumahan kami, boleh singgah sekejap kot. En hubby pun cuti esok.

Nak juga cari orang pasang lampu dan kipas. Kalau masa di rumah Angsana kelmarin, adik abg ipar kite yang buatkan. Kami bayar upah saja. Barang2 kami beli sendiri. Tapi sekarang tak dapat pula dia buatkan sebab selalu kena outstation. Hemp.....


Harapan dan doa kite moga segala urusan dipermudahkan olehNya.... Amin!


Published with Blogger-droid v2.0.2

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)