Followers

Sunday, February 28, 2010

Garlic Mashed Potato wif Tempura Fish Fillet

Salam...

Ramai yang dah buat resipi ni... tengah angin RAJIN menggebu dalam diri, aku pun tak naklah ketinggalan same mencuba...

Dan dek kerana itu juga membuatkan n3 aku berderet2 tunggu turn nak publish. Fyi, untuk beberapa hari ni dan beberapa hari lepas, n3 aku adalah n3 auto publish. Maknenye even n3 itu keluar hari ini atau semalam atau hari2 sebelumnya atau hari2 akan datang, masakan itu sebenarnya bukanlah aku masak untuk hari tarikh n3 itu keluar. Faham ke? Emp, kalau tak faham pun buat2lah macam faham. Kahhhhh!

Seperti Garlic Mashed Potato ni aku buat pada hari Rabu (24/02/2010) sebenarnya. Buat untuk makan tengahari. Wah, bukan main lagik aku makan western food di tengahari yang rembang dan panas terik kat luar sane... ade aku kesah??? Hisk!


Garlic Mashed Potato ni aku makan dengan fillet ikan yang aku beli awal bulan aritu. Sampai naik terlupe dah... syian dia... harga aku tak ingat berapa hengget ntah... main hambek jek aritu cempak dalam troli. Dalam peket tu ade 4 keping. Tadi goreng 2 keping. Satu keping untuk mama dan satu keping lagi untuk Mierza. Tinggal 2 keping lagi... biler2 boleh goreng lagi... bukan duit je kene berjimat-cermat, korang oiii!!!


Okey, jom kite layan resipi Garlic Mashed Tomato yang aku ambil dari blog Kak Zila cayang tu... Thanks akak... Tapi saya dah edit resipi ni supaya nampak lebih teratur, kemas, mudah dibaca & difahami.


Bahan-bahan(Mashed Potato):-

* 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
* Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
* 3 sudu besar butter
* 2 sudu besar mayonaise
* ½ cawan susu segar/ fresh cream
* 1 sudu kecil black pepper

Cara-cara (Mashed Potato) :-

1.Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.

Bahan-bahan (Gravy) :

* 2 ulas bawang putih dicincang halus
* 2 sudu kecil black pepper
* 2 sudu besar Worcestershire sauce / lea&perrin
* 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
* 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
* 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
* sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara (Gravy) :

1)Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
2)Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
3)Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
4) Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.

Saturday, February 27, 2010

Salad Buah2an



Salam...

Lame betul tak buat salad buah2an... fevret hb & anak2ku ni...

Hari Isnin hari tu... lepas hantar anak2 p sekolah, aku singgah Checkers. Dah terbiase rasenya... walaupun dah pindah Puchong, tapi nak jugak p soping buah2an kat Checkers. Puas hati rasenye... walaupun nampak macam pasaraya (pasaraya kecil) tapi buahnya ade yg dah siap2 potong2. Bolehlah beli buah2 tu ikut bajet beg duit. Hehehe...

Friday, February 26, 2010

Ayam Masak Merah

Salam Maulidur Rasul...
Selawat ke atas Nabi Muhammad junjungan mulia...

Sejak dua menjak ni suker kebeno pulak aku dengan aroma bau daun kunyit. Wangi semerbak je baunye... suker!

Ayam Masak Merah ni aku masak tak ikut mana2 resipi. Ikut pandai-pandai & main campak2 je dalam kuali. Memandangkan sos tomato dah habis stok dan terpandangkan pulak buah tomato yang ada lebih 5 biji dalam peti ais tu, aku pun p potong dadu fresh tomato tu... sedap le pulak.... pastu dok teringat pulak, my hb kalau masak sambal, dia suka kalau ada aroma bau serai. Serai pun ada 4 batang dalam peti ais. So, ketuklah 1 batang serai dan campak dalam kuali tu... Bawang besar, bawang putih, cili kering kisar dan halia tu bahan2 biaselah,kan...

Jadi malam itu encik suami makan bertambah... (alah, selalu pun makan bertambah jugek... muahahaaa).

Penuh peti ais nampak??? Ye la... lepas anto anak2 p sekolah, aku singgah Checkers beli barang dapo. Aku kan duduk ala-ala luar negara gitu... so, sekali beli kene pelbagai. Kalau idak, jawabnye dapo tak berasap le...

Thursday, February 25, 2010

Tidak kesampaian tapi syukur alhamdulillah...

Salam...

Hajat di hati nak yang macam ni....



Atau yang seangkatan dengannya... dah ushar merate kedai... dah sebok2 p tanye sane sinun... tanye orang ni, tanye orang tu... pendek kate memang beriye bebenor le rupenye...

TAPI......

yang dapatnye yang ini....



tak kisahlah... syukur jugak alhamdulillah...


yang ini pulak...


sekarang dok bertapa dalam lemari... tunggu2 kot ade sesape yang berminat. Sesambil pakai le jugak kot, andai memerlukan khidmatnya....

Burger Ayam Kosong


Salam...

Haish!!! Burger kosong pun nak letak n3 gak ke??? Erh, suker ati mak la nyah!!! Kekekekeee....

Actually ni bf tuk anakanda... biaselah bebudak, kan... sebatang/sehelai sayo pun takmo letak dalam burger depe. Kosong jek... roti ngan daging jek dowang belasah. Tapi Baby tu kalau ade sos tomato dia layan gak... tapi sayangnya sos tomato mama dah kehabisan stok...

And si Boy plak, kalau ada salad, dia suke... tapi aritu mase g beli barang, salad xde stok... hemp... makan ajelah apo yang ado anak oii....
hikhikhik...

Wednesday, February 24, 2010

Carrot Cupcakes

Salam...

Sesaje nak tepek gambo lebihan cuppies yang aku buat untuk tempahan daripada Diana minggu lepas. Dan sekalian nak tepek resipi Carrot Cakes tu... pada yang rase2 rajin nak mencuba, dipersilakanlah... resipi dari orang fofular di blogspot ni... tak lain dan tidak bukan adalah Puan Hana yang berada nun berjuta batu... Jepun!

Jom layan resipinya...

Bahan-bahan

3 cawan lobak - diparut
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
3/4 cawan brown sugar + 1 cwn gula castor
2 cawan tepung gandum
1 cawan golden raisin
1 cawan walnut - dibakar & dihancurkan
Sedikit garam
1 sudu teh soda bicabonat
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis - pilihan ikut suka

Cara-cara

1) Ayak tepung gandum, garam, baking powder dan soda bicabonat.
2) Masuk parutan lobak merah, walnut dan raisin dalam 1 mangkuk. Gaul sebati.
3) Dalam mangkuk lain, pukul telur, minyak dan gula hingga sebati.
4) Campurkan no. 1 dan no. 2 berselang seli sambil digaul sebati semuanya.
5) Sudukan dalam cawan kertas. Kalau nak tuang dalam loyang, gunakan loyang berukuran 10 x 10.
6) Bakar 50 - 60 minit (sehingga masak) dengan suhu 175c.
7) Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang. Masukkan dalam peti ais sebelum dihias dengan toping.


Resipi topping krim cheese... boleh pilih mane2 yang disukai nak cuba...

Yang ni salin dari blog Kak Zaliana...

50g mentega
215g krim keju
130g gula aising - adjust ikut tekak
1 st esen vanila / xtract jus lemon

- pukul semua hingga sebati & sapukan atas kek/cuppies

Yang ni pulak aku salin dari blog Kak Nor (Secubit Garam)

125g krim keju
60g butter
60g gula aising - adjust
jus lemon

- pukul semuanya hingga sebati dan sapukan atas kek/cuppies

Selamat merajinkan diri yek...
hehehe....

Tuesday, February 23, 2010

Buat jugaklah....


Salam...

Terlebih dulu nak minta maaf le ye... kalau2 ade pulak yg terjegil bijik mate ke... ade yg meremang bulu rome ke... ade yang geli-geleman ke... eheheee... yang sebenonye, mase aku meng'goggle' carik gambo tu pun, aku dah geli-geleman pun... tapi demi nak merealisasikan n3 ni... aku kuatkan semangat jugek....

Kalau korang ingat2 balik... sebelum2 ni aku ade le letak gambo umah aku ni di bahagian daponye...

Sebelum pasang blind...

Dah pasang blind... bahagian bawah tu masih terbuka. Tapi lepas tu kami ada letak board untuk menutup bahagian yang terbuka tu...

Hari tu... aku dan hb decide takmo buat sliding window kat situ. Tapi kami just letak blind je... pertama-tama sekali sebab kami nak ada peredaran udara. Bila memasak, taklah membahang sangat. Tapi lepas duduk sini hampir 2 bulan ni, aku jadi gerun plak...

Aku memang penakut dan penggeli dengan binatang kecil ini okey!!! Sape yang tak takut dengan binatang kecil ini, silelah angkat tangan. Aku percaya ramai yang akan mengaku amat takut dan geli dengan binatang kecil ni...
Si kecil yang menggerunkan aku... ade geng tak???

Masa tinggal kat rumah arwah mak (teres) dulu, binatang ni memang amatlah banyak berkeliaran di dalam dan luar rumah. Besar, besar... silap2 pandang, ingatkan anak kucing! Dan hidung aku ni amatlah sensitif dengan kehadirannya dalam bilik aku. Aku boleh tau punye kalau ada yang dah terlepas masuk. Aku akan paksa hb pasang jerat ke, buatlah ape yang patut untuk keluarkan binatang ni dari dalam bilik kami. Selagi binatang ni tak keluar dari dalam bilik aku, selagi itulah aku risau dan tak senang duduk. Bunyi sedetik pun aku akan amat sensitif.

Minggu lepas, kami decide untuk pasang jugaklah sliding window kat belakang bahagian dapur ni... sebelum apa2... memandangkan rumah aku ni tingkat bawah sekali. Jadinya kemungkinan untuk binatang kecil ni melompat dan memanjat masuk ke dalam rumah melalui ruang terbuka amatlah terbuka luas....

Monday, February 22, 2010

Order...

Salam...

Jom le layan order2 yang saya terima sekitar 2 minggu lepas... Alhamdulillah... dan terima kasih kepada yang menempah. Moga tak serik dan berpuas hati dengan hasil tempahan. Kalau ada kekurangan, saya minta maaf dan tegurlah saya untuk panduan saya di hari muka...

Kak Ham @ Bandar Sunway
100pcs Cream Puff

85 paket Sandwich Telur


Wawa @ SUK, Shah Alam
1 bekas Puding Roti Marble (Perisa Oren + Coklat)

1 biji Kek Lapis (Kukus) Asam Manis

Cupcakes Selamat Pengantin Baru "Akim & Ain"


Diana @ Taman Putra Perdana
50 pcs Blueberi & Strawberi Cheese Tart

Cupcakes Bertunang


Kak Ngah Ayu @ Menara TM

100pcs Blueberi Cheese Tart

&

2 sets (36pcs x 2) Fresh Fruit Tart



Len @ Taman Putra Perdana

50pcs Blueberi @ Strawberi Cheese Tart


Miss Eda @ Menara TM

20pcs Cream Puff (Filling Kastad & Coklat Ganache)
&
20pcs Eclairs Puff (Filling Kastad & Coklat Ganache)


Fifah @ Taman Pinggiran USJ
2 biji Kek Lapis (Kukus) Asam Manis


Izan @ Putrajaya

50pcs Blueberi & Strawberi Cheese Tart




Rafidah @ Taman Puchong Intan
50 pcs Blueberi & Strawberi Cheese Tart

1 biji Kek Lapis (Kukus) Asam Manis


Wan Hamidah @ Taman Sri Manja


100pcs Coklat Chip Muffin


Mak Uda @ Blok N, Taman Desaria

2 biji Kek Birthday


Sebarang tempahan dan pertanyaan jangan segan2 hubungi / sms saya ye...

Fiza Nordin
017-3113226

email
sofie2_za@yahoo.com

Friday, February 19, 2010

Donut -vs- Pau???

Salam... Selamat pagi Jumaat buat semua...

Uiks lamenye tak update... ntah bz ngan hape2... tapi sebenarnye tak le bz bebenor... cumenye takde bahan nak diketengah... jadinye dok je la dendiam... hisk!
Tapi petang semalam ade sikit rajin. Sikit jek... tak banyak! Buatlah pau untuk minum petang. Tapi ade cerite sedih pulak... BM ku kondem! Mogok! Merajuk!
Uwaaaa :((!!!

Memang dah agak lame aku biokan BM aku tu... berselimut aje... dari belum pindah sampai udah pindah umah baru ni ha... dia dok diam jek berselimut. Tup2 semalam terasa nak buat pau, aku pun bukak le selimutnye. Dah masuk sume bahan2 dalam mangkuk tu, aku pun biokanlah dia heating. Tapi bile dia mula kneading, cuma ade bunyi sedangkan besi knead tu tak bergerak langsung. Ish, ish, ish... ape hal le.... merajuk ka??? Tak pe... nnt aku bawak le p Pensonic balik kat PJ tu... suh deme tengok2 ape ke halnye... haish!!!


Jom layan resipi Pau yang sebenornye resipi donut. Aku hangkut dari blog Ijah, entah tak ingat berapa lame sudah... Dengan resipi ini, Ijah buat Donut, tapi aku pepandai p buat pau kukus. Sangat lembut dan gebu okey!!! Jangan tak percaya!!! Bukan promote tapi kenyataan!!!

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum

1 cawan air suam

2 sb mentega

6 sb gula pasir
3 sb susu pekat manis

1 paket yis mauripan

1 biji telur

Cara-cara :

1) Cairkan mentega dan ketepikan.
2) Gula dan susu disatukan dalam air suam, kacau supaya gula larut. Masuk yis dan kacau lagi. Biarkan 10 minit.
3) Pukul telur sikit-sikit dan campurkan mentega cair.

4) Lepas 10 minit, yis akan naik berbuih-buih. Masukkan no. 3.
5) Campurkan semua bahan itu dalam tepung gandum dan gaulkan sebati. Biarkan 45 minit.
6) Adunan memang agak lembik. Canai dan terap menggunakan acuan donut.

Cara aku....

Disebabkan aku dah masukkan semua bahan dalam mangkuk BM tapi kemudiannya BM aku tak boleh guna, aku just gaul dan uli semua tu. Adunan memang lembik sesangat jadi aku tambah tepung gandum +- 1 cawan sambil terus diuli. Biarkan 15 minit dan terus masukkan inti. Biarkan dalam loyang pengukus +- 15 minit sementara panaskan air kukusan.

Hasilnya tetap superb!!!

Friday, February 12, 2010

Urap Kacang Botol


Salam...

Hari tu nampak kat umah kak ita... aduiii ngencess tau...

Alhamdulillah dapat jugak jumpa kacang botol. Terus buat urap ni... aku dan hb je la yang makan ni... anak2 tak pandang pun...heheheee....

Thursday, February 11, 2010

Puding Roti Berjagung

Salam...

Puding roti lagi???

Hehehe... sedap! Dah tersuka pulak dengan puding roti ni. Kali ni buat tambah jagung pulak. Sebelum ni tak tambah ape2 pun... roti je dengan bahan2 lain. Sebelum2 tu pulak campur dengan kacang merah tin tu... boleh je pelbagaikan... ikut tekak & stok yang ada. Kita cube2 ape salahnye kan...

Puding roti ni aku buat hari Ahad lepas sebagai buah tangan bawa ke blok N, kat umah lame aku. Hari Ahad tu ada mesyuarat agung blok. Walaupun dah pindah ke Puchong ni sejak hampir 2 bulan ni, hb aku masih memegang jawatan sebagai setiausaha blok tu. Tapi sekarang tak lagi la... sebab masa mesyuarat tu dengan rasminya dia meletakkan jawatannya.

Resipi ni aku copy paste dari blog Kak Ita... (minta izin kak ye...). Masa aku buat puding roti ni idak le aku ikut bulat2 resipi dari Kak Ita ni sebab aku buat 2 loyang saiz 9cm x 9cm. Semua main campak2 je agak2 ikut sukatan yang sepatutnya... bahan2 masih sama.

Resepi asal dari Beancurd @ MyResipi.

Bahan-bahan :
6 keping roti
30 gm mentega - dicairkan
80 gm kismis
4 biji telur - dipukul
475 ml susu segar
150 gm gula halus
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Carik-carik kecil kesemua 6 keping roti tadi dan susun atur ke dalam bekas yang bersesuaian.
  2. Tuangkan sama rata mentega yang dicairkan tadi ke atas roti. Selepas itu taburkan kismis ke atasnya.
  3. Di dalam mixing bowl pukul rata telur , susu segar, gula dan esen vanila. Setelah siap tuangkan ke atas mangkuk yang berisi roti tadi.
  4. Bakar di dalam oven dengan suhu 175 C selama 45 minit.
Nota :
Sedap dimakan sekiranya diletakkan di dalam peti ais terlebih dahulu setelah masak.

!!! Tak Boleh View !!!


Salam...

Tak taulah kenape erk...?
Blog aku yang ni... tak boleh view sejak dari semalam.




Bila aku cuba nak view blog, dia akan terus p launchpad maxis... ape halla... yang lain2 aku leh je masuk...macam check email... p blog kengkawan melalui dashboard dan surf tenet tempat2 lain2. Cuma nak masuk blog aku sendiri je tak boleh go through... adeh... napela....




Aku yang bikin silap atau blogger memang ade problem ni????



Ish!!!!! Lepas je buat n3 ni dan aku sesaje try p klik kat view blog, boleh pulak dia!!! Main-main erh!!! Marah ni!!!






Wednesday, February 10, 2010

Produk Baru.....................

Salam...

Ada produk baru ni ha... jangan segan2 call/sms aku kat 017-3113226 @ e-mail kat sofie2_za@yahoo.com

Jom layan!


Fruit Cocktail Tart
50 pcs - RM30


Eclairs Puff
(filling kastad, hias coklat ganache)
20pcs - RM12


Cream Puff
(filling kastad / coklat ganache) - optional
20pcs - RM10

Deko Cookies
RM1.40 sekeping



Monday, February 08, 2010

Laporan Tempahan

Salam...

Laporan tempahan untuk minggu lalu... walaupun ada blog khas dan khusus n3 untuk tempahan2 yang diterima tapi aku kena juga enterframe kat sini seminggu sekali... sebab blog tempahan tu masih baru. Pada yang belum tahu... jomlah jemput jalan2 ke blog ni...

http://fiza-on9booth.blogspot.com

tak order pun tak apa... sekadar cuci2 mate apelah salahnye kan...? Lebih aku suka cita kalau korang sudi nak linkkan blog ni ke blog korang. Terima kasih banyak2... begitu juga kepada yang dah link, terima kasih!

Tempahan daripada

Zueda @ Taman Desaria

Sambutan birthday di officenya.

*
*
*
*
Tempahan Fruit Cocktail Tart daripada:

Zueda
Ayu

kedua-duanya berada di Taman Desaria

Fruit Cocktail Tart ni merupakan item tempahan terbaru daripada aku.

RM30.00 - 50pcs

Jom order!

*
*
*
*
*

3 kek yang ditempah oleh Mak Hayam Reen di Bukit Beruntung.
Terima kasih Reen. Alhamdulillah Reen puas hati dengan rasanya. Tapi dengan dekorasinye entahlah...

Barbie Doll Cake untuk cute eyes birthday girl
- Damia -


Choc Indulgent - Ultraman Version untuk Akid Encem.

&

Peach Butter Vanilla Cake - Ben10 Version. Reen order onbehalf mak ciknya, untuk anak lelakinya Haqim yang menganjak usia 7 tahun.

Selamat Hari Lahir untuk semua dan terima kasih semuanya...

Minta maaf andai ada kekurangan dan minta halal ye... jangan serik2 order lagi...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)