Followers

Monday, November 29, 2010

Rich Marble Choc Cake Sheila Mambo


Salam...

Dah ramai yang try buat kek ni... aku pun tak nak ketinggalan juga. Walaupun sebenarnya aku rase aku ni dah banyak ketinggalan. Hahahaa!!!

Tapi masa buat kek ni, ada kesilapan sikit. Kengkononnye nak merasmikan loyang baru tapi loyang aku terkecik beno plak... Confidentnye aku sebab tgk adunan tu tak banyak mana. Ntah ape ada dalam kepala, sedangkan masa mengadun tu menggunakan self rising flour. For surelah nnt kek naik sekali ganda... Sudahnya kek aku melimpah dari loyangnya. Mujurlah tak sampai jatuh ke bawah. Tapi udah ruper topi atau cendawan... ekekekee

Dan dengan rasa gatainya aku, hahahaa aku letak perisa mint & pewarna hijau pada adunan plain. So, kek tu rase pedas2 gitu... anak2 makan, katenye, "rase macam colgatelah mama..." hahahaa!!!


Bahan-bahan :

125g dark coklat - cincang & cairkan
125g mentega
125g gula kastor
2 bj telur - dipukul sedikit
155g tepung naik sendiri
80ml susu cair
1/2 st esen

Cara-cara :

Mentega dan gula dipukul hingga kembang.
Masukkan telur dan esen. Dipukul lagi.
Tuang susu dan tepung berselang-seli.
Bahagi 2 adunan. 1 adunan dimasukkan ke dalam coklat cair dan 1 adunan lagi dibiarkan plain.
Tuang dalam loyang dan marblekan ikut suka.
Bakar 40 minit atau sehingga masak.

Monday, November 22, 2010

Kek Lapis Hawflakes (Kukus)


Salam....

Nak kongsi2 resepi pun rasanya dah ramai yang tahu. Agak terkenal juga resipi kek kukus dari Kak Fida ni. Aku pun dah banyak merasa hasilnya. Dah berkali-kali buat. Terima kasih banyak-banyak kepada Kak Fida yang sudi berkongsi resipi. Secara tak langsung telah menjana pendapatan kami sekeluarga.

Actually aku buat kek kukus ni sbb ada orang menempah. Tapi aku tersilap tgk tarikh. Buat terawal 1 minggu. So apalagilah kan... makan sendirilah jawabnya. Salah sendiri, ehehehee....


Sekadar rujukan, aku tepekkan juga resepinya di sini... Moga dapat membantu & diberkati olehNYA...

220g tepung gandum
225g gula kastor
1sk
150ml susu segar
5 bj telur
1sk esen vanila
1sk ovellete
90ml minyak
pewarna

Cara2:
Panaskan air dalam periuk pengukus.
Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali minyak dan pewarna.
Mixer sampai betul2 sebati.
Masukkan minyak dan mixer lagi hingga sebati.
Bahagikan kepada beberapa bahagian (2 aje pun boleh) dan letakkan pewarna.
Tuang 1/2 adunan dalam loyang yg dilengser marjerin/minyak dan dilapik kertas minyak.
Tutup loyang dengan aluminium foil.
Naikkan adunan ke atas pengukus hanya apabila air kukusan dah betul2 mendidih. Gunakan api sederhana. Kukus selama 15 minit.
Susun asam manis dan tuang 1/2 adunan lagi (warna berlainan). Tutup dgn aluminum foil dan sambung dikukus 15 minit lagi. Buat sehingga habis adunan.
Untuk kukusan terakhir, lanjutkan kukusan selama 45 minit.


Monday, November 08, 2010

Jalan-jalan I-City, Shah Alam...


Salam semua... apa khabar? Kami2 di sini alhamdulillah sihat walafiat.... terima kasih Allah s.w.t. atas kesihatan tubuh badan yang yang baik dan rezeki yang tidak putus2 dariNYA...

snap dari tempat letak kereta...

Hari Jumaat minggu lepas, en hubby terima panggilan telefon daripada seorang rakan lama - Pison (rakan sekolah) mengatakan yang beliau sekeluarga berada di Shah Alam (rumah adiknya). En hubby ni pun berialah nak berjumpa dengan kawannya ni. Pison kata bolehlah jumpa malam nnt. Beliau nak bawa keluarganya ke I-City, Shah Alam. Bila en hubby kata nak join sekali, aku rasa seronoklah. Banyak juga aku baca kisah & tengok gambar2 orang lain yang berkunjung ke I-City ni. Terujalah jugak nak perginya. heheheee... walaupun masa tu aku banyak kerja menanti - orderslah, ape lagi..., sanggup tu aku ketepikan. Hahahaa memang tak sedar diri sungguh! Hahahaaa lagik!

En hubby pun deal dengan Abang Man & Kak Seni (kwn sekolah dia yg keep in touch). Abang Man & Kak Seni ni dulu kawan2 sekolah juga dan dipertemukan jodoh bersama. Kahwin awal. Anak 2, 2/2 lelaki. Dah bujang pun. Sekarang ni dah macam orang bercinta. Berjalan berdua aje. Anak2 dah besar, bukan nak mengekor mak ayah lagi, kan... aku & en hubby ni lambatlah lagi nak merasa macam abang Man dan Kak Seni ni... itupun kalau panjang umur... I'Allah...

masa ni tengah beratur panjang sebelum bayar parking RM10 tu...

Ok, dari federal highway lagi jalan dah lupa sesak. Sampailah sebelum masuk ke tempat parking. Yang paling mengejutkan bila bayaran parkingnya RM10 1 kereta. Hadoiiiii... mahal gak tu... tapi tak kisahlah sebab nak jumpa kawan lama punya pasal - en hubbylah... Aku, dapat menyelit berjalan2 ke tempat yang aku nak pergi. Hehehee.... Orang ramai jugaklah... tapi tak sesak. Mungkin sebab tempat tu tempat terbuka, jadi walaupun ramai orang, tak terasa sangatlah...

aku suka masa kat tempat ni....

my taruna....

"nampak kepala Boy aje pun takpe... yg penting nampak roket atas tu..." request my taruna...

permata hati... cepat2 besar!
mama pun dah tua, hehehee...

Perkara utama bila sampai saja sana tentulah nak cari orang yang nak dijumpa tu. Gambar2 yang aku tangkap tu hanya bila Abang Man berhenti untuk call Pison, bertanya dia berada di mana. Jadinya fokus pun tak betul. Asal snap aje...

Alih2 bila dah jumpa dengan Pison & familynya, anak kecilnya dah meragam. Bontot ade 'isi' sedangkan toilet pun tak jumpa kat situ. Jadinya Pison & familynya dah nak bergegas balik. Bini dia pun dah buat muka. Yelah, kalau anak dah menangis2 ni bukan boleh senang hati nak berjalan2 kan... Di tambah pula dengan anak Pison yang sulong merengek2 nak air. Dahaga sangat dah... Sudahnya pertemuan yang dirancang tu hanyalah sekadar bersembang seketika saja. Kami bersesak dalam jem tadi pun lebih lama rasanya daripada sekadar bersembang kosong tu... memang tak berbaloi sungguh.


En hubby yang memang tak suka berjalan ke tempat macam tu semakin hilang mood. Abang Man ajak chow dari situ. Kami terus ke Tanjung Gila, Pelabuhan Klang. Makan.... lapo.... Mierza dah ketiduran. Jadinya aktiviti tangkap menangkap gambar di Tanjung Gila memanglah takde.....

v

v

v

bukan senang en hubby ni nak bergambar....



Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)