Followers

Friday, April 30, 2010

Award daripada Kak Ayu S'pore


Salam...

Ucapan terima kasih kepada Kak Ayu untuk award yang diberi. Dalam malas dan membizi tak tentu hale pun ade orang yang sudi bagi award. Warghhh... sangat terharu! Sob, sob, sob...! Cis getik!!! Kahhhh!!!

Jom ajelah layan...

Thank and link the person that give you the award
- Sudah -

Pass this award to 10 bloggers you've recently discover
- wawa
- abbot
- nurindah
- nshafea
- kak su72
- chik mimi
- azatie sayang
- mama fami
- kak maz ilham dapur
- D (house of satay)

Contact said blogs and let them know they've won this award
- Kene ke? Biarlah dorang find out senirik. Yang penting aku memang ikhlas memberi kepada mereka... -

State 7 things about yourself
- malu2 kucen...
- suke persekitaran yang sunyi, sepi dan tenang
- suke berkhayal
- suke menjahit tapi takde mase...
- mengimpikan sebuah rumah berdinding cermin
- tengah diet le konon...
- tengah malas nak update blog

hahaha!!!

Monday, April 26, 2010

Garlic Mashed Potato wif Tempura Fish Fillet




Salam Senin korang...

Wargh... lame sungguh tak menghapdet ini blog. Bersawang dah... habuk, debu sume ade lekat sane sinun...
bz bebeno... di campur dengan kemalasan melampau. Padahal bukan tak bukak blog ni. Ade gak p merayau, intai2 blog kengkawan. Main terjah je... belek dan kebek sane sini pehtu balik. Haram tak bagi salam pun... kekekeee buruk tul perangai yek... Ade2 yang bagi salam dan tego2 tu kire bernasib baik ajelah... hahahaa!!!

Garlic Mashed Potato & Tempura Fish Fillet aku udah berape lame sudah aku buat ni... naik lupe nak buat tayangan amal kat blog aku ni. Jadi marilah kite same2 merakamkan kenangan ini yek, kome2... kome jangan pintak2 yek... udah habih kome oiii!! Jadinye kome2 layan mate aje le yek... rase2 teringin tu, pegi masok dapo, buat senirik!



Tuesday, April 20, 2010

Alhamdulillah...


Salam petang Selasa...

Alhamdulillah, cermin kereta belakang dah selamat berganti. Semalam en hb dan anak2 tak sekolah. Pagi2 lagi kami dah p hantar kereta di masuk workshop. Nakkan petang tu siap jugak, so Cina workshop tu soh anto pepagi le...


Dah hantar tu, mase aku bergolek2 atas tilam lepas telan activefast yg kengkonon nak merehat2kan badan dan kepala yang ting tong, dapat call daripada Kak Sheila. Katenye en sominya (abang Nik) soh p hanto kat belakang Tesco, Puchong. Boleh dapat murah sikit.
Sebelumnya abg Nik sajes p hantar kat Sungai Buluh tapi manelah kami ade transport nak mengeko dari belakang. Sebab Mazda masih kat 'dalam'.
Tak apalah bayar lebih sikit... kami buat cermin belakang ni kat workshop yg kami buat kereta Mazda tu jugak. So, ade kenallah dengan Cina tu. Jadinya dapatlah berlebih kurang sikit, alhamdulillah...


Dan semalam, kami tengoklah kereta Mazda tu sekali. Alhamdulillah lagi, kereta tu dah siap. Cuma sekarang ni tengah tunggu pelepasan daripada insurance kereta tu aje sbb kami claim insuran kereta tu, kan... tapi Cina tu kate kalau nak juga bawa kereta tu keluar, kene letak deposit RM300 & sign beberapa dokumen. Nanti bile dah settle insurance claim, mereka akan pulangkan deposit tu. Tapi hb kate tak apelah. Jangan banyak2 keje since hb pun boleh p keje naik motor buat sementara waktu ni...

Choc De Coco Tart


Salam....

PRODUK BARU

50 pcs - RM38.00
(min order 50 pcs - 1 set)

order less than 1 set (50pcs) akan di charge RM1, per pcs...


Enak dimakan dingin...

Jom order!!

Gulai Lemak Keladi





Salam...

Pagi2 dah keluar n3 gulai lemak yek... actually ni bukan aku masak pepagi bute ni hoh... ni aku masak hari Sabtu yang lepas. 3 hari sudah... baru nak letak n3...


Hari ni, Selasa... aku tak bape sihat. Sebenonye dari semalam pun dah terasa tak sihatnya. Hidung ni berair je... siap dengan gatalnye membuatkan mate aku asyiklah berair. Nafas pun macam semput semacam je... dah telan activefast, tapi belum nampak ade perubahan. Cumanye dapatlah bertahan sikit. Alhamdulillah...


Aku ni adalah penggemar keladi. Gulai asam keladi pun aku suka tapi seumur hidup ada sekali je masak sendiri. Selebihnya aku makan di kedai aje. Tak yakin nak masak sendiri. Takut gatal sebab tak begitu familiar nak menguruskan batang keladi tu dari mula. Ada yang kate kene celur dululah untuk elakkan gatal... ade yang kate gitu, gini membuatkan aku rasa tak yakin nak masak. Jalan penyelesaiannya, agak2 teringin nak makan, p lah terjah kedai makan... hahahaaa!!!


Untuk gulai lemak ni, aku menggunakan isi keladi aje. Pastu ade tomato kecik2 dalam peti, aku campakkanlah 5/6 butir. Nampak berseri sikit gulai lemak aku tu... gaya masak lemak aku sempoi aje... tumbok je cili api, cili merah dan kunyit hidup. Kalau kunyit hidup tadek stok, aku campak aje 1/2 sudu kunyit serbok. Jangan banyak2 hal... pastu tuang aje santan. Biokan gelegak atas dapo. Perasakan dengan aji dan garam.


Oppsss... keladi tu aku rebus dulu dengan air garam sampai separuh empok. Kalau empok sangat kang, gulai lemak kome jadi bubur pulak.... huhuhuuuu...



Monday, April 19, 2010

Honey Lemon

Salam...

Selamat petang semua... kat Puchong arini panas bebeno... jom layan minuman sempoi ni... terinspirasi dari cafe Old Town White Coffea kesukaan anakanda2 ambe tu... kalau cakap nak p bf kat OTWC... bukan main melompat deme2 tu... plus, my hb pun klu p OTWC, mesti order air ni... sekarang biniknya dah boleh wat senirik kat umah... minumlah puas2 ye abang...


Sonang je buat air. Cuma perlukan madu dan lemon aje. Selain tu air gulalah, kan... kalau tak, ape rasenye...? Try le kome...

Nasi Impit & Kuah Kacang



Salam...

Selamat hari raya... lalalalalalaaa!!!

Masa menghidang kat atas meja, anak2 terus cakap, "ish, macam hari raya je..." hahaha... ape2 ajelah korang. Tapi kalau korang sendiri, ade tak terasa macam tu? Betapa sinonimnye nasi impit dengan kuah kacang, kan...?

Ekceli ni bf kami pada pagi Sabtu lalu. Sah2lah dah habis ni ye... jangan ade yg nak menumpang makan plak. Sabtu & Ahad memang hari2 yang amat payah dan ketat untuk aku dapat duduk mengadap pc. Anak2 dah kongker pc dari pagi sampailah disuruh berhenti berkali-kali. Dan sampai diugut2 nak sorokkan broadband tu barulah di shut downkan komputer. Itu pun dengan muka yang wallah masamnye... protes le tu kengkononnye...

Nasi impit ni aku guna jenama Adabi. Wangi semerbak je baunye... Kacang untuk buat kuah tu aku guna kacang ekspres siap kisar jenama Nona aje. Sinang kilije... dah ade jual tu, kite beli ajelah. Kalau tak de jual tu, paksalah diri menggoreng dan menumbuk/blend kacang nak buat kuah. Apo nak di kato...?

Sunday, April 18, 2010

Kritikal!!!


Salam...

Memang dah tahap kritikal sangatlah ni... adoiiii!!!


Tengahari semalam aku sengsorang p BWY since en hb ade kat rumah, hari Sabtu, coti. Dalam perjalanan tu, aku dengar bunyi ketik, ketik, ketik... Aku pandang belakang melalui cermin pandang belakang tu. Tak nampak ape2 pun yang pelik. Terus je pandu... bunyi lagi, ketik, ketik, ketik...
Tak puas hati, aku bagi signal dan berhenti kat tepi.

hambekkkk!!!

Mak ai..... barulah aku perasan ade 'permata' bertaburan kat seat belakang. Aku keluar dan tengok dah ade lobang sikit. Adoila... mulalah bawak kete pun macam orang baru dapat lesen, kan...

kalau betul2 'permate' kan bagus... ahaks!!!
kayo mak cik!!!

Setiap kali melalui jalan yang tak rata, aku tekan brek, menyusup slow je... kalau lalu bonggol apetah lagi. Rasa macam nak berhenti dan tolak aje kereta tu :P, perlahan giler babun le... heheheee... Tapi ape2pun sempat jugaklah aku ke BWY beli barang2 baking yang dah kehabisan. Balik tu terus call mane2 penempah yang aku berjanji nak p hantar, minta dia orang datang sendiri amik sebab aku takde transport. Motor adelah, tapi aku manelah ade lesen motor. Kalau nak p hantar berdua dengan en hb pun, anak2 aku nak tinggal dengan siapa??? Nak dihangkut, manelah muat 1 biji motor naik berlima.

Tak sanggup aku nak jadi macam iklan Grand Livina tu fulak aishhhhh!!!!!

Saturday, April 17, 2010

Yeayyy, Baby dapat medal!!!


Salam...

Kangen ndak ama gua??? Ndak??? :((


Aku sangat bz lately... sampaikan tak sempat nak mengupdate. Sediakan bf pun ala2 kadar aje... kelmarin buat sandwich tuna mayonis. Tak sempat nak tangkap gambo dah masuk perot anak2. Tak pelah... dia orang suka makan. Biokan mama sampai tak sempat nak amik gambo. Biokanlah blog mama ni bersawang! Aiii merajuk bunyinye yek... hehehee...

Pagi Jumaat pula kami bf kat Mc Donalds.
Balik dari hantar tempahan kat SUK, Shah Alam, teruslah singgah. Since nak memujuk kemerajukkan anakanda sulong tu... sebabnya masa kejutkan dia bangun pagi tu, aku kate nak bawa p bf kat Old Town White Coffea. Mencanak2lah dia bangunnya bila dengo nak p bf kat luo. Tup2 aku teringat, tak nampak pulaknya cafe OTWC... then terpandang plak Mc D kat tepi jalan depan kilang F & N Beveranges, Shah Alam tu. Singgah ajelah... suke bebeno le deme...

Actually bukanlah bf kat Mc D, tapi beli saje di Mc D, makannya dalam kereta. Nak cepat sampai rumah punye kes le kononnya. Sebab masih ada tempahan lain yang menanti. Sudahnya tersangkut pulak kat jem, huh!!!


Rumah sukan Baby - Hermin (umah konen...)

Okeh... ni cerita hari Jumaat (16/04/2010). Sekolah Baby (SK Assunta 2) buat sukaneka. Kesian juga dekat dia... lepas aku hantar dia ke sekolah, aku tak singgah dulu sebab aku nak kene p hantar Boy dan lepas tu aku nak p hantar tempahan tart kat Sri Sentosa. Berkali2 dia pesan kat aku, "cepat tau ma... nanti mama terlepas pulak tengok acara kita." Untuk sedapkan hati dia, aku angguk ajelah sedangkan dalam hati aku dah terasa2, tak sempat aku nak tengok rasenya sementelah Baby kate acara permainan dia yang pertama. Cikgu dia pun dah pesan kat dia jangan datang lambat sebab dia acara yang pertama. Memang sah dan sohihlah, aku tak sempat nak tengok dia main dan buat persembahan tarian 'poyo-poyo'.


Masa aku sampai, jenuhlah aku mencari anak dara aku nan saorang ni tapi tak nampak. Dalam khemah takde, kat sekitar pun takde. Aku tengok pulak kat budak2 yang tengah bersukan neka tu, takde jugak. Rupernya dia dah beratur kat hujung padang sebab sambil2 tu acara penyampaian hadiah dijalankan. La ni punye sukan mane ade tunggu hujung acara baru penyampaian hadiah, kan. Sume nak main cepat2 aje.... Jadinya walaupun aku tak dapat tengok Baby bersukaneka dan menari 'poyo-poyo', tapi aku dapatlah tengok dari kejauhan dia tersengih2 bangga sebab disarungkan dengan medal. Tempat pertama pulak tu.


Tarian 'poyo-poyo' tu, jenuh aku tanye kepastian daripada dia 'Poyo-poyo' atau 'poco-poco'? Dia pun mula2 berkeras kate 'poyo-poyo' tapi dah lame2 dia kate... "entahlah! ape2 ajelah!" Hahahaaa!!!


"Johan tu tempat ke berapa Baby?" tanya Boy menduga.
"Johan tu... name orang!" jawab Baby.

Erk?????


Tuesday, April 13, 2010

Roti Bakar Berinti Telur Dadar + Cheese


Salam....

Tu dia aihhhh... tajuk bukan main panjang berjela! Hisk!!!

Terispirasi dari bf Kak Watie cayang kat Penang tu... hari ni ade kat dapo kite plak... Kak Watie, cedap!!! Senang plak tu nak buatnya...!

Aku buat 2 keping je... untuk aku je ni... hahahaaa!!! Bukan ape... roti gardenia memang tinggal 2 keping je. Untuk anak2, aku buatkan burger daging je... sebab roti burger pun masih ada berbaki 2 ketul.

Taburkan cheese atas telur dadar sebelum ditangkupkan... wallah, so creamy!!!

Gambo burger daging anak2 tu tak yah le aku enterframe yek... muak dah aku posing tonggeng2 nak tangkap gambo burger! Lagi aku riso kalau kome muak nengok burger daging tak sudah2 menayang kat blog aku ni...

Monday, April 12, 2010

Demam award...

Salam...

Ingat artis2 aje ade terima award ke? kite yang berblogging dari rumah ni pun ado gak tau... heheheee!!!

Thanks setinggi gunung kepada Kak Sheila dan D atas pemberian award ni. Di sini ku tepekkan award yang diberi...

Aku tak tahu nak senaraikan name2 penerima award seterusnye untuk dipanjang2kan sebab aku tengok kat umah D pun, bukan main berderet dia punye list. Jadi untuk tidak buat orang yang same menerima award yang same, award ni aku berikan kepada sesiapa saje yang belum dapat. Ambil... jangan tidak-tidak yek...

Jumpe Kak Maz Bahrain


Salam & selamat pagi Isnin...

Pagi nak menginjak ke tengahari semalam dengan tiba-tiba rasa nak jumpe Kak Maz, tuan rumah Ilham Dapur kat Putra Height tu... terus sms Kak Maz dan biler Kak Maz kate free, aku barulah mintak permission daripada en hubby nak keluar... (ade ke patut gitu prosedurnye???) Hah, lantak!!! Nasib baiklah en hb tu bagi. Kalau idak muncung cencorotlah aku kejap... heheheee

Since en hb ade di rumah, jadinya aku keluar seorang ajelah. Anak2 semua ditinggalkan kepada en hubby tercayang tu... heheheee Mierza punye nangis tak usah cakaplah. Siap merajuk2 takmo pandang muke aku. Protes le konon... maklum le, kan... selalu mengeko mamanye aje. Tetibe kene tinggal pulak...

Eh, eh... berbalik pada cerite berjumpe dengan Kak Maz ni ho... memula kami ke Kedai kek Kak Lea Oven. Aku ade hal sikit dan bercadang nak jumpe Kak Lea kalau2 beliau ade di kedainya. Tak buat appoinment pun, main terjah aje... padan dengan muke aku, Kak Lea tak de kat kedai. Suaminya aje yang ade. Tapi dapatlah jugak merealisasikan serba sedikit ape yang aku hajatkan untuk ke kedainya tu. Dan di kesempatan itu juga aku dapat beli pewarna Americolour warna Red Red dan Gold.

Sebenarnya, sebelum pindah Puchong, aku dah beli dua pewarna ni daripada Mak Hayam Herda tapi mase dalam proses perpindahan tu, tak tahu mane tah aku letak. Sampai sekarang tak jumpe. Jadinye ade peluang ni & tengok ade pulak terjual kat kedai Kak Lea tu, aku belilah terus.

Alhamdulillah dapatlah jumpe berjumpe dengan Kak Maz. Lepas ke kedai kek Kak Lea, kami terus ke Giant yang betul2 di hadapan kawasan bangunan kedai Kak Lea. Kami minum & makan kat situ. Sembang2 macam2 hal... Lepas tu balik ke rumah Kak Maz. Duduk2 dan sembang2 lagi.

Terima kasih kepada Kak Maz sebab titipkan halwa pemanis dari Bahrain untuk anak2. Saya ni datang berlenggangkangkung je... satu bende pun tak bawak ape. And terima kasih kepada Kak Maz sebab belanja makan kat restoran tu...

Moga dapatlah berjumpe lagi. Nak jugak jumpe Mama Fami pulak sekali lepas ni...

Mama oo mama... sudi ke jumpe kite ni???

Sunday, April 11, 2010

Alhamdulillah...

BF pagi Jumaat...

Salam...

Lame beno rasenye tak mengupdate. Bz bebeno... rindu jugak! Maklumnye dengan ape yg dah terjadi tu, kan...? Pepaham udah...

Pasal accident tu (tgk n3 bawah pd yg belum tahu...), pagi Khamis - kami (aku, hb & Mierza) pergi buat report kat Balai Polis Petaling Jaya kat PJ State tu. Malam semalamnya, masa hb pergi make deal dengan hb wanita yg aku langgar keretanya tu, hb aku kate mmg tak berduit klu kami nak bayokan untuk repair kete deme. Telahkan kete deme bukan calang2 jenis ketenya. Apetah lagi kami nak jugak le merepair kereta kami tu. Sebab kereta tu memang nak kene gune sehari2... Jadinya kate sepakat diambil, buat report dan masing2 claim insurance memasing.

Pagi mase di balai polis tu, setelah selesai buat report, aku disuruh berjumpe sarjan di biliknya. Sebaik aku membelok ke lorong untuk ke bilik sarjan tu, ade seorang perempuan berdiri depan pintu, senyum sambil menutup separuh mukanya dengan kertas. Tapi dari riak matenya aku perasan dia tersenyum. Aku balas. Dan bila aku dah semakin dekat, dia berkata,

"Kak Fiza...!"


Erk...? "Iye... err... kenal ke? Siape ni?" Hahahaaa soalan aku!! Dengan muke sengal of cozzzz... :P

"Akak la yang langgar kereta saya semalam..."

Lorrr... ketawalah aku... Orang yang aku langgar pun aku tak kenal... bayangkanlah betapa kalutnya aku ni!!! Haishhhh!!!

Hari Sabtu, kami dah hantar kereta kami ke workshop. Kalau ikutkan planning dari awal minggu, Sabtu tu kami nak hantar kereta Waja untuk digantikan cermin belakang yang retak seribu, tu kan... tapi terpaksa tukar hantar kereta Mazda terlebih dahulu. Kenalah bergilir2 masuk w/shop. Kalau dua2 masuk dalam, alamatnya patah kakilah kami!!!

So, buat masa sekarang ni pakai kereta Waja dan kenalah jadi pemandu yang paling kudut di seantero donia. Sebabnya kereta Waja tu memang terserlahlah akan ketenatannya...

Roti burger sumbing pun tak perasan.... layan ajela...

Wednesday, April 07, 2010

Dugaan........... kerana hp!

Salam...

Semalam lepas hantar anak2 ke sekolah, aku terus balik ke rumah. Dalam perjalanan tu... kat Jalan Puchong dekat Caltex, betul2 depan aku berlakunya kemalangan yang melibatkan sebuah kereta Satria dengan sebuah motorsikal. Dengan jelasnya depan mata aku, aku tengok pemandu motorsikal tu berguling atas jalan dan berusaha untuk bangun (walaupun nampak amat payah). Seperti yang kite maklum, klu jatuh tengah jalan mesti usaha larikan diri ke tepi untuk mengelakkan diri dari kemungkinan digilis kereta/van/lori yang tak sempat brek dari belakang. Aku teruskan perjalanan dan pandang dari cermin pandang belakang. Nampak kereta dah banyak berhenti. Berhenti untuk tengok atau membantu, itu aku tak tahu...

Sejak cermin belakang kereta Waja kami retak seribu, akulah yang hantar dan ambil anak2 dari sekolah. Cuma baliknya, aku ambil Boy sementara hubby bawa Baby naik motorsikal.

Petang semalam, aku sampai sekolah Boy awal untuk elak jem kononnya. Pukul 4.30 petang aku dah parking kereta kat atas, depan sekali. Aku telefon Nani (kwn yg anaknya 1 sekolah/kelas dengan Boy). Dia kate dalam pukul 5 petang dia sampai, lepas ambil anak istimewanya. Aku dan Mierza tunggu dalam kereta. Sampai terlelap sekejap.

Pukul 5.05 minit macam tu Nani pun sampai. Kami keluar yang kononnya nak mencari barang2 dapur sikit. Aku nak beli roti sosej (n3 bawah) untuk melunaskan permintaan anakanda. Nani tanye aku, nak beli kat mane. Aku kate, mane2lah. Lagipun dia yg drive. Aku ikut ajelah... Kami ke Pasaraya UO kat Pantai Hillpark.

Masa dalam perjalanan nak ke Pasaraya UO tu, kami berdepan dengan kemalangan lagi. Juga melibatkan sebuah kereta dan sebuah motorsikal. Memang betul2 depan kereta yang Nani pandu. Kali ini kereta Perdana V6 dengan motorsikal buruk. Yang pandu kereta tu nampak selambe aje. Ketika perlahankan kereta, aku dan Nani saling bertanya, mane orang yang kene langgar tu. Kami cuma nampak helmet tergolek-golek. Sedang perlahan-lahan melepasi motorsikal yang dah terbaring atas jalan tu, kami lihat pemandu kereta tu angkat motorsikal tu. Barulah aku nampak, orang yang naik motorsikal tu rupernye terhimpit bawah motor tu. Lelaki India yang nampak selekeh. Pada hemat aku, mungkin lelaki India tu kaki mabuk. Tapi... aku nampak darah meleleh keluar dari mulut dia...

Aku menggeletar seluruh badan. Teringat balik kemalangan yang aku tengok tghari tadi. Tertanye2 jugak dalam hati, ade petanda apa2 ke ni? Tapi aku tak ambil pusing sangat...

Hari ni (Rabu - 7/4/2010)... hb suruh aku ambil Baby dan dia ambil Boy. Sebabnya semalam dalam perjalanan, Baby tidur atas motor dan dia merungut2 kate esoknya (hari ni) dia nak balik sekolah naik kereta supaya dia boleh tidur sementara nak sampai ke rumah.

Dalam perjalanan baru nak mengharung jem kat Jalan Puchong tu... aku teringat hp aku yang Mierza main sebelumnya. Aku tanye Mierza tapi dia buat dekkk je... aku ni pun sambil2 tekan minyak, tekan kelas dan tukar gear mencari2 hp aku tu... Baby pun tolong mencarik jugak. Aku dah ingat, Mierza mungkin tertinggal kat ruang pejalan kaki depan Sekolah Assunta tadi. Aku ingat kalau betul2 takde, aku nak p pusing balik ke sekolah Assunta tu. Dan dalam sedang aku mencari2 tu lah....

Deboom!!!!



Anak2 jangan ceritelah menangisnya lebih2 lagi Baby yang memang jenis kuat melalak! Mierza, setelah dipujuk2 senyap. Tapi Baby terus menangis dan meraung. Buat aku bertambah panik. Dahlah pulaknye, bonet yg terangkat tu aku tengok mengeluarkan asap pulak. Aku cepat2 matikan enjin. Mase tu aku ingat dah nak meletup aje... haihssss!!! Masuk surat khabar aku!!!

Kereta yang aku tu pun bukan calang2 kereta. Jenis kereta di bawah ni ha...

Memang ketar kepala lutut aku nak tanggung kos membaik pulihnya.

Tapi kalau korang tengok betapa teruknya kereta aku tu, sebaliknya pula kereta yang aku langgar tu. Mungkin aku silap pandang (sbb dalam kepanikkan aku masa tu) tapi seingat aku, kereta tu scrash di seluruh bahagian belakangnya. Tak nampak pulak kemek2 ke hape. memang tahan lasak jugaklah kerete tu...

Tak sempat (tak teringat langsung!!!) aku nak tangkap2 gambo segala tgh2 jalan & panik tu... tuan kereta tu (perempuan) pun just ambil nombor telefon aku dan dia kate "kite deal kemudian,lah ye... jalan pun jem ni." Aku ok ajelah...

Alhamdulillah... walaupun dah kemek sampai terangkat bonet dan ade 1 bunyi yang buat aku sedikit gerun dan dengan air cond yang dah tak berfungsi, kami meneruskan perjalanan. Hp tetap tak jumpe lagi. Dekat persimpangan Tmn Mawar sebelum mendaki Bukit naik ke Taman Tenaga, Puchong, kami terdengar bunyi hp aku berbunyi. Suruh Baby cari bawah kerusi kiri dan kanan. Carik kat tempat duduk depan dan belakang. Jenuhlah dia tertonggeng2 mencarik tapi takde. Akhirnya mati macam itu aje telefon aku...
Tapi masa tu ada rasa lega yang teramat sangat. Sekurang2nya aku tahu hp aku ada.

Dah sampai rumah, benda ni memang tak boleh nak disorok2lah,kan... walaupun takut nak cakap dengan hb tapi kene jugak cakap. Dan macam biasa, hubby relaks je... "dah nak kena, nak buat macam mane..."

Aku??? Memang longlai sangat dah... Dengan penat mengharung jem dan penat melayan hati yang tak senang... mane memikirkan kereta Waja dan sekarang memikirkan kereta Mazda pulak. Dengan anak2 nak pergi sekolah dan sebagainya. Kami suami isteri terus patah selera.

Telefon yang berdering mase aku drive tu tadi panggilannye datang daripada suami tuan kereta yang aku langgar tu. So aku let dia deal dengan mr hb lah... masa n3 ni ditulis, hb masih belum balik dari p berjumpa dengan suami tuan kereta tu yang memperkenalkan dirinya sebagai Mat (Cik Mat) yang tinggal di Seksyen 3, Kinrara.

Hp aku??? Akhirnya jumpe juga. Aku call dari hp hb berulang kali dan cari arah datangnya bunyi telefon aku tu. Kat mane? Mierza selitkan kat bahagian cermin, atas depan bahagian tempat duduk penumpang tu.............

Mierza oh Mierza.....

Roti Sosej


Salam pagi...

Bf ape arini korang? Kami makan ni hoooo...
Tengahari semalam mase on the way anta anak2 p sekolah, Boy siap pesan, "mama nanti beli roti hotdog ye... esok pagi Boy nak sarapan hot dog la...".

Okey... Jadinya semalam aku belilah roti sosej ni. Terlaksanalah sudah kehendak si anakanda tu...
Dalam 1 paket tu ade 6 ketul roti, habis! Boy saje makan 1 1/2 hot dog. 1/2 lagi tu Mierza makan. Baby dan aku masing2 makan 1 hot dog seorang. Lagi 2 hot dog diaorang request nak buat bekal ke sekolah.

Selesai kije!!!



Tuesday, April 06, 2010

Gulai Tauchu & Pembuka Selera!!!


Salam di malam hari...

Korang dah makan ke belum??? Mase n3 ni keluar, kemungkinan besar kami 1 keluarga dah selamat menikmati makan malam bersama-sama. Tengah masing2 duduk ngadap tv tengok buletin utama @ TV3.

Baru semalam kate nak masukkan dalam list, nak masak gulai tauchu - masakan kegemaran arwah mak. Tapi takleh tahan... ngences... jadinya hari ni jugak aku merealisasikan tekak yang merentap2 tu. Hahaha!!!

Gune ikan termenung aje udah... lagipun ikan itu aje yang laku kat rumah ni... ikan lain macam takut2 nak telan...


Pembuka seleranya, ini hah!!! Ade yang ngences ke? Ampunkan daku yek... Tempoyak manis aku ledokkan dengan cili api yang dah ditumbuk lumat. Memang feveret aku dan hubby makan tempoyak colek gaye camni. Ringkas dan cepat disediakan...

Tart Telur


Salam...

Pagi tadi entah kenapelah aku blur tak tahu nak buat ape2 pun untuk bf aku dan anak2. Letak status kat fb, kawan2 bagi macam2 suggestion. Thanks tu kawan2 sekalian yang begitu perihatin.

Dalam freezer tu ade macam2... daging burger, crabstick, sosej, kentang dan lain2... tapi macam takde hati nak buat ape2. Roti pun takde... nasi lebihan semalam pun takde... hemp.....

Sudahnye aku teringat adunan telur lebihan order yang tak kesampaian Sabtu lepas. Dan tengok2 shel tart ade beberapa ketul dalam bekas kedap udara tu. Ape lagilah... bermulalah episod meng'egg' tart... heheheee....


Dapat 6 ketul dari lebihan adunan tu tapi yang betul2 cantik dan senang dikeluarkan adalah 3 ketul saja. Lagi 3 ketul hancur berderai... hikhikhik!!!

Award dari Nenek



Salam...

Ucapan terima kasih kepada nenek kerana sudi memberikan award ini kepada aku... Nenek kate boleh pilih nak ambil tiara merah atau biru. Tapi aku dengan tamaknye ambil dua-dua sekali. Hahaha!!!

Nenek oo nenek... nenek tak kisah, kan???

Ingin aku panjang2kan kepada pengunjung blog aku yang tersayang. Walau tak tersebut name, korang jangan segan2 kopi & tepek kat blog korang erk... sebagaimana aku berbesar hati menerima award ini daripada nenek begitu jugalah aku berbesar hati kalau korang2 pun sudi terima award ni...

Sekian...

Monday, April 05, 2010

Gulai Lemak Pisang


Salam...

Lauk kami malam ni... sambal petai semalam ade lagi tu...

Pisang tu aku beli kat pasar pagi Slim River kelmarin. Sedap, feveret aku ni... biler masak gaye2 gini teringatkan arwah mak... Arwah mak pun suker lauk2 gini. Kalau masak gulai tauchu lagilah... aku pun dah lame tak masak gulai tauchu... 2/3 hari ni nak masakle... masuk list!

Sebenarnya semalam nak carik jantung pisang sekali. Nak buat stok. Tapi takde pulak... Maklumle kat umah ni, amatlah payah nak jumpe sayur mayur kampung, ulam2 gini. Mungkin ade tapi aku yg tak tau kot... aku pun bukannye jenis berjalan beno...


Layan aje le erk... sape2 ngences tu, silelah p carik pisang & masak senirik... tak dapek nak nolong... hahaha!!!

Kijam!!!

Cerite2 aje...

Salam...

Berape hari erk tak update blog ni...? Rase macam lame sangat... tapi 2 hari je coti blogging & rindu betul rasenya... Sekarang ni hujung2 minggu payah betul nak pegang pc. Bukan bz beno dengan kerja rumah tapi malas nak berebut dengan anak2. Sejak dua menjak ni dia orang dah pandai log in game. Dahnye... ape lagilah, kan...

Itupun aku yang buat rules... cume hari cuti saje dia orang boleh main game, pegang & usik pc ni. Hari2 sekolah walaupun kerja sekolah dah siap, dia orang tak dibenarkan pegang pc ni... eheheee... kejam ke aku? Zalimkah aku? Hahahaaa!!!

Hari Sabtu lepas, kami balik kampung jenguk abah. Alhamdulillah abah dah semakin ok. Cuma selera makannya tak menentu. Tapi abah dah boleh duduk dan bercakap sikit2. Syukur...

Sabtu petang tu, abah kate teringin nak makan mee rebus kat Restoran Hamid @ Slim Village. Mase abah sihat2 sebelum ni, inilah restoran mamak yang jadi tempat minum abah. Dedulu kami pun pernah pergi bf sekali dengan abah kat restoran tu... dah bawak balik, abah makan sikit je. Telahnya, aku ni pun teringin le jugak. Beli 2 bungkus. Mak aiiii, pada aku bukannye mee rebus tu... tapi mee kari. Sebab kuah tu, kuah kari looo... eii mamak ni menipu betullah! My hubby siap gelak2kan aku yang tertipu tu...

Isinya hampess... semate2 sayur taugey tergolek2. Pastu beberapa potongan tauhu goreng dan tepung goreng. Telur sebiji dibelah dua. Ayam ke, kerang ke, fishcake ke... jangan ko carik!!! Itu je... ish, lebih baikle le menantu ni buat... makan sampai tak kuasa nak telan, abah oiii!!! Tapi dek sebabkan abah nak mee rebus dari restoran yang wallah tu, ikutkan ajelah...

Sementara tunggu mamak tu bikin 'mee rebus' abah, hb tunjuk seseorang yang berdiri di seberang jalan berdekatan restoran tu. Katenye lelaki berjambang tu kawannya masa sekolah dulu. Kate hb, atuk & bapak kawannya bai jual roti pon pon tu... atuk & abahnyalah satu-satunya bai ponpon kat kampung tu dan sekitarnya. Tapi la ni tadek dah... kawan dia tu pun jual roti le... ha ni hoh rotinye. Kami beli untuk 2 rumah. Boleh tahan jugaklah rotinya. Tidak selembut roti gardenia dan yang seangkatan dengannya tapi boleh tahan sedapnye.

Bun inti pelbagai. Aku beli 4 ketul inti kelapa, 4 ketul inti kaya dan 4 ketul inti kacang merah. Dalam gambar tu inti kaya.


Roti Benggali - Sebungkus, RM1.60. Aku beli 2 bungkus.

Pagi Ahad, aku dan hb pergi pasar pagi kat Slim River. Carik bf kononnya. Aku suka makan nasi lemak daun pisang. Kat sini dorang jual nasi lemak bungkus pakai daun pisang semata. Tu yang aku suker...! maklumlah kawasan kampung. Daun pisang senang nak dapat. Free aje agaknye... takdelah kuar kos. Kalau kat sini, daun pisang senonet je pehtu lapik dengan kertas minyak kaler coklat tu, kan...

Kat pasar pagi tu jugak, kami beli ayam KFC kate orang yang jual tu... takde maknenye KFC. Tapi kalau kate ayam berempah, percaya. Sedap jugak... mase goreng tu wangi semerbak baunye... Ayam tu dah siap potong. 1 peket ade 2 ekor. Hargenya RM15. Bolehlah... rasenye agak murah jugak tu...


Petang Ahad dah sampai rumah, konon2nye malam nnt nak keluar p makan kat luarlah. Penat nak masak. Tapi... takleh tahan tengok ni hooohhh!!! Ekekekeee.... memanggil2 aje ropernye...


Sambil2 basuh kain (pakai mesin laaaa), aku pun buatlah sambal ikan bilis dengan petai ni hahhhhh!!! Goreng ayam berempah tu hahhhhh!!! Itu le makan malam kami semalam...



~ Tammat ~

Friday, April 02, 2010

Retak Seribu!!!

Salam petang Jumaat...

Balik2 kerja & pick up anak2 petang semalam, hb aku terus menggelengkan kepala sebaik melangkah masuk ke dalam rumah. Ape hallah... fikir aku.


"Bad news... kerete buat hal lagi..." kate hb.
"Nape?"

"Cermin belakang retak seribu..."

Aku terus terkedu. Mujur jugak mase tu bukan aku yang bawak kerete. Kalau tak, sure haru-biru nak menjawab dengan hb. Aishhh!!!

Kate hb, dia turun2 dari ofis dan p kat tempat kereta di parkingkan, tengok2 cerminnya dah gitu. Nak kate kerete terjemur di tengah panas, tak jugak sebab kawasan parking tu banyak pokok & hb memang suker parkingkan keretanya di bawah pokok, (sanggup kereta diberak burung!) dari dibiarkan keretanya berjemur di terik matahari. Dan nak kate diketuk orang pun entahlah... takde pulak nampak kesan mula kaca tu meretak...



Hb memang mengeluh kenangkan kereta Wajanya tu... Jumaat lepas pun kereta ni ade wat hal jugak... Hari Jumaat... tengah beratur mengharung kesesakkan jalan raya tu, tetibe je air con rase hangat. Tengok2 temperaturenye dah naik sampai ke line merah. Terus tutup air cond dan buka cermin. Mujurlah ketika tu berdekatan dengan stesen minyak. Hubby bukak bonet depan, tengok2 kipas 2/2 tak jalan. Ade plak mekanik kat situ, dia tolong masukkan air, cube2 tengok kalau2 ade bocor ke hape... takde... masalah kipas tu ajelah... haishhhh!!!


Hubby terus call aku, minta ambil dia dan anak2. Kereta Waja tu hb pandu juga tanpa air-cond bawa ke Blok N (rumah lame) dan parking/tinggalkan kat situ. Takut jugak tinggalkan merata2 tempat dan sembarangan. Esok paginya (Sabtu) lepas hantar order kat Muzium terus p blok N amik kereta. Hb bawa ke kedai. Rabak le RM150++... kene gak le repair... kalau tak camnooo??? Sekarang masalah cermin belakang pulak... Tak taulah berape RM tu... nak tak nak kene gak la buat, kan... kalau idak payah jugak tu... nak bawak ke hulu ke hilir pun riso!


Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)