Followers

Tuesday, November 29, 2011

Death By Choc Cake

As salam... Dah lama simpan resipi ni dan dah banyak kali juga buat kek dengan resipi ni. Resipi yang disalin dr MyR oleh Mrs Dayat. Terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi resipi yang best ni. Resipi kek ni boleh dibakar dan boleh juga dikukus. Tapi kite tak pernah guna kaedah kukus. Setakat ni bakar saja. Kalau dikukus agaknye, tekstur keknya tentu lebih sedap dan basah.

Yang kite buat ni bukan untuk makan. Bukan juga tempahan orang. Tapi kite berikan pada jiran selang sepintu kat rumah kita ni. Ahad lepas, Kak Yan buat kenduri khatam Al-Quran dan doa selamat untuk anak tunggalnya - Wardina. Dapatlah kek ni menjadi salah 1 juadah sampingan di kenduri itu. Alhamdulillah....

Actually, resipi ni ala2 kek Choc Indulgent yang kat Secret Recipe tu tapi kita takdelah buat macam tu. Just cake dia aje kite ikut resipinya. Atasnya tu kite kite sapu dgn choc ganache dan parutkan dengan milk choc.


Bahan2

2 cwn gula - kisar (kurangkan pd 1 1/2 cwn)

3 bj telur

1 sb esen vanila

2 cwn tepung gandum *

1 cwn serbuk koko *

1 sk baking powder *

1 sk soda bikarbonat *

1 cwn susu cair

1 cwn minyak / butter - dicairkan (kite guna minyak)

1 cwn air didih


Cara2

1) Ayak bahan2 bertanda *

2) Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan esen. Kemudian masukkan susu cair dan minyak. Kacau sebati.

3) Masukkan bahan2 ayak. Kaup balik hingga sebati. Masukkan air panas dan sebatikan lagi.

4) Panaskan oven. Bakar selama 45 min atau sehingga masak. Kukus - 1 jam


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, November 27, 2011

Langkawi - Day 2

U, As salam... Kite mengambil keputusan untuk teruskan meng n3 cuti2 Langkawi kami kelmarin walaupun nampaknye tidak dapat berkongsi gambar2 yang telah di abadikan semasa di sana. Coretan tanpa sekeping gambar ni  bagai nota percutian kami. Mungkin info2 yang bakal dicoretkan nanti bukan hanya boleh dijadikan panduan untuk diri sendiri tp juga untuk orang lain. Kebiasaan untuk kite, klu hendak bercuti ke satu2 tempat yang pertama kali pergi, kite mesti akan google. Cari2 ape yang menarik dan membaca pengalaman orang lain. Moga nota percutian ini juga akan menjadi panduan buat mereka yang memerlukan.


Hari kedua di Langkawi... Pukul 8.30 +- pg kami sudah keluar dari rumah. Anak saudara en hubby dan suaminya sudah berangkat ke tempat kerja. Pagi2 haruslah mencari breakfast dulu. Mierza tak sudah2 asyik sebut nak makan roti canai. Lazimnya untuk sarapan pagi, haruslah kepala ni fikirkan roti canai, nasi lemak, roti bakar dan seumpamanya. Kami menghala ke arah Pekan Kuah. Sebelum betul2 sampai di Pekan Kuah, kami berhenti di satu kedai makan tepi jalan. Seberang jalannya boleh nampak Akasia Motel dan di sebelahnya ada stesen minyak Petronas. Atas meja penuh dengan lauk pauk. Selalunyaklu penuh juadah lauk pauk, tentulah makan dengan nasi putih. Tapi terdetik dlm hati, takkanlah orang ni jual nasi campur awal2 pagi. Jadi kite dgn selambanya bertanya dan mek kelantan yang berniaga tu kate makan dengan nasi putih. "Di sini orang tak makan nasi lemak pagi2" owh alkisahnya.... Oklah, makan ajelah. Harganya taklah mahal bg kite - RM18++. Kenyang perut dan puas hati. Teringat pula breakfast kat airport Subang, makan mee dan bihun goreng sejuk dan 2 air, pun dengan harga yang sama. Huhuhuuuu....

Yang hendak dikongsikan, lepas dah makan dan bergerak masuk kereta, ketika berjalan untuk mencari jalan u-turn ke jalan sebelah sane menghala ke Pantai Cenang, 2/3 kedai kami jumpa kain rentang tulis -sarapan pagi roti canai, nasi lemak bla bla bla.... Mek ooo mek!!!


Tempat bersejarah - BERAS TERBAKAR

Berpandukan signboard yg merata2, kami sampai ke salah satu tempat bersejarah ni dengan mudah. Hakikatnye tiadalah yang menarik selain melihat beras yang sudah kelihatan kusam dan patah2 berwarna hitam dalam sebiji pinggan yang ada dipamerkan di situ. Malah orang ramai yang datang termasuklah kite, en hubby dan anak2 lebih teruja bergambar dengan sebuah rumah yang tampak begitu terserlah dengan keadaan rumah lama2 dulu/rumah kampung. Kalau kite tak terbaca papan tanda yang ada diletakkan di tingkat bawah rumah tu, haruslah kite menyangka, rumah itu pun adalah salah satu bahagian untuk dikunjungi


"DILARANG MASUK KECUALI AHLI KELUARGA" - lebih kuranglah ayatnya macam ni...


Mujur, tiada bayaran dikenakan. Di sepanjang jalan menuju ke tempat bersejarah tu ada banyaklah kedai yang jual barangan cenderamata, baju, kain batik dan macam2 lagi. Kite sempatlah shopping t-shirt bertulisan 'Langkawi' untuk anak2 dan diri sendiri (4 helai - RM18) dan sehelai kain batik jawa kaler pink berharga RM10. Teringin juga nak borong kain batik 4/5 helai lagi tapi teringat pulak kat kain batik yang kite beli masa cuti2 Sarawak kelmarin pun masih dalam plastik hahahahaa Jadi beli saja sehelai sebagai kenangan di tempat bersejarah Beras Terbakar.


Waterfall & Telaga Tujuh

Waterfall dan Telaga Tujuh ni satu tempat yang sama. Cuma sampai ke waterfall terlebih dahulu. Untuk ke telaga tujuh kena mendaki jalan tar selama lebih kurang 1/2 jam ke puncak. Terus terang, memang tak daya. Nak menyampaikan ke waterfall itu pun mencungap2 dibuatnya. Sudahnya kami ke waterfall saja. Nak menyampaikan ke waterfall itu pun, ya ampunnnn... Kalau masa muda belia dulu haruslah kuat semangat mendaki sampai ke telaga tujuh tu...


Mula-mula izinkan anak2 main-main air dan celup2 kaki saja. Tapi lepas tu, en hubby kesian pula tengok anak2 macam terkulat je rupernye. Sudahnya izinkan juga dia orang mandi. Disebabkan tak bawa baju persalinan, anak2 mandi pakai seluar dalam. Habislah masa kami lebih kurang 1 jam di waterfall tu...


Di kaki bukit tu, Boy dapat beli sehelai seluar pendek ala2 hawaii (RM10) kat kedai menjual cenderahati. Baby tak sudah2 dari masa datang dan ketika nak balik, asyik membeli air kotak milo. Dan Mierza pula tak sudah2nya "nak sweet..." janji dapat 2 biji, diamlah... En hubby dan kite??? Dapat beli selipar berharga RM5 setiap seorang. Memanjat dan menuruni bukit dgn kasut bertumit buat kaki lenguh sangat. Dan en hubby mmg terpaksa beli sbb

dgn tiba2 selipar yang disarungnya terputus.


Di kaki bukit tu juga, melalui salah satu kedai kat situ, kite beli tiket cable car. Tapi kat situ cuma jual tiket dewasa. Tiket kanak2 kena p kat kaunter di cable car sane untuk beli. Harga tiket RM15 seorang untuk dewasa dan RM10 seorang untuk kanak2. Mierza free. Mak cik yang jaga kedai tiket tu offer aku beli tiket untuk ke Underwater World. Katenya kalau beli tiket tu di kaunter, RM28. Tp klu beli dengan mak cik tu di situ, dia bg RM25. Tapi kite tak beli sebab takut masa tidak mengizinkan. Tak apalah mak cik, terima kasih ye...  


Carble Car

Dari Telaga Tujuh ke cable car, tak jauh sangat. Kiranya jalan tu kena berpatah balik. Sampai di kaunter, tiket yg aku sangkakan diberikan oleh mak cik tu bukanlah tiket tp dipanggil token. Kena tukar dulu token tu di kaunter tiket sekalian beli tiket untuk anak2. Untuk naik cable car tu, sebarang makanan tidak dibenarkan dibawa masuk. Mierza pula dah nampak kedai yang betul2 berada kat pintu melepasi token tu. Nak tak nak, en hubby kena juga belikan di something dan dia pilih snack Mr Potato yg dlm botol tu. Jam2 tu juga makan kasi habis.


Setiap 1 cable car mesti ada 5 orang. Kami anak beranak pun dah cukup 5 orang kalau diikutkan tapi klu belakang atau depan kami ada couple 2 orang, harus disumbatkan sekali. Mujurlah depan kami 1 family dan belakang kami pun 1 family. Dapatlah privacy naik 1 family kami2 saja :). Masa sebelum cable car tu nak tutup pintu ada seorang jurukamera yang dari mula aku tengok asyik snap gambar orang2 yang naik cable car tu dan termasuklah gambar kami sekeluarga. Yang ni kite akan ceritakan nanti ye....


Tidak dinafikan, memang agak gayat berada dalam cable car tu. Berayun2 je... Pandang sekeliling, pandang bawah... Sayup2 je.... Huishhh!!! Bile kat interchange tu terasa bergegar2 tu, wallah.... Terfikir macam2 masa tu. Tapi alhamdulillah selamat je perjalanan kami hingga ke atas. Kami tak berhenti di stesen pertama. Saja.... Nampak pun macam takde ape2... Tak taulah kalau ada apa-apa yang menarik pula. Terlupa pula nak tanye kat anak buah en hubby :) Semasa cable car tu bergerak terus naik ke atas, adalah nampak air terjun. Klu tak silap, itulah air terjun yang anak2 mandi tu agaknye. Dan nampak juga atap pondok. Mungkin puncak telaga tujuh tu. Actually kite memang ada snap gambar ni.... Tapi maaflah tak dapat nak show kat sini. :(


Sampai di puncak, hanya kite, Baby dan Boy yang berjalan ke hanging bridge. En hubby dan Mierza duduk di stesen. Ada disediakan kerusi kat situ walaupun agak terhad. Sebenarnya en hubby rasa fenen2 dan gayat masa dlm cable car tu. Dia takut klu ke hanging bridge tu akat menambah fenennye. So dia decide tak teruskan jalan2 lagi. Untuk ke hanging bridge tu, kena menuruni tangga berbatu sebalik pokok2. Lelah juga dibuatnya. Sampai kat hanging bridge, sesekali angin bertiup dgn kabus, rasa best sgt. Hilang lelah sekejap. Tapi tak dapat nak feel sgt dgn permandangan indah tu sebab ada sekumpulan tak taulah dr dlm atau luar negara, terjerit2 dan bergurau2 sesame mereka. Suke bebeno ropernye... Dah tangkap2 gambar, kami kembali naik ke tempat en hubby dan Mierza menunggu. Tengok2 Mierza dan zzzzzzz :D Baby dah kepenatan plus merajuk sbb x dpt pegang kamera. So hanya kite dan Boy naik ke pelantar kiri dan kanan berdekatan. Tapi masa tu, pelantar kiri ditutup sbb ada function apetah. Kami hanya ke pelantar kanan. Ada tersedia teropong kat situ. Tapi ada 3 orang pelancong arab tak sudah2 meneropong sampai tak berkesempatan kite nak guna. Akhirnya turun dengan kehampaan.


Perjalanan turun dengan cable car, kami berkongsi dengan couple mat salleh. Perjalanan turun tu terasa cepat sampainya. Tapi ada ketika, cable car tu terhenti dan cable car tu terhayun2 je. Wallah, gayat sungguh! Kate anak buah en hubby, klu cable car tu terhenti tiba2 maknanya angin kuat dan secara automatk memang cable car tu akan terhenti... Wallahualam.....


Sampai dibawah, kami disambut pekerja cable car dan menghulurkan sekeping gambar (diselitkan pada sekeping kertas permandangan bertulisan Langkawi Cable Car) kami yang ditangkap oleh jurugambar masa nak naik tadi. Gambar memang cantik. Terang dan jelas. Dan yang penting semua nampak begitu bersedia untuk bergambar termasuklah anak2. Saiz lebih kurang A4 paper (klu x silap). Tanya harga, RM35! Wow.... Klu kite saje, memang kite dah ambil tapi en hubby dah jeling. So faham2 aje.... 


* tak rugi ke print out semua gambar tapi kebanyakkan orang tak beli? Hempppppp....


Jam dahh pukul 3++. Perut pun dah lapar. Nak cari makan tengahari macam tak ye je.... Nampak signboard food court tp bila ke situ, makanan yang dijual tak memenuhi citarasa. Akhirnya kami beli jely kelapa 1 sorang dan makan jeli kelapa tu sekadar pelapik perut. Kena pula ketika panas2, sedap betul. RM1.20 je.... Sedangkan kite taget orang tu akan jual RM2 sebekas (yg mcm bekas dadih tu). Hehehee....


Lepas tu kami menghala ke Pekan Kuah. Jumpa KFC, singgah makan kat situ.


Shoping - Idaman Suri

Actually kami mencari jalan untuk ke Hj Ismail Group. Lepas makan KFC, sedang en hubby hisap rokok kat luar, dia ada bertanya dgn seseorang. Tapi bila pusing2, secara tak sengaja jumpa Idaman Suri pulak. Bolehlah..... Kat pintu masuk aje dah penuh orang. Bakul merata2. Ohoooo ini bukan tempat en hubby. Dia memang tak suka dgn sesak2 macam ni ditambah pula dengan karenah Mierza yang aktif semacam petang tu. Jadi dia bawa Mierza duduk di luar. Which is menyenangkan kite nak tengok2 barang. Klu tak, asyik kena jeling aje... Hahahaaa!! Tapi hakikatnya klu en hubby takde kat sebelah pun susah juga sbb kite akan ambik apa saja yang kite rasa berkenan. Dah beli baru fikir.... Maka itulah yang terjadi. Forget it!!!


Bersama Boy dan Baby, memborong coklat, dorang yang banyak buat pilihan. Bila dah ramai2, bersesak2 dan banyak sgt barang, kite pun jadi blur. Yang kite excited sgt bile nampak stand cake. Yang ada dulu dah pecah. Bila nampak mula2 masuk tadi, terus set dlm kepala - mmg nak beli stand cake tu walaupun sebenarnya kita tak suka ada bunga2 inggeris kat kelilingnya tu. Kite lebih prefer yg plain aje. Tapi ok ajelah.... Harga RM18.90. Tak pasti sama ada harga tu murah atau mahal atau berbaloi. Kita just beli untuk memilikinya. Bukan sebab harganya. Then kite beli grill pan. Owh harga tak ingat pula. Tapi yang nyata bukan jenama tefal but teflon. Hihiii!!!


Masa beratur nak bayar, nampak en hubby. Warghhhh muka sudah berubah habis. Marah le tu... Lama sangat menunggu. Dan seperti selalu, kite akan cuba sedaya mengelak dari bertentang mata dan buat2 tak tahu je hahaha... Klu kite ambil tahu seolah2 kita bagi peluang kat dia untuk meluahkan rasa hati dia. Ngeh3..... Buat masa tu, I tak sudi nak dengar luahan hati u, ampun!!!


Dataran Lang, Jetti Point

Masa kite google about Langkawi, ada banyak terbaca "klu sampai Langkawi tp tak bergambar kat burung helang ni, tak payahlah pergi." Inilah mercu tanda Langkawi. Samelah macam p Kuching kelmarin. Kalau tak bergambar kat patung Kuching tu, bagai x lengkaplah percutian.  Kat situ, Boy ada bergambar dengan ular sawa. Bukan free tapi kena bayar RM5. Merasa pegang dan dibelit ular sawa tu sekaligus bergambar. Berani sungguh anak jantan tu. Baby mahu tapi takut. Sentuh pun terjerit. Mierza pun sama. Menggigil2 dia. Tapi jauh2 asyik panggil2 abangnya. Hehehee kite...? Geli ooooooo


Ketika azan Maghrib berkumandang, kami melangkah kaki meninggalkan Dataran Lang. Terus balik ke rumah anak buah en hubby. Malam tu flat sgt. Fenattttt.


Berakhir aktiviti seharian di Langkawi hari ke 2. Insya Allah akan update lagi nota percutian kami di sana pada hari ke 3. Insya Allah... 


Published with Blogger-droid v2.0.1

Friday, November 25, 2011

Pisang Kaki...???

Satu situasi seorang ibu yang sedang merah2 mata dan hidungnya.... Yang sedang denyut2 kepalanya.... Sekejap2 'sot sek' - 'sot-sek' menarik nafas melalui hidung dan menghembus nafas payah di mulutnya. Si anak bertanya sebiji buah di tangan ibunya....


Anak : Apa ni?

Ibu : Buah...

Anak : Buah apa?

Ibu : Pisang kaki...

Si anak memandang ibunya, mengerut kening dan kemudian menggelengkan kepalanya... Lalu kemudiannya dia berkata dengan yakin.


Anak : "Bukanlah! Ni bukan buah pisang..."

Ibu : Iye....

Anak : Buah pisang bukan macam ni... Kaki? Mane kaki dia???


Sambil si anak memandang kakinya sendiri dan kaki ibunya.


Adoiiiiii Mierza!!!! Mama dahlah seleseme ni.... Makin berdenyut kepale mama... Aishhhhhh!!!!


Published with Blogger-droid v2.0.1

Thursday, November 24, 2011

Popia Otak-Otak

Jom2, minum petang dengan otak2 popia.

Kelmarin en hubby beli otak2 kat pasar malam. Mungkin 'silap hari', otak2 yg selalunya mendapat sambutan pada kite, anak2 dan dirinya sendiri, hari tu dipandang sepi. Takmo membazir, kite sumbatlah dalam peti sejuk dengan harapan, adalah sesiapa yang ulang2 makan nanti. Tapi masing2 buat dekkkk je... Hah, mulalah kepala otak ni mereka... Tengok dalam freezer, kulit popia dah siap sedia. Ape lagi, mulalah operasi. Alhamdulillah....


Jumpa lagi di lain n3, insya Allah :D


Published with Blogger-droid v2.0.1

Selamat pagi Khamis...

Sarapan pagi kami.... Siap je terus snap gambar dan update kat sini. Belum rasa pun ni....


Kuah kari ni actually lebihan lauk makan malam kami semalam. Lempeng tu adalah lempeng kelmarin yang buat wrap lapis telur dadar dan gulungan sosej. Masih berbaki 2 keping lagi tu. Kot2 petang ni ada request dr anak2, bolehlah buatkan. Telahkan kuah kari pun masih berbaki.


Ok, sekejap lagi nak ke sekolah Boy untuk ambil duit RM100 bantuan kerajaan tu. Semalam ke sekolah Baby dan alhamdulillah dah dapat duit bantuan kerajaan tu. Tapi sebelum ke sekolah Boy, ingat... Nak singgah Taman Jaya dulu. Sambil anak2 main2 alat2 permainan yang disediakan, bolehlah mama buat sedikit regangan badan. Macam2 alat senaman disediakan kat sana....


Yokkkk!!!


Published with Blogger-droid v2.0.1

Wednesday, November 23, 2011

Patah!!

owh owh owh.... Syedeh betui...


Petang kelmarin lepas basuh tangan dan kibas2kan untuk percikkan air, tiba2 terpelanting 1 objek hijau. Bila tengok objek tu, waaaaaa mmg dah taulah ape bendenye. Terus tgk kat pergelangan tangan dan tadaaaa....


Sayang betul... Dah lama kite pakai gelang ni. Walaupun harganya taklah seberapa tapi sebab dah lame pakai, rase dah sebati sangat. Even masa bersalinkan Mierza dulu pun, kite tak buka gelang ni. Bukan takmo buka, tapi tak boleh buka. Hahahaa... Maklum le, mase mengandung, gebus semacam. Tak ngandung apetah lagi gebus bermacam2.


Takpelah... Ape nak buat, kan... Sampai di sini saje jodoh kite bersama. Ewahhhh


Published with Blogger-droid v2.0.1

Monday, November 21, 2011

Ayam Sos Siam

As salam... N3 untuk juadah lauk makan malam kami pula....

Ada ke yang ber'blogging' ni....? Atau semua dok pakat2 tengok bola kat tv. Rumah kite senyap sikit sebab en suami dan anak jantannya - Boy pergi tengok bola di rumah jiran - tingkat 4. Beberapa geng2 blok semua pakat dok tengok kat rumah tu. Hah, pergilah.... Boleh kite layan Masterchef lepas ni hehehee....


Semalam jalan2 rumah kawan blogger dan singgah rumah Along Roz cayang. Tertarik dengan resipi Ayam Sos Siam yang Along buat. So hari ni dengan besar hatinya kite jadikan lauk utama untuk makan malam. Alhamdulillah, percubaan yang tidak menghampakan. En suami dan anak2 suka. Manis2 pedas rasanya. Harum baunye dek daun kunyit yang dihiris2 tu. Nyump2.... Suka!!! Terima kasih Along....


Menurut details di blog Along, resipi asal adalah dari Kak Ummi Kuantan, sumber dari Kak Dzana. Kite ambil bulat2 dari Along di mana Along dah ubah suai dan taip semula. Mohon izin dari Along Roz untuk kongsikan resipinya di sini. Maaf kerana tak tinggal jejak di blog, entah kenapa tak boleh nak berbuat demikian. Untuk resipi asal, boleh merujuk ke blog Kak Ummi dan Kak Dzana ye...


BAHAN2:

1/2 ekor Ayam - potong2 

1 st Serbuk Kunyit

1 bj Kentang - belah (Along tambah, resepi asal tak letak) 

4 sb Cili Mesin (resipi asal guna cili padi siam) 

4 ulas Bwg Putih - tumbuk 

1 labu Bwg Besar - dihiris 

1/3 cwn Sos Cili Siam (resipi asal guna sos cili) 

1 - 2 helai Daun Kunyit - dihiris halus 

Garam


CARA2:

1. Lumur ayam & kentang dengan garam dan serbuk kunyit.Goreng ayam & kentang sehingga masak.Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan 3 sb minyak & tumis bwg putih sehingga garing.Masukkan cili mesin & kacau sehingga wangi.Masukkan bawang besar, sos cili dan kacau sehingga pekat.Masukkan ayam, kentang, daun kunyit dan di gaul rata. Masukkan garam jika perlu.

3. Hidangkan dengan nasi putih.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Mee Goreng Mamak

Dengan ada kerajinan serba sedikit ni, kite pun menggorenglah mee ni untuk makan petang diri sendiri dan anak2. Lagipun kesian pula tgk anak2 melopong je depan tv, takde kudap2.


Pada kite, goreng mee ni simple je.... Yang pentingnya, kesudahannya mee tu boleh diterima oleh tekak atau tidak. Kite takde rahsia dan tips istimewa pun. Dan sememangnya kite ni kalau masak suke yg serba ringkas aje. Yang penting, tekak ini bisa menerima. Alhamdulillah....


Bahan2

Mee kuning

Bawang besar

Bawang putih

1 keping tauhu-dihancurkan

Udang

Ayam - dipotong kecil

Taugeh

Daun kucai

1 1/2 sb cili kisar

2 1/2 kicap cair

Garam

Serbuk perasa

3 sb minyak-untuk menumis

Air


Cara2

Panaskan minyak dalam kuali. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

Masukkan tauhu. Goreng seketika.

Masukkan cili kisar. Goreng hingga agak garing.

Masukkan udang dan ayam. Kacau dan goreng lagi.

Perasakan dengan garam dan bahan perasa.

Tuang 1 cawan air. Kacau dan biarkan merenih.

Masukkan mee kuning dan gaul sebati.

Masukkan daun kucai dan taugeh.

Rasa mee yg sudah digaul rata. Jika perlu tambahkan garam.

Kalau nak mee basah2, tambahkan air dan kacau sebati.

Biarkan seketika dan tutup api.


Sedia untuk dihidang. Kami suka makan ketika ia masih panas dan suam. Kalau dah sejuk, kena panaskan semula then barulah boleh makan semula. Ikut tekak lah ye....


Published with Blogger-droid v2.0.1

Wraps!

Selamat pagi Isnin...


Cuti sekolah telah benar2 bermula... Ni breakfast kami hari ni, alhamdulillah!

Kite gunakan kepingan wraps wholegrain jenama Mission. 1 paket ada 8 keping. 1st time beli & not bad.

Cara gulungan tu terispirasi dari gambar yang ada kat packet tu. Jom tengok resipi dan caranya...


Bahan2:


2 keping wraps

2 biji telur

2 batang sosej

1 helai daun salad

1/4 biji tomato - potong dadu

Garam

Serbuk perasa - lada sulah/lada hitam/aji

Cheese spread

Mayonis - 1 sb & untuk dressing

Cili sos


Cara2:


Goreng sosej tanpa minyak hingga masak dan ketepikan.

Layangkan kepingan wraps atas pan hingga sedikit garing. Jangan garing sangat sebab nanti susah nak lipat/gulung. Angkat dan sediakan atas piring leper.

Pecahkan telur dalam mangkuk. Letakkan 1sb mayonis. Perasakan dengan garam/lada sulah/lada hitam/aji. Panaskan pan dan tuang separuh. Gelekkan pan mcm kite buat kulit kuih dadar/ketayap. Dah garing, tanpa membalikkan, terus terlangkupkan telur atas kepingan wraps.

Sapu permukaan telur dengan cheese spread.

Susun daun salad dan tabur tomato.

Letak cili sos dan mayonis.

Letak sosej.

Gulung wraps dan potong tengahnya.


Selamat mencuba :D


Published with Blogger-droid v2.0.1

Saturday, November 19, 2011

Udang Goreng Sos Cili Thai

As salam...


Kite menghadapi kesukaran hendak menghapdet blog sejak kelmarin setelah pc kite corrupt. Entah kenapa tgh taip2 kat fb pg semalam, keluar mcm2 warning. Klik sane, klik sini sudahnya semua icon hilang dan skrin pun gelap gulita. Waaaaaa!!! Tapi memang diketahui yang pc tu mmg dah uzur. Lame dan banyak sangat dah baktinya. Tiba masa berehatlah tu gamaknye... Hihihiii


Ni kite hapdet menggunakan g.tab. Mula2 tu mmg bengang dan tensen sgt sbb banyak function kat g.tab ni kite tak pandai guna. Then, kite buatlah status luahan perasaan kat fb. Terima kasih pada teman2 fb yang bg semangat. Salah seorangnya rakan mommies, Aellynn yang suruh kite d/load B oren kat Market Andoid. Setakat ni mmg terasa senang sikitlah. Tak taulah klu ada masalah kemudian. Dan kalau ada masalah pun lepas ni, kite rasa kite dah tau nak rujuk kat mane... Hihihii


Ok... Berkaitan dengan gambar di atas tu... Resipi ni kite terinspirasi dr blog Kak Tun - Rabiatun sweettouch. Resipi asal dari Kak Nor - Secubit Garam. Terima kasih kepada kedua-duanya. Mohon untuk sharekan resipi kat sini ye. Terima kasih sekali lagi.


Bahan:

300gm udang

1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil serbuk kunyit

~~~~~~

3 ulas bawang putih ~ dicincang

3 ulas bawang merah ~ dihiris halus

3 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos ikan

carrot

bunga kobis

5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua

sedikit daun ketumbar ~ dihiris

1 sudu besar jus limau nipis/lemon

sedikit garam jika perlu

minyak


Cara:

Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.

Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna. Angkat dan ketepikan.

Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.

Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.

Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.

Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.

Gaul2 rata dan masukkan udang.

Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.

Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.

Kacau sekejap dan padamkan api.

Angkat dan hidangkan panas2.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Wednesday, November 16, 2011

Langkawi - Day 1...


As salam... cerita-ceriti holiday bermula... untuk tatapan pengunjung yang sudi singgah ke blog kite ni dan untuk tatapan kenangan diri sendiri dan anak2 kemudian hari nanti, insya Allah.... Flight kami pada hari Jumaat (11 Nov, 2011) pukul 10.50am dengan penerbangan Firefly. Ni merupakan kali kedua kite naik kapal terbang dan 2/2nya dengan penerbangan Firefly. Untuk anak2, ini merupakan kali pertama mereka naik kapal terbang. Dari rumah, kami naik teksi jiran tingkat 5. Dia ikut meter and it cost RM14.

Dari rumah pukul 8.30pg. Memang keluar awal sebab takut Federal Highway jem. Sampai di Skypark Terminal, Subang pukul +-9.15am. Sebab dari rumah belum breakfast, kami terus ke food court dalam terminal tu. Dalam kepala memang dah agak, sure mahal tak hingat kalau makan kat tempat tu. So, ambil makanan ala2 ajelah. Perghhhh, mmg mahallah pada aku. Tak berbaloi sungguh - RM18.80. Mee dan mee hoon tu bukannya dia masak fresh, tapi yang jenis dah siap masak banyak2 tu. Tunggu nak cedok dalam pinggan je. Huhuhuuu....



Dekat2 pukul 10am, kami ke kaunter check in. Sepatutnya sampai je tadi, terus ke kaunter check in, sebab kite perasan, kaunter dah buka masa tu. Atau sekurang2nya bertanya dulu sama ada boleh check in then baru p bf. Sebab dah agak lewat check in, flight dah penuh. Seats yang tinggal, jauh2. Maka tercampak merata2lah kami dalam flight tu. Cuma 3 seat yang berdekatan. 2 seat lg pun terpisah agak jaun juga. En hubby & Boy yg ambil 2 seat terpisah jauh tu. Kite risaukan anak2 sebab dorang 1st time naik flight. Tapi mujurlah, dorang ok. Boy sangat independent. Mierza sibuk nak duduk dengan kakak Baby. Sedangkan kite paling risaukan dia. Kite nak duduk dengan dia, dia sibuk nak juga duduk dengan kakak Baby.

Akhirnya ikutkan juga sebab dalam flight tu, suara dia je yang lebih. Kite duduk di tempat duduk belakang. Bila pesawat dah naik, barulah kite tukar tempat duduk dengan kakak Baby. Kena juga tukar tempat duduk sbb cabin crew dah mula serve minuman dan snack. Risau tertumpah. Banyak pula kerjanya nanti. Dah dekat2 nak sampai, Mierza pun dah naik bosan. Sekejap2 dia nak bangun, berdiri dan nak bergurau2 dengan kakaknya di belakang. Jenuh jugaklah memujuk dan ajak dia bersembang. Tunjuk permandangan luar melalui tingkap kapal terbang tu... hihihiii alhamdulillah berjaya juga ralitkan dia.



Turun dari flight, menunggu dalam 10 minit, anak buah (Ina) en hubby pun sampai. Anak buah en hubby ni bekerja di Berjaya Resort, Langkawi. Mula2 dulu belajar, kemudian bekerja dan kemudiannya bertemu jodoh dengan orang sana. Maka menetaplah dia di pulau tu. Sebab dah tengahari, destinasi pertama haruslah lunch. Ina bawa kami ke restoran nasi campur Siti Fatimah. Tak tau pula berapa kos makan2 tu sebab en hubby yang p bayar. Lupa pula nak tanya.



... @ Makam Mahsuri. Action je sebenarnya ni... bukan buat bebetui pun ...

Lepas tu, terus pulang ke rumah Ina di Tmn Kenari @ Batu Asah. Percutian kami ni memang tak sewa hotel, motel aka tempat tinggal. Sebab anak buah en hubby pelawa kami stay kat rumah dia je. Alhamdulillah dan terima kasih banyak. Cuma kereta saja kami minta Ina carikan. Ina pinjamkan kereta kawannya and it cost RM70 sehari. Tapi keseluruhannya selama 4 hari kami di Langkawi, kami cuma guna kereta tu 2 hari saja (hari pertama dan ke 2). Hari ketiga, kami keluar dgn 1 kereta saja iaitu menggunakan kereta Ina & suaminya, Kadi.


Rehat2 sekejap di rumah Ina, mandi2 dan bersihkan badan, kami keluar semula. Destinasi pertama, ke Makam Mahsuri. Harga tiketnya bg kite, so so lah.... ikutkan hati, tak yah masuk pun xpa kot... tapi telahkan sampai, masuk ajelah. Dah nama pun ke pulau lagenda mahsuri, kan....


... rumah Diodrama tu ditutup masa kami p, jadi anak2 kite yg buat 'drama'. hihiii ...

... kakak Baby & Mierza yang buat pengukur kelapa kat Rumah Pandak Mayah macam motorsikal ...

... kenangan di Makam Mahsuri. Kos buat gambar kenangan siap edit ni - RM10. Frame tu beli kat Idaman Suri - RM5. Sampai rumah, terus hang kat dinding ...

Lepas ke Makam Mahsuri, Ina bawa kami ke Telaga Ayer Hangat. Aktiviti santai sambil rendam2 kaki dalam air panas. Nyaman sungguh. Ketika kami sampai adalah 4 orang (1 keluarga) yang sedang rendam2 kaki. Tak lama lepas tu tinggal kami2 je konker tempat tu. Then 1 family Arab (kot...) sampai. Lepas tu kami terus nyah dari situ setelah snap beberapa keping kenangan.




Hari kami sampai (Jumaat - 11.11.2011) tu, suami Ina - Kadi ada game volleyball inter hotel. Oh yes, suami anak buah en hubby ni pun kerja hotel juga - Tg Rhu Hotel. Mereka main kat Pantai Tg Rhu.

So lepas mengabdikan kenangan kat Kolam Ayer Hangat, kami terus ke Pantai Tg Rhu. Lepak2 tepi pantai, ambil angin petang. Mierza tengok mat & minah salleh berendam dalam laut, dia pun sibuklah nak mandi sama.



"Papa, adik nak mandi. Tengok dorang tu, smart je mandi..."

Merengek2 Mierza nak mandi. Tapi en hubby tak kasi. Hehehee syian kat dia tapi kite sendiri pun tak berapa nak bagi. Takde sape nak layan plus baju persalinan pun takde bawak. Takkan nak balik basah2 camtu. Bagi celup2 kaki pun kira dah bertuah tu...


... @ Tg. Rhu ...

Sebab Ina nak tunggu suaminya habis game baru nak balik, kami2 beransur balik dulu. Cuma Boy ikut Ina. Langkawi ni tak macam Kuching, Sarawak aritu. Signboard kurang. Memang agak kalut klu jalan sendiri. Kat Langkawi ni bukan main banyak signboard jadi agak konfidenlah kami nak bergerak sendiri. Plus, jalan kat Langkawi ni, pusing2, balik ke jalan tu jugak. Asal tak masuk jalan kecik dan tak kalut. Rasanya kalau masuk jalan kecik pun boleh pusing balik, cuma agak jauhlah perjalanannya nanti.

Masa perjalanan nak ke Tg Rhu, kami perasan kat tepi Jalan Ulu Melaka, nak buka pasar malam. Jadi dlm perjalanan balik dr Tg Rhu, kami singgahlah kat pasar malam tu. Adalah serba sikit jualan di pasar tu mcm jakun pada aku. Tapi kebanyakkannye sama aje macam pasar2 malam lain. Tak beli2 sangat pun sebab memang ingat nak singgah jalan2 je... en hubby yang memang penggemar jeruk, adalah beli jeruk campur2 (kedondong, salak, pelam kulit, kelubi dan cermai) dengan kos RM10.

... aku beli ni. Rasanya mcm apam balik tapi berintikan kelapa manis ...

Dah jumpa kawasan umah Ina, kami tak terus balik. Tapi meneruskan perjalanan mengikut hala ke Pekan Kuah. Sajalah nak jalan2 malam. Badan memang dah terasa penat, tapi tak peduli. Cuti2lah katekan... hikhikk Sebelum balik, nak isi perut dulu. Jadi sekali jalan2 malam, sekali cari kedai untuk makan malam. Takmo menyusahkan tuan rumah pulak. Dahlah tempat tinggal free, kan....

Kami singgah di kedai tomyam sepanjang jalan nak menuju ke Kuah. En hubby order nasi putih, tomyam campur dan telur dadar. Sementara kite order nasi goreng campur. Minuman nescafe tarik. Kos Rm13.50. Mierza dan kakak Baby dah tertidur dalam kereta. Jenuh kejutkan dorang bangun, tapi takmo jugak. Mujur paking kereta betul2 depan kedai. So matikan enjin dan buka cermin kereta. Dorang tidur dalam kereta. Sesekali jenguk juga, takut nyamuk pula. Lepas makan, kami bergerak balik. Perut dah kenyang, badan penat... mata pun mengantuklah.... habis sudah aktiviti hari pertama di Langkawi.

Insya Allah akan update cuti2 Langkawi kami di hari kedua nanti...
Beras Terbakar / Waterfall Telaga Tujuh / Cable Car / Shopping2!!!

Friday, November 11, 2011

Holiday....


Tgk gambar kat atas ni pun dah boleh tau kami2 nak berholiday ke mane, kan... ye, ye, ye... kami2 nak berholiday ke Langkawi. Langkawi jew.... hihihii

Ketika n3 ni publish (auto-publish n3), kami2 dalam perjalanan ke Subang Airportlah gamaknya.
Flight pukul 10.50am dan dijangka tiba di Langkawi pukul 12.05pm. Insya Allah... Dengan penerbangan tambang murah Firefly.

Kali ni pergi 1 keluarga. Actually nak ganti balik yang sepatutnya pergi pada Ramadhan lepas. Yang Ramadhan lepas tu dengan Air Asia, burn gitu aje. Nak buek camno, kan... nak jalan2 bulan puasa, kalau pergi bujang, daya jugak. Tapi dengan anak2.... risau pula dorang terkulat2 berpuasa. Kesian.... Tambahan pula masa tu anak2 tengah exam prestasi. Walaupun bukan exam penggal, tapi markah masuk report kad jugak. Pelajaran harus diutamakan. Duit boleh cari, cuti2 boleh pospond, ye tak...?

Doakan perjalanan kami pergi dan balik dengan selamat ye, kawan2....

Moga jumpa lagi... insya Allah & Amin!

Thursday, November 10, 2011

La Cottage, Putra Perdana, Puchong - Rumah Baru Kami...


As Salam.... Act, ambil kunci dah lama dah.... (sehari sebelum Deepavali kelmarin). Tapi atas sebab konon2 nak senang jadi susah, n3 ini terpaksa delay. Dan... n3 ini hanya sekadar ingin berkongsi rasa gembira dan kenangan pada diri sendiri. Tidak terlintas mahu bermegah2 dan mendabik dada. Semuanya harta dunia yang tidak kekal dan tidak bisa dibawa mati... kepada yang mungkin terfikir, "berlagaknya aku", "show off" dsbnya kemaaffan ku pohon dari hujung rambut hingga hujung kaki. Maafkan kekhilafan diri ini. Sesungguhnya yang buruk itu dariku dan yang baik itu dariNYA... daku hanya insan biasa...
... my anak dara dah siap pose kat tangga ...

Alhamdulillah, rezeki Allah S.W.T. ... setelah sepuluh tahun, rumah pertama kami (yg hakikatnya telah jadi rumah kedua) selamat menjadi milik kami. Belum hak mutlak, kerana hutang dengan pihak bank masih belum lunas. Hihihiii... Kunci rumah telah berada dalam genggaman. Ura-ura untuk pindah ke rumah baru memang ada. Cuma belum tahu, bila. Tak mampulah pula hendak terus menyewa. Komitment semakin besar. Dengan anak2 yang semakin meningkat dewasa. Tahun depan, Mierza pun dah mula nak masuk sekolah. Komitment lagi tu....

... tempat ambil kunci. Cuma sebelah rumah kami je ni ...

Berbalik pada rumah yang telah terbengkalai selama 10 tahun ini. Dah dapat kunci, terus masuk dan check apa yang patut. (Sebelum tu bagi salam kuat2. Al maklum rumah dah lama terbiar. Hihihii) Retak sana sini, tak usah ceritalah. Yang pasti dalam tempoh 1 tahun ini, kita boleh buat aduan dengan pihak pemaju. Sehelai borang aduan telah disertakan semasa menerima gumpalan kunci. Prosedur biasa dengan rumah baru rasanya. Selagi tidak mengacau/mengubah struktur rumah sedia asal, sebarang kerosakkan, keretakkan, kebocoran dan sebagainya adalah tanggungjawab pihak pemaju. Untuk rumah kami tu, memang akan ada yang perlu di touch up dan diperbetulkan.
... atas: master bedroom / bawah: bilik ke dua & ke tiga. sebeleh tu ada bilik air ...


Seperti papa dan mama, anak2 pun teruja dengan rumah baru ni. Berulang2 tanya, bila nak pindah. Tapi tiada jawapan dari mulut mama sbb keputusan berpindah hanya pada papa. Hihihiii. Mama ikut aje.... Rumah teres macam tu, anak2 lebih bebas bermain. Itulah pun sebab utama dulu, masa beli rumah ni. Untuk kepuasan maksima, en hubby pilih rumah end lot. Itu yang mampu. Nak beli corner lot, memang tak mampu. Gaji pun kecil masa tu, walaupun masa tu anak baru seorang. Tapi ok jugalah... end lot, masih ada sedikit tanah tepi. Bolehlah, buat ruang anak2 nak berlari2 main bola dan basikal. Hihihiii....


... tanah tepi. untuk bercucuk tanam? hehehee ....

Tapi nak pindah sekarang pun masih belum boleh lagi. Sebab meter api belum pasang lagi. Haritu kami lambat bayar duit meter api sebab ketinggalan ambil tahu pasal rumah ni. Cuma meter air yang sudah dipasang dan air pun dah ada di rumah tu.
... my kitchen aka my 'opis' ...

Kalau ikutkan en hubby, dia nak renovate rumah tu... nak besarkan. Nak tarik ke depan, nak begitu, nak begini. Tapi kalau pada kite sendiri, cukup dah tu. Rumah besar2 pun, bukan rajin nak mengemas. Hahahaa alasan paling munasabah, kan!!!!

... lebihan tanah di bahagian belakang. kat sini le kot yg sesuai nak bercucuk tanam. jangan tanam lalang sudahlah ye ...

Owh yes.... rumah kami tu sepatutnya klu ikut pada S&P, dinding tepinya di ruang tamu ada 2 tingkap. Tapi rumah sebenar tingkap tu tiada. Hari tu, masa ambil kunci, kita cakap dengan Cik Zaini (pengawas di tapak projek). Beliau sendiri tak pasti sama ada boleh claim ke tidak. Sebab fasa rumah kami (Fasa 1D) tu, semasa di hand over pada pemaju baru ni (dari KPKT ke Rimbun Capital), rumah dah siap 90%. Maknanya boleh dikatakan rumah tu dah siap. Huhuhuuu... tak pelah klu tak boleh claim pun. Janji rumah tu dah siap dan dah selesai segala urusan.... alhamdulillah.....

SEBAB RAMAI YANG BERTANYE NAMA PEMAJU, JADI SY EDIT DI SINI UNTUK KEMUDAHAN ANDA2 YANG BERKENAAN YE...

RIMBUN CAPITAL
Suite 8-LG-15, 
Lower Ground Floor, 
Menara MutiarBangsar,
 Jln Liku Off , Jalan Riong, 
59100 KL
Tel: 03-2282 8281

Wednesday, November 09, 2011

Carrot Walnut Cake


Salam hari Rabu... masih belum terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua...

Carrot Walnut Cake ni kite buat sebagai buah tangan pulang ke kampung kelmarin. Dan macam biasa, kite pulang ke kampung halaman en hubby. Al maklum kite ni hari2 balik kampung sendiri - Kampung Medan aka Tmn Medan. Hehehee...

Resepi Carrot Walnut Cake ni dah lama kite simpan resipinya. Sampaikan dah naik lupa kite salin kat mane. Kalau ada yang membaca dan rasa2 resipi ni you all punye, kite minta izin sharekan resipinya kat sini ye. Terima kasih juga kerana resipi kek ini, not bad rasanya.

Kalau tak silap, baru ni cuba buat. Kalau tak silaplah... kalau silap, mintak hampun ye... sebelum ni memang pernah bake carrot cake tapi menggunakan resipi yang lain.



Kek :-

Bahan2
> 2 1/4 cawan tepung gandum *
> 1 1/2 sk baking powder *
> 1 sk garam *
> 1 sk ground cinnamon *
> 1 sk ground ginger *
> 1 1/2 cwn gula kastor
> 3 biji telur
> 2/3 cwn minyak
> 1 1/2 cwn susu segar
> 1sb vanila essen
> 1/2 cwn parutan carrot
> 1/2 kismis
> 2 cwn walnut - dibakar

bahan bertanda * - campurkan semua dalam 1 bekas.

Cara2
> Panaskan oven - 180c (bergantung pada kapasiti oven masing2)
> Sapukan marjerin pada loyang (9inci). Taburkan tepung gandum. Ketuk loyang untuk keluarkan lebihan tepung.
> Dalam mangkuk, whisk gula dan telur. Masukkan minyak, susu segar dan vanila essen.Masukkan bahan2 bertanda *. Gaulkan sebati.
> Masukkan carrot, kismis dan walnut. Sebatikan.
> Tuang dalam loyang yang dilapik dgn kertas baking.
> Bakar +- 1 jam @ sehingga kek masak. Cucuk dgn lidi di tengah kek untuk pastikan kek benar2 telah masak.

Krim Cheese

Bahan2
> 8 ounc krim cheese
> 1/4 cwn butter
> 1/4 sk kulit oren
> 1 sk esen vanila
> 1 cwn gula aising

Cara2
> dengan menggunakan mixer, pukul krim cheese, butter, vanila dan kulit oren hingga gebu.
> Masukkan gula aising. Putar lagi hingga sebati dan lembut.
> Sapukan di atas kek yang telah disejukkan.

* Kite menggunakan loyang 4 segi (10 x 10 inci). Carrot Walnut Cake kite nampak mcm size brownies dan kite suke dgn saiz itu....



Wednesday, November 02, 2011

G.Tab


Alhamdulillah, terima kasih Allah S.W.T. kerana melimpahkan rezekiMU...

Beli pada 27hb October , 2011 (Khamis) yang lalu oleh en hubby bersama kawan officenya. Beliau belikan sekali bluetooth keyboard. Katenye "...senang u nak taip blog..." thanks abang!  

Masih gagau2 lagi dengan cara penggunaannya. Sampai naik tensen dibuatnya.

Terima kasih kepada Sari Yusa Ibrahim sbb sudi share cara nak upload gambar dr kamera ke tab. Dah buat dan berjaya. Banyak lagi yang perlu dipelajari tentang penggunaan tab ni... kepada kawan2 yg sedang guna atau pernah guna, minta jasa baik anda untuk share ape2 info mengenai tab ni ye....

Tq in advance...


Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)