Followers

Wednesday, March 31, 2010

Roti Gulung Sosej wif Cheese


Salam...

Dah lame tak buat ni... hari ni buat balik tuk bf diri sendiri dan anak2... Baby siap order untuk bawak bekal ke sekolah nanti... ok cayang!!! Jimat sosej, tu yang belah 2, heheheee...

Layan aje la erk... tak dapek nak celoteh panjang2 arini. Nak hantar anak2 ke sekolah cepat harini sebb ade hal lain lepas tu...

Okey... jumpe lagi nanti yek!

Kelas Masak-Masak @ Blok N, Tmn Desaria


Salam...
(Hari terakhir dalam bulan March...)

Semalam lepas hantar anak2 p sekolah, aku terus p Blok N... KEMAS menganjurkan kelas masak2 (Jari-Jemari) kat rumah Kak Ton (Tingkat 3, Blok N). Kelas tu buat tart telur dan Chicken Chop. Ye, ye... aku dah tau buat 2 jenis masakan tu... tapi takde salahnya aku menjoinkan diri, kan? Since aku pun ada kelapangan masa. Bolehlah menyibuk2kan diri di samping geng2 Yassin blok N tu... arghhh aku memang selalu rindukan aktiviti2 gitu. Biler lalu kat rumah lame tu, rase macam nak pindah balik aje!!! Haishh!!!

Cikgu kami - Kak Ani.


Kak Foziah, pembantu tadika Cikgu Noriah... hambik, siap berlunjur dah!

Cik Puteh tengah buang kulit ayam sambil diperatikan oleh Cikgu Noriah. Perati aje ke???

Tuan rumah - Kak Ton buat muke plakkkk!!!

Kak Ah (baju merah), tak kenal name tp selalu jumpe & Kak Yatie...
Yang kat belakang tu, Kak Ham... yang selalu & banyak tolong aku jagakan Mierza kalau aku ada hal kat luar.


Kak Yan & yang lain2 tengah buang tulang ayam... bebaik jangan sampai terpotong tangan ye kak Yan...

Layan ajelah gambo2 yang aku sempat snap ni ha... gambo tart telur yg dah siap aku tak sempat nak snap... dah masuk perot. Gambo chicken chop pun tak menyempat nak tangkap gambo sbb si Boy keluar2 sekolah aje terus ngap!

Owh ye la... tadi kelas tu habis pukul 5.30 petang. Alang2 beno aku nak terus balik umah. Jadinya aku p amik Boy kat sekolah. So hb hanya p amik Baby je & kami sama2 terus balik.

Tuesday, March 30, 2010

Moist Brownies


Salam...

Memang syedap brownies ni... aku pun merasa sepotong je... Next time terasa nak buat lagilah... Resipinya aku salin dari blog Hana lame dah... tapi baru terasa (sampai seru) nak buat sekarang...

Aku buat brownies ni pada hari Ahad lepas. Bawa buah tangan ke acara pertandingan Futsal/Bola Jaring. Terlupa nak ambil gambar dari rumah. Dah sampai sane barulah sibuk nak snap tonggeng2... hahhahaa!!!

Jom layan resipinya... korang2 cube le... kalau malas nak cube, tadek oven ke kat romah, meh le order dari ambe... ambe sedia menerima tempahan... eheheee promot plak!!!

Bahan2

(A) - Sebatikan
1 cwn susu cair
1 cwn butter yg dicairkan (aku pakai minyak kelapa & kurangkan pada 3/4 cwn)
1 cwn air panas
2 cwn gula perang

(B) - Adun sebati
2 biji telur (gred B)
1 st esen vanila

(C) - ayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 st baking powder
1st soda bikabonat

Cara2
1) Panaskan oven 175c - 10 minit
2) Sebatikan semua bahan A. Tuang bahan B dan sebatikan. Masukkan bahan C. Aku tak gunakan mixer, sekadar guna whisker saje...
3) Alas loyang 10x10cm dengan kertas minyak yg telah digris dengan marjerin.
4) Bakar 40-45 minit (hingga masak).



Pertandingan Bola Jaring & Futsal Dewasa Anjuran Kemas


Salam & selamat pagi...

3 hari tak bersiaran... adekah yang tertanya2 ke mana kite menghilang... tadek??? tapelah... hisk!!!

Hujung minggu lepas, aku rase amatlah bznye... ntah ape2 bizinye pun tak tau le... memacam halnye... satu satu kebiziannya adalah menyertai pertandingan bola jaring (wanita) dan futsal(lelaki) anjuran Kemas ni. Pada yang mengikuti blog aku mungkin le akan tahu... kalau dah bersangkut paut dengan Kemas, siapalah lagi yang mengajaknya, kalau bukan bekas cikgu sekolah tadika Baby, Cikgu Noriah. Terima kasih yek, cikgu... walaupun daku bukan lagi salah saorang penghuni Blok N, Taman Desaria, tapi cikgu masih mengingati aku... masih ajak2 aku menjoin2kan diri kalau ada apa2 acara.

Bukan main penuh perasaan akak tu posing nak masuk blog aku...

Acara memanaskan badan... poco2... minat jugak aku ikut tapi jenuh tak reti nak ikut stepnye... udahnye aku duduk tepi ajelah...menyaksikan mereka2 yang begitu bersemangat berpoco-poco...


Tak sangka pula terjumpe geng mak hayam - Sue & Bibu... memula ingatkan salah orang... pelandok dua seropa ke... tapi sebenonye memang beno le... deme2 ni le... hisk!!! Hevox le sekejap...orang berucap pun kami tak pehdulik...kami nyembang aje kejenye... kikikikkkk

Team Sue...
heh, Sue... ko tak amik gambo team aku erk!!!


wif Sue Mama Alya The Vogie!!!

wif Bibu Nuha the muker selamberzzzz!!!

Dalam pertandingan tu, team aku dapat no. 3 dari 6 team yang dipertandingkan... sementara tema Bibu dan Sue dapat tempat ke dua... hadiahnya lupe la plak nak tangkap gambo. Dapat pouch beg (dah rasmi letak baju & pampers Mierza... berbaloi2...) hahahaaa!!! Pastu dapat tuala kecik kaler biru... Ok le tu....!!!

Kami!!!

Campbell Soup & Roti Bakar


Salam pagi Selasa...

Terlewat bangun... sengaje dilewatkan sebenonya... Malas le pulak tu... tapi mamanya malas pun kene gak bikinkan bf untuk anak2... jadinya buatkan simple as possible macam ini ajelah... tapi kalau soup campbell, dari Boy sampailah ke Mierza penggemarnya... jadi memang berbaloi2lah...

Mama tumpang makan sesikit je... bukan tak minat tapi lebih utamakan anak2 le...

Friday, March 26, 2010

Cucur Udang


Salam pagi Jumaat penghulu segala hari...

Alhamdulillah sepagi ni semua hal dah selesai. Rumah dah kemas... lantai dah mop... air teh dah bancuh...bf anak2 dah ready... sekarang masa untuk mama mengadap pc... jap lagi nak masak nasik pulak... nak masak lauk ringkas2 untuk anak2 makan sebelum p sekolah. Telahkan hari ni masuk sekolah lambat sikit dari hari2 biasa sebab hari Jumaat, kan...

Bf hari ni aku buat cucur udang. Actually cucur udang ni list untuk buat bf esok - Sabtu. Tapi terpaksa tunda. Hari ni cadang2nya dari semalam nak buat apam beras. Kelmarin2 tu tengok resipi kat umah Kak Yatie. Apam berasnya tak guna ENO. Bukanlah aku ade masalah dengan penggunaan ENO tapi masalahnya aku asyik terlupa nak beli ENO. Hehehee... lupa dan malas nak menyinggah kedai semata2 untuk beli ENO hakikat yang sebenar2nya...

Dan sebenarnya jugak, hajat nak buat apam beras tu dah tersimpan sejak hari sebelumnya lagi. Tapi semalam lepas hantar en hb depan pintu nak pi kije, aku p peluk bantal balik. Sambong zzz..... sedo2 anak2 dah jaga, sedang bergurau senda. Tengok2 jam dah pukul 9. Haihsss kalau dapat tido, tak sedo dirik!!! Fikir2, tak payahlah buat bf tapi terus je masak nasik dan keluarkan sotong dari dalam freezer. Buat sotong masak kicap untuk anak2 makan dengan nasi. Brunch le tu, kan...

Untuk cucur udang ni, aku tadek resipi khusus. Main campak2 je dalam mangkuk. Tepung gandum, yis kering, udang basah, garam, daun kucai, hirisan bawang, telur, serbok kunyit dan air... godek-godek, biokan beberapa ketika sebelum digoreng.

Aku selalunya prefer makan cucur dengan kuah cili tapi hb dan anak2 lebih suka makan dengan kuah kacang. Tapi selera aku boleh je ngam dengan apa2 pun. Jangan terpedaya tengok kuah kacang aku tu.... eheheee... sebenonya tu kuah kacang untuk pecal. Ada je pesnya tersimpan dalam peti es, akak aku Mak Ina bawakkan dari kampung. Tinggal nak bancuh dengan air panas je tu... sonang kijo...


:: pst ::
erh, erh... korang sedo tak aku tak gtau lagi nape hajat aku nak wat apam beras tak jadi? Sebab pagi2 tadi bile aku buka tutup poik nasik, aku tengok nasik aku dah basi... sebenornya bukan sekali ni aje aku melalui situasi ni tapi dah berkali2... korang tau tak sebab ape nasi aku senang basi?

Thursday, March 25, 2010

Kejadian Yang Telah Terjadi... hisk!!!



Salam...

Tajuknya... wallah!!!

Tapi inilah dia kejadian tidak diingini yang telah terjadi... dah sampai rumah, dah masuk parking, aku terus terduduk tepi kereta. Mase tu rase macam2... dan rase yang lebih ketara adakah rase macam nak tekan ctrl + Z... wakakaaa yang biase menggunakan shortform kat keyboard mesti tau ape maknenye menekan ctrl + Z tu erk... kalau tak tau, p try... tengok ape jadik! Hahahaa...

Seminggu lebih jugak aku merahsiakan daripada pengetahun En Sofie kerana takut kene bambu!!! Dengan harapan jugak, biarlah En Sofie nampak sendiri... tapi tak jugak... Sampailah hari Isnin hari tu... hari pertama nak menghantar anak2 ke sekolah setelah seminggu bercuti, aku tengok tayar tu kempis semacam je... Langgar bonggol pun sagat bawah. Wallaweiii...!!

Masih takut nak bercakap dengan En Sofie... akhirnya aku sms je En Sofie dengan ucapan maaf. Disebabkan tayar tu dah nampak benangnya, aku takutlah nak p pump. Takut tetibe plak malatop, kan... hadoi!!! Tapi En Sofie balas sms dengan 2 words aje, "TRY DULU". Tapi dengan 2 words tu pun aku gigil. Hehehe....

Lepas 1/2 jam gitu... En Sofie call... ya rabbi, takutnya nak jawab... tersekat nafas rasenya... heheheee teruk betui aku!!! En Sofie cakap elok je... relaks je... Kahhhhh!!! Mase tu aku fikir2 balik, aku je menggelabah tak hingat, laki aku ok je... Kikikikiiiiii Tula dia... kengkadang kite pun tak kenal laki kite senirik...

Tapi itulah kejadiannya. Tayar tu pun masih ok je... hahaha!!!

Wednesday, March 24, 2010

Western Dinner


Salam petang Rabu...

Hehehee... ni actually, kan... dinner kiteorang pada hari Ahad yang lepas tau... sorry lah terdelay wat n3... ade yang marah ke? Ala, tak heran pun, kan... hahaha!!!

Ayam goreng tu aku guna ayam goreng jenama AYAMAS packing merah bahagian drummet & wings tu aje... perisa hot & spicy yang tak bapo nak spicy ajo... hisk! Pastu buat sos lada hitam (guna resipi sebelumnya aje...). Rebus sup ayam campbell, panaskan kacang hijau, kacang merah dan goreng fun fries. Udah...

Kek Chiffon Coklat


Salam hari Rabu untuk semua...

Sebenaunyekan... aku buat kek chiffon cekelet ni hari Isnin lepas tau... dan hajat di hati tu nak buat
CAMNI ha... tapi tak kesampaian bila dapat call daripada en hb yang mengatakan abah tenat & suruh siap2 untuk pulang ke kampung.

Dah le pulak gitu... sedang aku tonggeng untuk sejukkan kek ni atas redai, letak atas meja, sibuk al bizi packing kain baju masuk beg dalam bilik, Mierza kat luar sedang buat kilije.... panjat kerusi, berdiri kat situ dan wohohoooo boleh agak tak ape dia buat???


Kebetulan, sebelah kek tu ada pisau kek yang tersedia. Mierza dengan baik hatinya nak 'tolong' mama dia potong kek. Tapi korang bayangkanlah gaya potong kek seorang budak yang berusia 3 tahun!


Huwarggg!!! Tak sedo pelepap tangan kecilnya kene pukul. Pukul2 sayang/manja je yang benonya... Tapi dia punye nangis, kan... hukhukhukkk... pastu barulah mama dia rase bersalah. Alahai syian anak mama. Meh, meh mama pujuk. Peluk2, usap2 rambut dia, cium2 dahi dia... Pukul2 manje gitu pun dah rase bersalah... syian kat mudak kecik tu... Sayu ati tengok dia nangis... Camnelah orang yg siap sepak terajang & dera, cucuh api rokok & bagai2 tu erk...? Manelah perasan dowang tu???

Bila dah dapat tau pasal abah tu, aku punye mood nak mendeko pun jatuh merudumlah kan... & klu kami balik kampung malam itu, 4sure tak sempatlah nak deko mendeko ni. And since Mierza pun dah 'tolong merasmikan pemotongan' kek tu, aku sudahkan ajelah... Simpan dalam bekas & bawa balik kampung ajelah... heheheee....

Erh... panjang lebar plak cite aku... ni resipi untuk kek chiffon coklat ni yang aku ambil dari blog resipicitarasawan. Sebagai rujukan aku di masa depan... juga untuk merek2 yang berkenan...

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Leser dan alas acuan dengan kertas minyak.
2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong.

Terima Kasih...


Salam...

Alhamdulillah... aku sudah kembali...
Seperti yang diketahui... (yg tak tahu, boleh skroll tgk n3 kat bawah)... alhamdulillah syukur dipanjatkan ke hadrat Ilahi... abah sudah beransur baik. Tidak sembuh sepenuhnya tetapi keadaan semakin baik. Syukur padaMU ya Allah...

Ucapan terima kasih tidak terhingga kepada kawan2 yang meninggalkan komen dengan iringan doa, ucapan, kata-kata semangat dan ingatan kepada kami agar berhati2 dalam perjalanan pulang ke kampung. Semua itu menjadi ingatan kami sepanjang perjalanan. Alhamdulillah, kami selamat pergi dan selamat kembali.


Ucapan terima kasih lagi dengan rasa terharu kepada Kak CT dan Kak Sheila, atas kiriman sms. Begitu prihatin dan terasa diri ini amat disayangi oleh kakak2 & kawan2 sekalian. Sayang korang juga...!


Kami tidak jadi pulang ke kampung pada malam hari Isnin yang lalu kerana hb sakit kepala dan pulang lambat akibat jalanraya yang sesak hari itu. Pukul 8.30 malam baru sampai rumah sedangkan sepatutnya mereka (hb & anak2) boleh sampai lebih awal kerana hb mengambil anak2 lebih awal atas tiket kecemasan.
Hb memang tak larat sangat nak drive ke kampung. Hubungi Alang (abang hb) dan bertanya perkembangan abah. Katenya nampak ok sikit dari keadaan petang tadi.

Kami tawakkal, esoknya pagi2 saja baru bertolak ke kampung. Hb nak berehat dulu... nak lepaskan aku yang pandu kereta, hb tak harap. Malam... kalau siang, harus perjalanan ke kampung diteruskan.
Pagi Selasa, seawal 7 pagi kami sudah keluar dari rumah untuk pulang ke kampung. Pukul 10 pg sampai di halaman terus menjenguk abah. Alhamdulillah kami masih diberikan peluang untuk bertemu dengan abah.

Benar seperti kata Alang, abah sudah ada perubahan positif. Nafasnya walau masih tersekat2 tetapi lebih elok dari semalam. Sekurang2nya tidak menghasilkan bunyi bagai ada yang tersekat di kerongkongnya. Seharian di kampung, kami melihat keadaan abah. Petang jam 5 kami memohon untuk pulang. Hb nampak berat hati hendak meninggalkan abah tetapi ada tugas yang menanti kami. Dia perlu bekerja, anak2 perlu ke sekolah. Dalam terpaksa kami pulang juga dengan iringan pesanan yang tidak putus2 kepada Alang, "kalau apa-apa, beritahu cepat..."

Moga abah cepat2 sembuh.... amin!

Monday, March 22, 2010

FIL tenat... nak balik kampong ni...

Salam...

Ni taip laju2 ni... tadi lebih kurang pukul 6.10 petang, dapat call dari hb. Katenya abah (my FIL) tenat. Seperti yang diketahui, keadaan kesihatan abah memang tidak sihat sejak hampir 2 bulan lalu. Tapi baru2 ni kami balik kampung, keadaan abah nampak jauh lebih baik dari sebelumnya. Selera makan abah pun dah kembali.

Ingat tak yang aku masak nasi himpit, kuah kacang dan ayam masak merah mase di kampung minggu lepas? Bertambah2 abah makan. Lepas tu minta pula nak makan satay. Malam pukul 9.30 malam aku dan hb keluar ke pekan Slim River mencari satay. Dapat... bagi 15 cucuk, 5 cucuk saje berbaki. Boleh dikatekan banyak jugaklah makannya untuk orang yang sakit macam abah, kan...???


Tapi tadi hb kate dapat call dari Alang (abang hb yg jaga abah di kampung). Alang minta kami pulang sebab katanya nafas abah pendek-pendek. Abah nampak lain... Alang takkan sengaja2 call dan minta kami balik kalau keadaan masih terkawal.

Apa2pun doa2 yang terbaik untuk abah...

Korang pun doakan untuk my FIL ya... kami jalan dulu...

Wasalam...

Popia Vietnam


Salam...

Actually ini bukan kali pertama aku buat popia vietnam ni... bukan juga kali kedua... tapi ini merupakan kali ketiga sudah... dua kali yang buat tu, terlalu hangat di pasaran. Tak sempat nak snap gambar, tengok2 dah habis. Hehehee... tapi aku buat hanya bila kakak aku (Mak Ina) datang berkunjung/menginap di rumah aku ni. Pasalnya dia dan anak2nya memang suka sangat dengan popia vietnam ni.

Tapi kali ni ade tragis/sebak/terharu sikitla... sebabnya diaorang makan popia vietnam ni gitu aje... pun sodap, kate anak buah aku. Ehehee... sos cili Thailand aku dah kehabisan stok pula. Aku nak buat sos pun dah tak menyempat dia orang nak makan. Hah, makan sajelah gitu...

Aku buat ni hari Sabtu (20.03.2010) untuk minum petang. Intinya tu aku letak lobak merah, sengkuang dan crab stik saja. Timun ada, tapi Mak Ina tak tahan makan timun. Nanti menggeletor satu badan. Kakak aku sorang ni memang banyak pantang larangnya. Makan tak boleh sembarangan. Sume kene tapis.

Rice paper tinggal beberapa helai je tu... cukuplah untuk buat sekali lagi gamaknya...

Prosperity Burger

Salam pagi Isnin...

Setelah 9 hari bercuti dari jadi 'driver' anak2... hari ni kenalah memulakan tugas semula. Rasenya bukan aku aje, mesti korang2 yang lain pun begitu jugakan... jangan kalut sudahlah yek... semoga semuanya berjalan lancar seperti sebelum2nya.

Malam semalam, aku decide nak makan ala-ala western je. Hb ikut aje... anak2 apelah lagi... Apa yang kami makan tu, karang2 insyaAllah aku tepeklah gambonya dan celoteh serba sedikit. Namun yang pastinya, aku ulang buat sos lada hitam yang aku cedok resipinya daripada blog Noorma. Buat masa ni, terpikat dengan resipi tu... boleh tgk resipi sos lada hitam tu kat SINI ye...

Ada lebihan sos lada hitam tu semalam, simpan dalam peti ais. Dah terfikir kat dalam kepala, pagi esok (hari ni) nak buat burger prosperity untuk bf. Ni dia... dah terlaksana. Kenyang pun dah perut ni... alhamdulillah!

Donut Coklat


Salam...

N3 tertunda ni... aku buat donut coklat ni hari Jumaat (19.03.2010).


Terlebih rajin, bukan aje buat bentuk donat biase2 tu, siap buat bentuk LOVE lagi tu... bukan itu aje pulak... siap suntik dalam 'perut' donut LOVE tu dengan fresh krim yang ada siap dipukul dalam peti es tu. Eheheee...



Cuba resipi baru ni... (rasenye le...) amik kat blog Ita. Ita ade tambahan letak water roux kat dalam adunan donut dia. Aku tak berkesempatan nak wat water roux tu. Maybe next time la... suker jugak nak cuber next time tu... next time yang tak taulah bile,kan... hiks!!


Bahan-bahan

200g tepung roti
20g gula

1/2 sudu kecil garam

1 sudu kecil dry yeast

40 g water roux - tak letak le...

100ml susu segar

20g butter (ita guna shorterning lebih gebu) - aku pun guna shortening jugak le...

minyak masak untuk menggoreng
coklat bar kacang atau manik hiasan - guna coklat rice & coklat cip

Cara-cara


*ita guna home bakery so pilih menu dough. (BM tadek, menguli le haku weiiii...)


1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2.Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3.Masukkan pula butter
4.Uli sehingga tak melekat ditangan

5.Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda

6.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik. 7.Bahagikan kepada 8 bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
8.Terap menggunakan donut cutter
9.Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda. ( kalau tak sabar tak buat step yang ni pun ok)
10.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.

Step untuk coklat ganache


1. coklat bar dan susu satu sudu di panaskan didalam microwave dalam 10 -15 saat atau hingga cair. @ double boil hingga cair.

2. Letakkan coklat dia atas donut tersebut dan hiaskan dengan hiasan yang disukai.


Sunday, March 21, 2010

Award Dari Che Kuna


Salam...

Terima kasih kepada yang sudi bagi award ni... Chekuna. Rase macam lame dah tak dapat award, heheheee...

Sebelum benar2 menerima award daripada Chekuna ni, ade syarat2 yang disertakan dan perlulah dipatuhi. Barulah betul, kan... jom tengok...

1. Thank & link the person that gave you the award.
>> Dah, dah... kat atas tu...

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recentlydiscovered and think are fantastic.
>> hana@hanamemories, aizahkaman@aizahkaman, CI@manzlie-makkah, Ros@jintanmanis, cmg@tiffinbiru, ijah@kurniaanmu, kak gerau@mamapanda, kak ina KL@tertunailahhasratdihati, kak rinnchan@rinnchan, kak vimmy@vimmiyasmin2u, nina@sweetlillikitchen, cik min@cikmin, alongroz@homekreation-kitchen corner, kak ummi@ummizaihadi-homesweethome, kak zila@hazila.....

yang takde dalam senarai di atas tu bukanlah tak fantastik yek...fantastik jugek... tapi yg di atas ni sekadar menyenaraikan 15 name je...

3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
Tengoklah kalau ada masa... pada yang datang menjengah ke sini, kalau perasan ada name & blog anda tersenarai...janganlah segan silu bawak balik sekali yek... walau aku tak tak p tegoq kat blog korang...

4. State 7 things about yourself.
>> seorang isteri, seorang mama kpd 3 anakanda yg terlebih gula (aktif uuuu!), suka masak, suker blogging, mengambil tempahan aneka kek, biskut, muffin & kuih-muih, nak kurus tapi tak berdisiplin.

Arghhhh... done!

Kerabu Mangga


Salam...

Lauk Jumaat lagi... mintak maaf ye... dah habis jugak le ni... Encik Sofie tu suker bebeno... duduk2 kat kosi terus cakap, "wah... lauk special hari ni... " biniknye tersengih2 aje le... gitulah seleranya. Paprik dengan kerabu mangga pun dikatekan lauk spesel...

Ni kali kedua buat kerabu mangga. Sebelum ni buat dalam tahun lepas. Aku goreng ikan bilis garing2 sebagai perisa lauknya. Memang sedap le... Selain mangga, aku turut rautkan lobak merah, cili merah, cili hijau, hirisan bawang merah dan tomato potong dadu kecil2.

Dah habis nasi dalam pinggan, En. Sofi ratah gitu je menghabiskan kerabu mangganya... besh!!!


!!!!psttttt!!!!
ade sebijik lagi mangga dalam peti es tu... dalam jangkamasa terdekat ni, mesti ada siaran ulangan. Ampun terlebih dulu le yek.... eheheee

Paprik Sotong & Udang



Salam...

Lauk hari Jumaat ni. Dah habis... dah masak yang lain pun...

Dari hari Khamis petang, dengan tiba-tiba badan Mierza panas. Mata pun layu je. Tapi dia tak merengek2. Tak menunjukkan ciri-ciri budak tak sihat. Elok main2 dengan abang dan kakaknya. Sebelum hubby balik kerja, siap dah aku call suruh belikan ubat demam nanti. Lepas dinner tu, teruslah bagi Mierza makan ubat.

Dalam 3 orang anakanda ni, anakanda yang perempuan tu yang senang sekali makan ubat. Buat ubat macam makan gula-gula. Naik risau pula ter'over' dose. Yang paling susah, Boy (si sulong). Bukan main seksa. Nak dikepit, dah besar panjang.

Mierza ala2 je la... mulut kata tak nak sambil merengek2 tapi bila suakan kat mulut sambil dipujuk2, sudahnya dia buka juga mulut. Terkemut2 muka dia menahan seribu rasa ubat tu... hehehee...


Berbalik pada paprik aku ni... aku tadek resipi khusus... memula dulu mase baru berjinak2 dalam masak memasak aje ade tengok2 resipi sane sinun. Pastu buat sendiri main campak2 je... Alhamdulillah boleh tahan... sekali hadap je, habis. Eheheee...

Friday, March 19, 2010

Book Fair 2010 @ PWTC


Salam...

Kalau tadek ape2 program, bolehlah satu keluarga p serbu book fair ni. Macam2 jenis buku ada dijual kat sini... murah2 pulak tu...

Untuk peminat novel Melayu, inilah masanya nak memborong. Murah2 tau... hujung2 minggu ade penulis pujaan tunggu kat booth pulak. Bolehlah bergambar untuk kenangan dan berkenalan dengan lebih rapat...

Tempat : Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur
Tarikh : 19 - 28hb March, 2010

Masuk percuma...
jom serbu!!!

"I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair"


Salam...

Wahhh!!! Seronoknya bila terpilih di antara 400 penulis blog yang berstatus Gliteratti @ Nuffnang untuk menyertai Gatsby Deodorant Street Fair ni... Thanks to Nuffnang. Well, this is my firtst time nak berjimba2 dengan aktiviti yg dianjurkan oleh Nuffnang. Harap2 takdela aral melintang pada tarikh yang telah ditetapkan tu...


Bila? Di mana? Pukul berapa?



Date: 17th April 2010

Time: 10am till 5pm
Venue:
Front Foyer, Ground Floor, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.



Kalau dah kate "Fair" tu kan... mestilah ada banyak acara. Antaranya lucky draw dan lebih rm15,000.00 hadiah2 yang cool untuk disambar. Korang2 mesti pernah pergi funfair, kan... hah, kat sane pun nanti ade permainan2 camtu... contohnya, Sumo Wrestling (in air bag suits!) dan gladiator battles. Best ni...!

Okeylah... tulis banyak2 pun tak gune. Kite tunggu hari yang dinantikan tu. Pastu bolehlah tepek gambo banyak2 biler wat n3 lepas balik dari street fair tu nanti, kan...


Untuk keterangan lebih lanjut, bolehlah klik kat sini...

www.gatsby.com.my/streetfair

Ikan Kembong Masam Manis & Sayur Goreng Berdaging


Salam...

Layan dulu la erk... ni lauk dinner semalam. Nak update semalam rase mcm dah banyak beno n3 dah semalam. So memang aku sengajelah simpan untuk hari ni... eheheheee...


Lepas ni tak tau le ade n2 ke tadek...mcm blur je tak tau nak wat hape ni... pasni nak blogwalking carik2 resipi. Nak masak udang cadangnye... pun dah keluarkan udang dari peti es tu... nak masak ape erk???


Thursday, March 18, 2010

Seri Muka


Salam...

Minum petang kami... pagi tadi jalan2 ke umah CM. Tergoda sangat dengan kuih serimuka yang cik manggis buat. Sebenarnya pun aku dah lame teringin nak buat. Tapi bak kate orang tu, belum sampai seru... eheheee...

Cik Manggis mendapatkan resipinya dari MyR dan aku dengan senang lenangnya mengkopipes dari blog Cik Manggis ajelah ye... Minta ijin ye Cik Manggis... tompang lalu...



Bahan-bahannya:

Lapis bawah
500 gm beras pulut.
400 ml santan cair
1 tsp garam
2 tbsp minyak masak

cara-caranya:
( Rendam beras pulut selama 1 jam kemudian toskan.)
Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam loyang dan kukus selama 20-30 minit atau sehingga pulut masak.Kemudian tekan-tekan pulut biar rata dan padat.Ketepikan.

Bahan-bahan lapis atas:)
120 tepung gandum
3 tbsp tepung jagung
3 biji telur
140 gm gula
450 ml santan pekat
300 ml air daun pandan
1/2 tsp garam

cara-caranya:

  • satukan semua bahan-bahan diatas. Blend hingga sebati.
  • tuangkan adunan keatas pulut dan kukus hingga masak
  • Pastikan panaskan kukusan terlebih dahulu dan masa mengukus,perlahankan api.
  • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.

Aku lengserkan loyang dengan minyak kelapa, kemudian lapikkan dengan plastik supaya senang nak keluarkan kuih dari loyang setelah sejuk. Pulut tak melekat kat loyang...

Cheese Hamburger


Salam...

Dah lama teringin nak buat ni sebenarnya. Daging kisar memang ada je dalam peti es tu. Keluar masuk, keluar masuk peti ais je dalam beberapa minggu lepas. Mane taknye... malas datang secara tiba-tiba... Alhamdulillah hari ni terlaksana hajat di hati.

Yang tak beshnye, tang cheese tu. Anak2 tak suka pula. Beria-ia si Baby yang banyak mulut tu merungut. "Kenapa mama pakai cheese yang ni...? Kita tak suke tau... lain kali mama buat lagi, pakai cheese yang biase tu tau...?" Ha, iyolah anak...

Aku guna slice cheese perisa barbeque lebihan buat cheezy wedges aritu... Ingatkan nak menghabiskan stok le tu konon... upernye.... haish!!!

Disebabkan tak suke, dia korek2 cheese dalam tu dan letak tepi. Boy pun tak suka tapi dia telan jugak. Membazir dibuang, kate dia... bagus anak mama! Ehehehee...


Bahan-bahan
  • 400g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan tepung
  • 2 sudu besar breadcrumbs - (aku tak letak. tadek stok)
  • beberapa keping slice cheese @ cheese lain
  • 1-2 sudu besar susu segar - hana tk ltk (aku pun tak letak)
  • serbuk lada putih
  • garam
  • 1/4 cawan air- utk steam daging
Cara-cara
  • Utk membuat hamburger : Satukan semua bahan2 daging kecuali cheese utk membuat hamburger. Gaul sebati. Ambil segenggam, penyek2kan di atas tangan, kemudian masukkan slice cheese yg telah dicarik kecil2. tutup kemas dan bulat2kan seperti bentuk humburger. (bukan leper cam beger biasa yer! agak bolat2 lonjong n gemok2 sket!)
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Seeloknyer guna kuali non-stick. Balik2kan hamburger sehingga 3/4 masak.
  • Masukkan air 1/4 cawan tadi. dan cepat2 tutup kuali (kaedah nih utk steamkan daging agar masak rata dan daging lembab serta juicy). Biarkan sehingga air kering baru matikan api.

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)