Followers

Friday, August 26, 2011

Sarang Semut


Salam 26 ramadhan... tak berapa hari lagi umat Islam akan meraikan lebaran.

Di kesempatan ini kite nak mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri kepada semua kawan2. Ampun dan maaf kite pohon seandainya selama berkenal-kenalan di alam maya ini, ada komen kite yang menyinggung perasaan kawan2. Doa dan harapan semoga lebaran tahun ini adalah lebih bermakna dan diredhai olehNYA dari tahun2 yang terdahulu, insya Allah...

Hari ni anak2 dah 'dicutikan'. Atas permintaan dia orang juga tu since dia orang kata pergi sekolah pun tak belajar. Main saja... Tapi kalau ikut kite, yang penting kedatangan tu. Main atau tak belajar tu, no.2. Kedatangan yang penting, kan... tapi tak apalah... mood raya dah membara dalam dada anak2 walaupun baju dan segala kelengkapan raya belum beli lagi hihihiii.... memang selalu pun prepare last minit. Sementelah en hubby pun masih bekerja. Aktiviti shopping terpaksa ditangguhkan.

Biskut sarang semut yang aku buat beberapa hari lalu. Tempahan 100pcs daripada kawan dari zaman sekolah rendah dulu - Wan Hamidah. Dah alang2 buatkan untuk Wan, buatlah lebih untuk rumah sendiri. Dah beberapa kali juga rasanya aku buat ikut resipi ni. Belum terfikir nak try resipi lain (kalau ada). Aku salin resipi ni dah lama dulu dari blog Kak As yg tinggal di New Zealand (klu tak silap) jom tengok!


Bahan2

250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum - ayak
1bj telur - kuning
1st esen vanila
50g tepung kastad atau 50g tepung jagung

Hiasan - coklat rice

Cara2
> Pukul butter dan gula. Masukkan kuning telur dan esen vanila.
> Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaul dan uli hingga menjadi doh.
> Dengan menggunakan pemarut, parutkan doh dan sudukan ke dalam paper cup.
> Tabur coklat rice.
> Panaskan oven dan bakar 160c selama 20 minit atau sehingga bertukar warna keemasan.


Thursday, August 25, 2011

Snow Almond



Sane sini orang tayang biskut ni... kite pun tak nak ketinggalan jugak. Lagi satu, biskut yang sedang hangat ialah German Cookies. Kita ada juga berhajat nak buat, tapi serunya ala2 kadar aje nampaknye. Jadi kite put aside dululah yang tu. Buat yang betul2 diseru aje macam snow almond cookies ni... hihihiii


Tapi kite ni rasanya tak kisah sangat. Sebab biskut2 ni memang kegemaran anak2. Dorang tu lebih2 lagi si Boy, memang suka ngonyel depan tv. Mulut takmo diam. Jadi kalau buat lepas2 raya pun tak risaulah kalau tak berusik. Jamukan aje, sure habis tinggal bekas. Senang hati mama tengok gitu... kalau buat macam2 tapi tak habis, mulalah malas je semedang!

Resipi di ambil dari 'rumah' Kak Ita Masam Manis. Resipi asal daripada Kak Wan Resipicitasarawan. Terima kasih kepada kedua2nya yang sudi berkongsi dan memperpanjangkan resipi ini. Hasil yang tidak menghampakan. Tak rugi mencuba.

Cuma kite agak durhaka sikit (sikitttttt je!) bila menukarkan bread crumb kepada dessicated coconut aka kelapa kering. Sana sini kite tengok bread crumb dorang halus je (atau perasan & perasaan aku je ke...?) sedangkan rata2 bread crumb yang kite jumpa nampak kasar. Atau bread crumb itu kena dikisar lagi setelah dibeli, kah? Entah, entah, entah... kite kurang pasti. Namun alhamdulillah, walaupun menggunakan kelapa kering berbanding bread crumb, it turns out very well for me! :D



Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut

Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.


Wednesday, August 24, 2011

Iftar 23 - Air Limau Kasturi & Asam Boi



Tengah2 puasa ni, kalau dapat berbuka dengan air yang masam2 dan sejuk, memang heaven. Terpulang pada tekak masing2lah, kan... Ada yang suka berbuka dengan air panas dan ada yang suka berbuka dengan air sejuk. Untuk kite, boleh aje layan dua-dua pun. Kalau ada, kite telan. Kalau takde, kite telan je ape2 air yang ade hihihiii

Ada setengah orang kata, kalau berbuka dengan air sejuk, esoknya kalau berpuasa tekak rasa perit dan kering. Tapi kite, alhamdulillah... tak pula mengalami keadaan tu. Atau mungkin belum lagi ke... entahlah.

Takyah celoteh panjang lebar. Jom kite tengok resipi yang simple dimple ni... kite ni kalau yang simple dimple ni mmg suke beno. Tak suke yang banyak2 hal... pemalas le katekan hihihiii Bahan2 yang dinyatakan di bawah ni untuk sukatan 1 jug ye. Kalau nak buat sikit2, pepandailah kawan2 nak adjust.



Bahan2

600ml
8 biji asam boi putih - direbus seketika dengan sedikit air
10bj limau kasturi - dibelah dua dan dibuang bijinya
6sb gula pasir - dibancuh dgn sedikit air panas (utk dijadikan air gula)
Ais ketul secukupnya

Cara2

Dalam jug - masukkan asam boi dan air rebusannya. Picit limau kasturi untuk mendapatkan jusnya. Untuk nampak cantik sikit, bolehlah letak sebahagian kulit limau kasturi tu. Kite letak 3/4 keping je sbb takut nnt airnya jadi pahit. Tuang pula air gula dan kacaukan sebati. Masukkan air ketul. Hidangkan ketika sejuk dan dingin.

Selamat mencuba :D

Tart Nenas



Salam iftar hari ke 24... kurang seminggu lagi... InsyaAllah kite semua akan menyambut hari kemenangan dan menyambut hadirnya Syawal. Berlalulah sudah Ramadhan. Doa dan harapan moga ini bukan Ramadhan kita yang terakhir. Dengan izinNYA, moga bertemu lagi Ramadhan tahun hadapan, amin!

Tart nenas... rasanya kuih wajib di setiap rumah. Ramai yang suka. Sama ada buat sendiri atau beli saja. Kite...? Buat sendiri saja. Kuih2 macam ni, dari dulu lagi kite memang jarang membeli. Lebih puas hati kalau dapat bikin sendiri. Apatah lagi sejak zaman muda belia lagi kite memang dah ambil tempahan dari orang. Cuma kuantitinya ala2 kadar je... Dulu pun bekerja. Masa terhad. Bila berhenti kerja, bergelumang dengan anak2 pula. Bila anak2 dah besar2 sikit, ambil tapak di bazaar pulak. Dan sekarang ni kembali ke zaman muda belia, mengambil tempahan untuk kuih2 raya sempena akan hadirnya Syawal.

Seronok juga sebenarnya membikin tart nenas. Suka bab menggulung tu... tapi b4 tu kenalah menggentel jem. Yang ni kureng suka tapi kena juga buat. Apa nak buat, kan... kalau tak gentel, tak payah buatlah jawabnya. Nak harapkan anak2, kecik lagi. Karang ada yang besar, ade yg kecik, kite juga yang tension tengoknye... sudahnya buatlah sendiri.


Jem nenas yang kite gunakan adalah jem nenas homemade by kakak kite - Mak Ina. Insya Allah terjamin kualitinya dan kehalalannya. Harga mungkin agak mahal dengan yang dibeli di kedai2 bakeri tu tapi yang penting hati tidak berasa was2 kerana kita tahu bagaimana proses dan cara pembuatannya tu. Insya Allah, ada umur dan rezeki, tahun depan bolehlah kite jadi ejen akak kite tu lagi. Kepada yang telah menempah kelmarin, terima kasih banyak2 diucapkan. Kalau ada komen, silelah beritahu. Boleh kusampaikan pada kakak kite tu. Moga jadi panduan untuk dia di tahun hadapan.

Ok... resipi tart nenas yang kite buat ni adalah resipi dari kakak kite ni juga - Mak Ina. Dulu, sebelum beliau berpindah ke kampung suaminya di Bagan Dato' setiap ramadhan, beliau mengambil tempahan tart nenas ni. Jemnya macam biasalah, dibuat sendiri. Dan dulu2 pun kite ada juga belajar buat jem ni daripada beliau. Lama2 ditinggalkan, lupalah sudah. Dah tau pelupa, tak ambil pulak resipinya, kan...

Jom tengok resipi tart nenas ni....


Resipi : Keluarga - fizanordin

Bahan2

250g mentega
2sb gula kastor
1sk ovelette
2bj telur - kuning saja
1sk esen vanilla
1 cawan tepung jagung
1sk baking powder
secukupnya tepung gandum - ayak

hiasan: 1 bj kuning telur + 2sb susu segar

Cara2

> Dalam mangkuk, pukul mentega, gula kastor dan ovellete hingga sebati.
> Tuang telur kuning dan putar lagi hingga kembang. Kemudian masukkan esen vanila.
> Masukkan tepung jagung dan baking powder. Sebatikan.
> Last sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang tidak melekat di tangan. Kerana kite menggunakan acuan tekan dgn ibu jari, doh yang kita gunakan tidak terlalu lembik hingga melekit di tangan dan tidak juga terlalu keras hingga terlalu kering. Keadaan doh bergantung kepada jenis acuan yang digunakan.
> Dengan menggunakan acuan, bentukkan tart anda. Letakkan inti dan susun atas dulang pembakar. Sapukan dengan telur kuning yang dibancuh dgn 2sb susu segar di atasnya.
> Panaskan oven 160c dan bakar 25 minit (hingga kuning keemasan). Keluar dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.

... ni rupa acuan yang kita gunakan tu... turun temurun juga ni ...

Selamat mencuba dan selamat berpuasa :D

Tuesday, August 23, 2011

Bubbles Choc



Resipi simple aje ni... suka buatnya... sambil2 buat ngadap tv je... makan pun sambil2 ngadap tv gak... tgk2 habis sebotol. hambekkkk ko!!! For sure kena buat lagi dalam masa terdekat ni. Kalau tak sempat, lain kali ajelah gamaknye. Tapi bubbles tu masih ada berbaki. Harapkan masa dan rajinnye ajelah....



Bahan2

coklat milk compound (guna coklat masakan pun boleh)
bubbles secukupnya
kismis/cranberi kering/kekacang dsb
manik pelangi/coklat rice dsb
paper cup

Cara2
> cairkan coklat milk compound secara double boil. Setelah cair, masukkan dalam mangkuk.
> masukkan kismis/cranberi kering/kekacang. gaul sebati.
> masukkan bubbles sedikit demi sedikit dan digaul dengan coklat.
> sudukan ke dalam paper cup dan hiaskan dengan taburan manik pelangi/coklat rice.
> biarkan coklat mengeras atau kalau nak lebih cepat, masukkan ke dalam peti ais sekejap.

Pasti jadi rebutan anak2 kecil... enaknya kudap2 syawal nanti :D



Almond London



Salam iftar hari ke 23....

Beberapa hari tak update blog... seperti kawan2 lain, semua sibuk dengan hal dan agenda masing2. Namun masak tetaplah jugak masak. Cuma terlalu simple dan tak berkesempatan pun nak tonggeng2 tangkap gambo.

Dan dalam sibuk2 tu, masih juga belum masuk bab paling heaven...... shopping! Masih dalam proses 'mengumpul dana'. Hahahaa! En hubby pun sedang mendebar menunggu 'hasil keringat' kat office tu... dapat ke bonus atau...... (arghhhh tak dapat dibayangkan kalau bonus tarak). Beraye ala kadarlah nampaknye. Tapi kalau dapat bonus tu, idaklah pulak beraya sakan. Cuma mungkin lebih syiokkkkknye raye! Hehehee....


Sane sini kawan2 tayang cemekot. Ish3 terguda sungguhlah... memacam bentuk, rupa dan nama. Dan kite pun tak ketinggalan jugaklah nak tayang ape2 biskut yang dah digentel2 sejak seminggu ni. Membuatkan jadual harian kite wallahhhh bznye. Dengan tempahan dan sekaliguslah alang2 buatkan orang punye, buatkan untuk rumah sendiri juga. Dan walaupun tahun ini merupakan tahun pertama beraya di kampung tanpa fil tetap jugak spend sebotol dua utk rumah sana.

Tahun ni masih stick dengan resipi yang sama untuk cemekot Almond London. Resipi dari Nizamey kat MyR dan Hana Kanazawa yang telah pulang ke tanah air dan menyepi. Syibokkk beno mek tu sejak2 balik ke tanah air ni. Tak pasti pula mereka dapat resipi ni asalnye dr siapa atau memang resipi mereka sendiri. Apapun kite ucapkan terima kasih banyak2. Puas hati dengan ni dan belum terfikir nak cuba resipi yang lain. Mungkin lain kalilah baru coba2 resipi yang lain tu.... bukan hari raya pun boleh je kalau rajin nak menggentel ye tak...? Buat kudap2 sambil ngadap tv besh jugak. Kena pulak anak2anda lebih2 lagi Boy, suka benar dgn cemekot ni.... kalau buat, gerenti habis. Takyah risau takut terbiar sepi.

Ok, melalut panjang lebar dah ni. Jom tengok resipi ni....


Bahan2

250g mentega
125g gula halus
1 bj telur
1 sk esen vanila
50g serbuk badam (opt - kite tak letak)
*200g tepung jagung
*300g tepung gandum
*2sb tepung beras
*1sk baking powder
200g kacang badam - bakar
50g badam cincang - bakar
coklat masakan
cocoa butter (opt - kite tambah)
paper cup secukupnya

* - di ayak.
(tepung jagung, tepung beras dan baking powder di ayak bersama sementara tepung gandum diayak berasingan.)

Cara2

> Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
> Masukkan serbuk badam.
> Masukkan bahan ayak - tepung jagung, tepung beras dan baking powder.
> Masukkan tepung gandum sikit2 sehingga menjadi doh.
> Bentuk doh bulat2 / lonjong. Salut kacang almond di dalamnya.
> Bakar 160c - 25 minit. (bergantung pada kapasiti oven masing2)
> Biarkan sejuk sebelum dicelupkan ke dalam coklat masakan dan coco butter yang dicairkan secara double boiler.
> Letak dalam paper cup dan taburkan badam cincang di atasnya.


Friday, August 19, 2011

Iftar 18 - Sotong Goreng Tepung



Kelmarin jalan2 di rumah Kak Amie, ternampaklah lauk berbukanya - sotong goreng tepung. Act masa aku beli sotong petang kelmarin, mmg dah berhajat nak buat sotong goreng tepung pun. Bila nampak di rumah Kak Amie, semakin membaralah hasrat di hati ni.

Kali ni adunan tepungnya aku cuba dari umah Kak Amie. Sajelah try2... tapi aku ambil yang wajib2 aje hihihiii ade lak gitu,kan... hah, gitulah aku. Kalau boleh nak simple, nak simple lagi... tulah dia!!!

Aku makan sotong goreng tepung ni dengan bercicah sos pemberian BFF Ogy semasa beliau jalan2 ke Kelantan kelmarin. Terima kasih. Anak2 aku suka sbb sosnya tak pedas & manis. Tapi tang kaler merah menyala tu memang mula2 buat dorang gerun gak nak cuba. But then, ok... boleh main colek2 lagi :D


Bahan2

>Sotong - dibersihkan dan potong
>4 sb tepung jagung
>3sb tepung gandum
> air berendam ais ketul secukupnya
>1bj telur
>sedikit garam
>sedikit serbuk lada hitam
> minyak untuk menggoreng

Cara2
>campurkan semua bahan kecuali sotong.
> dikacau sebati hingga tepung tidak berketul. Adunan mestilah pekat mcm tepung goreng pisang.
>panaskan kuali. Adukkan sotong dalam adunan tepung dan masukkan dalam minyak yang benar2 telah panas.
>Goreng hingga garing.
>enak dimakan bersama nasi atau makan begitu saja dicicah dgn sos.


Thursday, August 18, 2011

Iftar 17 - Lopes Pulut


Lama sangat tak buat lopes pulut ni... berhajat nak buatnya pun memang dah lama. Kuih ni dan ada beberapa kuih lain macam kuih koci, keria, ketayap dan beberapa jenis kuih lain tu adalah amat nostalgia untuk diri aku. Jangan makan, sebut aje pun terus ingatan menerpa pada arwah mak.

Satu masa ketika arwah masih sihat dan baru2 berhenti kerja, mak buat kuih2 ni bagi jualan untuk memenuhi masa lapang. Arwah mak bukan jenis suka duduk diam. Sakit2 badan katanya. Dan beliau memang seronok dapat kumpul duit dr kederatnya sendiri.


Dan satu masa sebelum ni, ketika aku ambil tapak jualan di bazaar ramadhan, kuih yang arwah mak buat aje berjenis2. Belum lagi kuih2 aku. Ditambah pula dengan kuih2 orang hantar, memang penuh meja jualan. Sampai bekas2 kuih tu terpaksa ditindan2 dan satu2kan dengan kuih2 yang seangkatan dengannya. Huhuhuuu memori sungguh!


Ok, berbalik pada kuih lopes pulut ni... aku sertakan resipi yang dikopipes dari blog Ijah@Kurniaanmu. Terima kasih ye Ijah... minta izin ye... walaupun aku tak ikut 100% resipi Ijah ni tapi sedikit2 ada sama.


Bahan2
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  • Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur.

  • Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan pulut dalam loyang. Kukus selama 20minit.

  • Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit. Angkat dr pengukus.

  • Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka.

  • Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  • Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  • *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.


Iftar 17 - Ikan Masak Gerang Asam Linda Onn


Semalam sambil2 duduk menggentel jem nenas, tengoklah tv1. Menontonlah program masak2 no. 1 negara (katenye...) Ketuk2-Ketuk Ramadhan yang dihoskan oleh artis sensasi hakak Sheila Rusli. Tetamu jemputannya adalah Linda Onn. DJ radio yang begitu sibuk dengan empayar kedai nasi ayamnya. Tahniah... aku belum pernah p makan kat kedai Linda Onn lagi. Even aku ni mmg peminat nasi ayam. Lalu depan kedai, pernah... hihihiii

Ok, ini resipi yang Linda Onn masak dalam rancangan tu. Aku tak salin pun. Setakat ingat2 gitu je. Rasanya takdelah bahan2 yang tinggal. Cuma dalam masakan tu Linda ada letak hirisan cili merah dan cili hijau. Aku memang sengaja tak letak. Tak de fungsi pun aku rasa. Sekadar nak bagi cantik je sebab ada kaler maler gitu. Jadinya aku hanya letak hirisan cili api je... cili api aku tu pulak kaler merah. Macam tak berfungsi jugak klu untuk kaler maler. Tapi klu nak kasi pedas sikit, ok... ada fungsi. ;P

* Gambar di atas adalah sangat tak semenggah. Dahlah snap 2 keping je, 1 keping lagi blur tak hingat pulak. Jadinya enterframe 1 keping ajelah...

Jom layan resipi...

Bahan2
> 3 potong ikan merah (aku guna ikan kerisi)
> sedikit minyak untuk menumis
> 2 sb cili kisar
> 1 biji bawang merah - dipotong bulat2
> 2 ulas bawang putih - dihiris
> 1 batang cili merah - dihiris (optional)
> 1 batang cili hijau - dihiris (optional)
> 5 biji cili api (ikut kepedasan sendiri) - dihiris
> sedikit belacan
> 1 gelas bancuhan air asam jawa

Cara2
> Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga garing.
> Masukkan bawang merah dan bawang putih. Gaul.
> Masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan cili api. Goreng seketika.
> Tuang air asam yang dicampurkan dengan belacan. Goreng hingga kuah pekat sedikit.

*Perasakan dengan garam dan gula sedikit (jika perlu). Part ni aku tak perasan pula Linda Onn ade letak atau tidak. Tapi aku letak sikit.

Selamat mencuba :D

Wednesday, August 17, 2011

Sambal Tahun Tanpa Santan


Act ni lauk berbuka kami semalam - iftar hari ke 16. Tapi tak sempat nak update kat sini. Hari ni sekolah anak2 cuti sempena Nuzul Al-Quran. Jadinya pc dikongker oleh anak2. Dah cukuplah Boy dan Ej berebutkan pc sebab nak main games. Kalau mamanye pun ikut berebut sama, haru-biru!!!! Oleh kerana itulah blog tidak berupdate di siang hari. On9 pun sekejap2 je... tu pun jenuh nak mintak 'permission'... huhuhuuu

Sebelum2 ni pernah dengar pasal sambal tahun. Tapi tak ambil pot sangat. Baru2 ni (awal2 puasa) dapat semangkuk dari Ina (jiran blok tingkat 12). Dia kata, klu ikut resipi mak mertua dia sambal tahunnya bersantan tapi kalau ikut mak dia sendiri, sambal tahunnya tak bersantan. Dia pun cakaplah dengan aku macam mana sambal tahun yang fesyen dia. Lepas tu dapat pula semangkuk, kan... lagilah aku boleh imagine macam mana gaya masaknya.

Setelah berminggu2 barulah aku terasa hati nak mencuba. Alhamdulillah, rasanya lebih kurang macam yang Ina bagi hari tu. Cuma bezanya yang Ina bagi haritu ya rabbi punyalah pedas. Aku memang letak cili api sikit sbb takut perut terkejut. Al-maklumlah setelah seharian perut kosong...

Aku ada jugak google resipi kat internet tapi takde yang aku jumpa resipi tanpa santan. Semua yang aku jumpa bersantan dan letak babat dan kikil. Aku tak letak babat dan kikil plus en hubby tak makan babat. Aku...??? Makan je... hihihiiii tu pasal masa baru2 kenal dedolu, dia ingat aku orang jawa. Tempe pun aku makan! Hahahaa

Resipi tanpa sukatan ye... pandai2lah adjust.


Bahan2
>ikan bilis - digoreng
>bawang besar - dipotong
>jering (tua) - optional - direbus hingga empuk
>petai - optional
>cili padi
>air asam jawa
>sedikit garam, gula dan perisa

Cara2
>panaskan sedikit minyak dalam kuali. goreng bawang besar dan cili api seketika.
>masukkan jering dan petai. goreng lagi.
>masukkan air asam jawa. biarkan merening seketika.
>perasakan dengan garam,gula dan perisa secukupnya. Biarkan seketika atas dapur.

Ready to serve!

Tuesday, August 16, 2011

Iftar 15 - Kerabu Ulam Raja



Salah satu menu semalam.

2 hari berturut2lah makan daun ulam raja di rumah ni sbb nak menghabiskan stok. Alhamdulillah, dah habis pun. Kalau disimpan2 takut terlupa. Takut juga hilang selera dan takut juga daunnye layu. Tak sedap pula nak dibuat apa2 dan sudahnya toing2 dlm tong sampah. Bazir!

Even masa beli tu pun dah memang siap menu dalam kepala. Separuh buat ulam dan separuh lagi buat kerabu. Syukur, terjadi seperti yang dihajati :D

Resipinya memang tak beza langsung dengan sambal kelapa yg aku buat kelmarin. Boleh skroll bawah sikit atau klik di SINI Kalau korang ada resipi yang lain, bolehlah kongsi2kan ye... next time, boleh gak aku coba...

Yang aku pernah tahu, ada orang goreng sekejap supaya kelapa tu tahan lama sikit. Tak cepat tengik. Tapi kalau nak terus dimakan, boleh je tak yah goreng & terus ngap. Yang aku buat ni, aku goreng sekejap. Jadi boleh simpan sikit untuk sahur tanpa masuk peti ais. :D


Iftar 16 - Bersahur...


Diam2 dah hari ke 16 kite berpuasa pada 16hb Ogos, 2011... begitu cepatnya hari berlalu. Sedar2 dah sepertengah puasa kite :D Alhamdulillah... aku, en hubby dan Boy belum tinggal puasa lagi. Untuk aku, bulan belum mengambang, bendera masih biru hihihiii... Cuma Baby yang dah kecundang 1 hari. Silap mama jugaklah sebab kesiangan huhuhuuu...

Takde ape2lah nak kongsikan resipi. Hanya nak tayang bersahur kami tadi. Request en hubby nak makan roti aje. Lebihan kari ayam berbuka semalam, cicah dengan roti. Roti john tu kakak aku (Kak Yong) yang bagi masa hujung minggu kelmarin kami ke Sepang, berbuka puasa di sana. Begitu juga dengan sambal tumis ikan bilis & petai. Selera en hubby tu, tak suka sambal tumis yang pekat2... nak yang cair2 je, yang berkuah cam dlm gambar tu... hemp, ikutkan ajelah kan....

Cadang2 hati nak buat roti jala. Memang dah buat pun tapi malang sungguhla... kejadiannya amat mendukacitakan. Memang tak pandai betul aku nak mengagak kepekatan adunan roti jala tu. Tengok dalam gambar2 kawan2 blogger & yang pernah nampak depan mata, roti jala tu nipis dan ringan je... yang aku punya, ya rabbi punyalah padat dan berat. Dah sejibik macam lempeng. Cuba berkirai2 camtu, tapi pun tak nampak kirai jalanya. Memang fail!!! Sebab dah buat, makanlah juga... En hubby aku pula lebih suka lempeng dari roti jala, jadinya yang tak jadi tu dialah yang belasah hehehee




Monday, August 15, 2011

Gulai Lemak Telur Itik dan Belimbing



Anak2 memang suka klu aku masak gulai lemak dengan telur camni... kadang2 takde telur itik, telur ayam pun boleh aje...

Tapi en hubby tu kureng sikitlah... kalau ada letak belimbing camni, dia makan kuah dan belimbingnye aje... telurnya anak2 dan mama punye bahagian hehehee

Masak lemak simple aje... kalau ikut tekak aku, letak cili api banyak biar sampai pengit telinga, tapi fikirkan anak2, kenalah kurangkan. Tiada penggunaan bawang untuk masak lemak cara aku. Cara orang lain, tak tau.... :D


Sambal Kelapa



Buat sambal kelapa ni kawankan dengan ulam raja. Dalam gambar, ulam raja tu macam malu2 je nak enterframe hihihii...

Petang semalam, masa ronda2 kampung... terfikir2... nak singgah bazaar ramadhan ke tak... rase2 mcm nak... tapi fikir2 balik, singgah pun tak tau nak beli ape... nak beli kuih, kureng sambutan. Nak beli air, dah janji dengan anak2 mamanya buat air bandung sendiri je di samping air teh yg memang tak pernah lepas dibancuh setiap hari. Hemp... sudahnya singgah pasar malamlah. Teringat pulak stok ikan masin dah habis.

Jalan2 kat pasar malam, lepas beli ikan masin, tengok ada ulam. Masa tu rasa hati nak makan pegaga. Tapi betui2 ada 1 daun ulam yang tinggal - ulam raja. Hah, ambiklah... sebelum orang lain sapu hihihiii...

Balik umah, terus keluarkan kelapa parut yang tersimpan dalam peti ais. Lebih buah melaka minggu lepas. Bau2 dulu, takut tengik. Tapi alhamdulillah, elok... rezeki2!

Resepi kat bawah ni aku bagi roughly aje... kuantiti bahan2 bergantung pada berapa banyak kelapa parut yang digunakan ye... kenalah pandai2 nak sukat dan mengagak sendiri.

Bahan2
1 1/2 genggam kelapa parut
1 biji cili merah
15 biji cili api (ikut tahap kepedasan sendiri)
1 biji bawang kecil
15 ekor ikan bilis @ udang kering
garam secukupnya

Cara2
1) Cili merah dibuang biji. Basuh semua bahan kecuali kelapa parut dan tumbok. Dimulai dengan cili api, bawang kecil, cili merah dan diakhiri dengan ikan bilis.
2) Dah lumat, masukkan kelapa parut. Tumbok seketika sambil disebatikan kelapa dan sambal tumbok. Perasakan dengan garam dan tumbok lagi hingga betul2 sebati.

Siap!!!



Iftar 14 - Udang Goreng Tepung



Alhamdulillah, inilah salah 1 lauk berbuka semalam - iftar hari ke 14... buat lebih sbb nak bawa ke sahur untuk iftar hari yg ke 15 pula. Pagi2 subuh tu, tinggal panaskan semula aka goreng semula je la...

Kejadian udang goreng tepung kali ni rasa macam lebih berpuas hati berbanding sebelum2 ni... campuran tepung ready made jenama Nona dengan kuantiti lebih kurang 50g dan aku tambah 3 sudu besar tepung jagung. Campur sebiji telur dan cairkan sedikit dengan air yg terendam ais ketul.


Dengan minyak yang banyak, goreng udang yang dicelup apabila minyak betul2 panas. Bila masukkan udang dari seekor ke seekor, tak melekat antara satu sama lain. Itu yang aku suka.

... kengkonon nak buat 'serabai' mcm resipi udang goreng butter tu tp x jadik. Jadik scramble egg plak hihihii ...

Selamat berpuasa semua :D

Saturday, August 13, 2011

Friso Growing Up Together - Miracle Of Love - Womb Scan

48 hours sticky mood entry

Scrool Down For The Latest Entry



Bila dah jadi mak orang ni, tak dapat tidak, web atau portal keibubapaan adalah tempat di mana kite akan singgah di alam maya ni. Even kalau masa sebelum jadi mak orang pun, kite mesti ada jugak hoping sane sini, baca itu ini bab2 keibubapaan. Selain untuk pengetahuan juga boleh kita jadikan panduan kemudian hari. Ye lah, life change, right??? Hari ni aku nak share dengan korang tentang satu portal keibubapaan yang pada aku sangat bagus dan berguna. Korang boleh klik kat link ni ==>> http://www.growinguptogether.com.my Program ini dianjurkan oleh Friso iaitu jenama sejenis susu yang satu-satunya mengandungi prebiotics iaitu bakteria baik yang ada dalam usus kita. Ianya juga mengandungi probiotics iaitu makanan kepada bakteria baik itu Kedua2 zat makanan ini berganding bahu untuk memberikan imun yang baik kepada tubuh badan.

Yang aku suka sangat, portal ini seimbang rencananya. Ianya bukan hanya ditujukan kepada si ibu tetapi juga untuk si bapa. Secara tidak langsung, si bapa pun kena take part sejak si manja tu dari peringkat fetus lagi. Barulah chemistry antara bapa dan anak tu kuat, kan.... janganlah semua nak serah kat maknye saja.


Untuk ibu yang macam aku, anak dah 3 orang,
tak bekerja pulak tu… portal ini menyumbang idea untuk aku menghabiskan masa dengan anak2 di samping aktiviti yang tidak membosankan. Tau ajelah anak-anak ni, kan.... kalau dia orang boring, mulalah nak buat perangai. Dapat mak yang bila dah marah boleh bertukar jadi macam harimau, kesian kat anak tu. Dan bercakap tentang emak yang garang macam harimau ni, melalui portal ini juga, kita boleh link terus ke facebook untuk bercakap mengenai hal itu. Mungkin korang ada pendapat dan cadangan. Bolehlah kongsi2kan kat situ. Secara tak langsung bolehlah menambah friends list :D


Baru-baru ni Friso menganjurkan satu program yang dinamakan Miracle Of Love - Womb Scan. Of coz’ program ini ditujukan khusus untuk korang yang sedang mengandung. Pada korang yang 1st pregnant, program ini pasti akan meninggalkan satu memori indah untuk dikenang kemudian hari nanti. Program ni ala2 macam kita buat scan baby kat klinik tu. Tapi yang ni lagi best sebab kita boleh buat bersama suami terchenta secara private kat rumah. Wahhh romantik gitu, kan? Tapi program ni simulasi grafik yang memaparkan gambaran fetus aje ye, of coz bukan scan sebenarnya! Program berbentuk 3D ini juga ada memberikan tips dan nasihat kesihatan kandungan mengikut usia kandungan.

Apa yang diperlukan sehelai t-shirt Womb Scan yang boleh didapati semasa membeli Friso Mum Gold Promo Pack, komputer atau laptop dan web cam. 3 barang ni saja. Mudahkan???



Lepas dan ready 3 barang tu, silelah log on ke http://www.growinguptogether.com.my dan klik pada tab "register". Nanti akan keluar register form macam yang aku sertakan contohnya di bawah ni. Isi semua details dan submit. Nanti korang akan dapat activation link kat email.


Sesudah aktifkan link yang diberi, klik kat "Growing Up Together" dan pilih "Miracle Of Love Womb Scan".


Ok, dah mula masuk part yang syiok ni. Yeeeehaa!!! Tapi sebelum tu, aku sarankan korang luangkan masa seketika tengok video kat bawah ni. Atau linknya - http://www.youtube.com/watch?v=b3AN5uxD76o&feature=player_embedded



Semoga boleh dijadikan panduan masa korang buat womb scan tu sendiri nanti. Lagipun syiok jugak tengok video tu. Feelin' sekejap... macam aku lak perempuan yang sedang mengandung tu ehehehee...


Dah selesai menonton, klik kat "Experience It Now".



Ok, dah nak start. Make sure korang pakai baju yang disertakan dalam Friso Mum Gold Promo Pack tu ye. Kat sini korang kenalah isikan serba sedikit details penting. Unique Code tu di datang sekali dengan baju percuma itu. So, jangan risau ye... Setiap pertambahan minggu pada usia kandungan, womb scan ini akan disertakan dengan tips dan nasihat kesihatan kepada korang dan suami. Amat berguna tu. Canggihnya, womb scan ni akan trace usia kandungan korang tu. Means kalau korang nak buat womb scan kali kedua lepas 2 minggu ke contohnya, dia boleh detect usia kandungan korang secara automatik. Senang gitu, kan...


Tengok2... tengok gambar kat bawah ni... macam nilah gambar fetus yang akan ditayangkan kat t-shirt korang bila korang buat program interaktif ni. Teruja tak??? Mestilah, kan!!! Bertambah best sebab gambar scanning ni boleh di snap untuk simpanan peribadi korang. Juga boleh divideokan. Ikon kamera ada disediakan di sebelah skrin tu je. Juga.... boleh terus diupload ke facebook korang. Ha, kan amazing tu...?! Selain boleh berkongsi kegembiraan bakal menimang cahayamata bersama suami tercinta, secara tak langsung juga boleh berkongsi kegembiraan dengan kawan2.


Korang2 yang pregnant tu, bolehlah dapatkan susu Friso Mum Gold Promo Pack tu dan silelah scan si manja korang dengan suami korang yang dicintai itu ye...

Have fun!

Friday, August 12, 2011

Lauk Yang Simple Saja...



Beberapa hari ni sibuk sangat... sibuk menyiapkan tat nenas tempahan tu... Itu yang membuatkan blog pun macam tak terurus. Alhamdulillah, 1 lagi adunan, siaplah tat nenas cookies tempahan. Lepas tu sibuk pula nak buat almond london, green pea cookies, bubble choc & cornflakes choc tempahan juga. Alhamdulillah sekali lagi... rezeki dariNya yang tak putus.

Masak untuk berbuka, buat yang simple2 aje. Since orang2 dalam rumah ni, setiap kali berbuka semua nak mengejar nasi saja... kuih2 memang tak berapa layan. Ada, telan... takde, tak bertanya pun... tapi anakanda bujang tu, kalau boleh nak makan roti john je hari2. Bila dah makan roti john, nasi tak sentuh. Kita pulak yang risau. Takut perut dia tak tahan. Tapi dia releks aje....

Alkisah kelmarin (subuh Jumaat), aku kesiangan. Sedar2 dah sayup2 suara mengaji dari surau berdekatan. Adeh... tengok2 jam kat hp dah pukul 5.35am. Diingat2 kembali, memang alarm hp dah berbunyi pukul 4am tadinya, tapi aku dalam mamai2 p tutup dan sambung tidur terus. Tu lah dia....

Kesian kat anak2.... Hingga ke sudah Boy berpuasa. Alhamdulillah... Tapi anak dara (Baby), dari sekolah dah makan. Masuk2 dalam kereta, terus kata yang dia tak puasa. Ustazahnya bagi pinjam RM2 untuk dia pergi beli makanan kat kantin. Dia makan sandwich katenya. Oklah... Mierza... sambil tengah menyonyot botol susu tak sudah2 mengaku yang dia sedang berpuasa... pulak!!! hehehehee...

Ok, nak chiow dulu... layanlah 2 keping menu yang tiada beresipi ni... Sekadar peneman n3 aje sebenarnya...


Thursday, August 11, 2011

Green Pea Cookies


Resipi biskut simple as possible... amat senang nak buat dan bahan2 yang digunakan pun tak banyak sangat. Rasanya ala2 biskut mazola gitu tapi digantikan dengan kacang pea. Yeaaa I like uollllsss!

Actually aku buat ni hujung minggu yang lalu. Lepas bersahur terus menggigih membancuh adunannya. Semuanya berjalan dengan lancar sebab bahan2nya semua ada dalam gobok.

Aku tak ingat aku dapatkan resipinya dari mana. Dah lama dalam simpanan. Yang aku ingat, tahun lepas pun aku ada buat. Aku buka untuk tempahan tapi being honest, sambutannya kurang. Orang pelik sebab kacang peas dibuat biskut. Mereka sudah biasa dengan kacang tanah aka mazola cookies.


Tahun ini, seperti juga tat nenas, aku tak buka untuk tempahan tapi berderet2 pula yang nak menempah, serupalah dengan cookies ni. Kalau rasa2 malas nak buat sendiri menggentel2, silelah hubungi aku. Insya Allah, aku boleh buatkan. 60pcs - RM22.

Tarikh pengambilan tempahan sebelum atau pada 27hb Ogos, 2011 (Sabtu).
Kepada yang rajin, ayoh kite tengok resipinya hokey...

Bahan2
130g tepung green pea

90g gula icing

1/4 sk garam

170g tepung naik sendiri

100g minyak sayuran


Sapuan

1 telur - kuning

1/2 sb susu segar


Cara2
- Campurkan semua bahan kering dan gaul serata. - Sedikit2 tuang minyak hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan. - Kepal2kan adunan menjadi bebola kecil. Jarakkan bebola di atas kertas pelapik kerana apabila dibakar, adunan akan mengembang. - Sapu sedikit bancuhan kuning telur di atas adunan. - Bakar 170c (ikut kesesuaian oven masing2) - +-15min - sehingga permukaan kecoklatan.
Selamat mencuba :D


Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)