Followers

Friday, January 29, 2010

Puding Roti

Salam...

Buat puding roti untuk sarapan pagi di pagi Jumaat semalam... pepagi lagi lepas aje menghantar suami terchenta di muka pintu untuk mencari rezeki, si isteri ni terus on pc dan mengadap sampai hari terang. Sambil2 tu otak berfikir2 nak buat apa untuk sarapan diri sendiri dan anak2.

Terpandanglah roti yang tinggal beberapa keping di atas meja. Dan dengan tiba-tiba tekak teringin nak makan puding roti.
Aku terus bangun dari kerusi. Menggodek bahan2 dari dalam peti ais dan almari - 2 biji telur, 2 sb tepung gandum, 2 sb mentega, +-1 1/2 cwn susu segar, sedikit garam dan 3 1/2 sb gula. Sudu2kan bahan dan tuang2 dalam mangkuk. Semua main campak2 dan kacau2 aje sampai sebati. Kemudian aku carik2kan 6 keping roti dan letak dalam bekas aluminium yang dah lame dibeli tapi masih belum dirasmikan barang sebiji pun.


Sementara panaskan oven, aku perapkan roti yang sudah dituang bahan cecair bancuhan lebih kurang 20 minit. Masukkan mangkuk aluminium berserta adunan ke dalam oven dan putarkan selama 30 minit. Masa berlalu sambil aku terus mengadap pc... klik sane, klik sini. Pergi blog k ita kitchen tgk balik resepi puding rotinya. Hampir same je dengan bahan2 yang aku letakkan dalam puding roti campak2 aku tadi. Aku senyum. Kalau berbeza mungkin kuantitinya saja....

Alhamdulillah puding roti hasil campak2 aku menjadi. Sedap, bukan nak puji diri sendiri tapi memang sedap dan berkrim. Actually ini bukanlah puding roti aku yang pertama tapi tak ingat la pula kali yang ke berapa. Dan aku lebih suka kalau di atas puding roti itu ditaburkan dengan serbuk cinnamon. Harum semerbak baunye....

Tempahan Yang Diterima...

Salam...

Nak update tempahan2 yang diterima ni ha....

Terima kasih kepada yang menampah. Semoga berpuas hati. Minta maaf kalau ada yang tidak memenuhi kehendak dan tak kena dengan tekak. Moga tak serik untuk menempah lagi...

Kek Kukus Lapis Asam Manis
Tempahan daripada Rafidah @ Taman Puchong Intan


Aneka tart ni di tempah oleh....

Hanis @ KLCC - 80pcs bluberi cheese tart
Rafidah @ Taman Puchong Intan - 50pcs strawberi cheese tart & 50pcs blueberi cheese tart
Fauziah @ Tmn Sri Sentosa - blueberi cheese tart


Hanis @ KLCC - 80pcs Fruit Tart
Rafidah @ Taman Puchong Intan - 36pcs Fruit Tart


Ros @ Taman Medan - Cc Bertunang tema hitam & pink. Minta bunga dan bentuk love.


Khaty @ Taman Medan - tema untuk kanak-kanak untuk anak2 buahnye...

Wednesday, January 27, 2010

Mazda 323....

Salam...

Ha... inilah dia seperti yang dijanjikan minggu lepas... tenuk 'baru' kami. Hehehee...
Iye... mmg kereta lame tapi yang penting kondisinya masih baik dan selesa untuk dipandu. Body pun cantekkkkk... Dan yang lebih penting kami tak menanggung hutang... beli cash aje....

parking sebelah2 tu....
Waja tu totally aku le yang pakai sekarang....


Alhamdulillah...walaupun baru menjadi milik kami tapi sudah pun berjasa kepada kami. Senang hb aku nak kerja. Senang jugak hb aku nak angkut anak2 aku balik dari sekolah. Tak payahlah aku kene berulang alik tengahari dan petang. Kalau naik motor bawak anak2 dengan perjalanan yang jauh tu agak menakutkan jugak. Maklumlah waktu balik dengan sesak kenderaan lagi... anak2 pun mungkin kepenatan, kene angin... kang tertidur atas motor pulak. Nauzubillah....


Setakat ini kereta ni tak mendatangkan masalah pada kami malah kami amat menghargainya. Terima kasih le bebanyak, kerana memudahkan kami... Jangan buat hal erk....

Cun kan....?

Monday, January 25, 2010

Hik hik...


Masya Allah!!!

Unta fadang fasir pun tadak femalas macam analah!!!

Ekekekeeeeee......

Sunday, January 24, 2010

32th...

Salam...

Alhamdulillah... Allah S.W.T. panjangkan usia aku.... berikan aku peluang untuk menghirup udara dan terus bertapak di muka bumi ciptaanNya ini. Memberikan aku keluarga yang bahagia dan kehidupan yang sempurna dan gembira. Melimpahkan rezekinya hingga aku dapat menjalani hari2 dengan sempurna. Sesungguhnya setiap dugaan dan cubaan adalah tanda Dia mengingati aku, menyayangi aku dan ingin menguji sejauh mana keimanan dan setianya aku kepadaNya... Ya Allah, aku redha...

Alhamdulillah, aku bersyukur kepada Mu....

Friday, January 22, 2010

Merayapzzzzzzzzzzzzz..........







Salam....

Semalam lepas hantar anak2 ke sekolah, aku tak balik terus ke rumah. G merayap!!! Heheheee.... tapi aku bukanlah keseorangan. Dan bukan juga berdua aje dengan Mierza. Aku pergi merayap ke Mid Valley dengan 3 orang lagi mak orang. Anak2 depe ni satu sekolah dengan Boy.


Alolooo bukan ade soping2 pun...sajo ja cuci2 mate.... balik kul 5 terus tunggu Boy keluar. So arini hb aku g amik Baby je la... balik tu harus pecut tapi still berhati2 di jalanraya. Mujurlah aku sampai dulu dari hb ku itu...heheheee sempat gak bancuh air dan sapu2 umah. ekekekeeee.....



Dalam merayap2 tu, kan... aku terjumpe le mende alah ni hoooo.... uish lamo dah aku teringin nak makan. Mujurlah tak mengidam. Kalau idak mau meleleh anak dalam perut weiiiii... ekekekeee....

Eryn, akak dah dapat!!!! Syedap!!!!

Thursday, January 21, 2010

Masak biase2 aje.... & Luahan perasaan & Cerite-ceriti....

Hot Dog... bekal anak2...

Nasi Goreng Cendawan

Salam...


Sejak pindah rumah baru ni...aku rasa2 macam duduk luo negeri... kenape? Sebab kat sini susah nak p kedai. Kedainye idaklah jauh beno tapi kalau jalan kaki memanglah jauh sangat rasenye... dan kalau naik kereta pulak, jauh nak kene pusing. Macam pusing 1 taman baru sampai kedai dan pusing lagi 1 taman baru sampai umah balik. Haish!!! Nak naik motorsikal, jangan buat keje dengan anak kecik ni. Lagipun aku takde lesen motor. Aritu p amik lesen kereta je... heheheee takut gak...

Nak dijadikan cerita... masa kami baru2 pindah ke sini... aku dan hb keluar pepagi kengkononnye nak p cari sarapan kat luar. Disebabkan kami keluar hanya berdua, kami naiklah motorsikal je. Tak pakai helmet pun sebab hari biasa kami nampak ada orang jual nasi lemak kat luar pagar tempat kami ni. Tup2 dah sampai keluar, orang tu nak niaga. Aku suruh hb jalan keluar lagi sebab aku ada nampak orang jual nasi lemak, dekat2 ngan kedai runcit. Itu memang dah keluar ke jalan raya. Tapi jalan raya tu lengang la sebab kawasan baru. Huh, dah sampai sane, pun tak niaga. Agaknye orang2 kat sini, setiap hari Ahad tidor tinggi hari kot... dan hari minggu orang2 kat sini masak sendiri kot... eheheeee

Seperti yang aku cakap tadi, kalau dah keluar, untuk balik ke kawasan rumah aku, kena buat pusingan 1 taman baru jumpa balik jalan masuk ke rumah aku. So kami ni pun meredah le jalan raya yang sunyi dan lengang tu dengan tak pakai helmetnye.... kalau ikutkan boleh je panjat devider yg tak berape nak tinggi tu kalau naik motor tp sebab still nak cari orang niage nasi lemak, kami jalan jugak.

Tetibe je macam bunyi ribut dari belakang. Korang tahu ape yang kejo kami? Polis trafik! Diulangi POLIS TRAFIK! Adoiiiii.... Mase tu memanglah aku dah cuak giler dah... Dia minta lesenlah... minta roadtaxlah... Mujurlah hb aku ada bawak beg duit. Tapi dia memang sentiasa bawak beg duit. Jarang2 sangat dia keluar tak bawak beg duit walaupun dalam beg duit dia takde duit. Kahhhh!!!

Agaknye masa tu mood polis trafik tu baik. Tengok kami lengkap dengan dokumen. Dan... mungkin dia tak nampak muke kami macam muke Indon apatah lagi macam pendatang haram yang keje kontrak binaan kat kawasan tu... heheheee... Dia tak saman kami tapi dia suruh balik. Tak payah nak carik2 orang niage lagi... Memang lepas tu kami tak toleh kiri kanan dah...stretttt cari jalan balik rumah aje....

Hahaha.... kenangan sungguh! Sekarang ni, kalau cakap kat hb suruh keluar sekejap2 naik motor dia sure akan cakap, "hah, jangan buat keje. Ingat sini macam Taman Medan ke..." heheheee mmg cepat serik laki aku tu... Siapa2 yang tahu macam mana kawasan Taman Medan tu, tahulah ye... yg tak tahu silelah selidik dari sesape yang tahu... satu masa beberapa tahun yang lepas, kawasan Taman Medan amatlah femes amesnye... gaduh sane sinun, tetak sane, parang sini... Tapi apepun, di situlah aku dilahirkan, dibesarkan. Dan sekarang aku keluar dari situ untuk meneruskan kehidupan selagi ada hayat.

Tapi... aku tetap pulang ke sane untuk beli ikan! Hahahahaaaa

Hari Ahad lepas, kebetulan aku ada tempahan cc dari Ros & Khaty @ Taman Medan. Lepas kedua-duanya ambil cc memasing, aku p singgah Kedai Zul. Beli stok ikan dan sayur-mayur yang boleh bertahan selama seminggu. Memang terasa beza RMnya beli di kedai runcit dekat rumah ni dengan beli di kedai Zul. Nampaknye lepas2 ni kalau terdesak ajelah baru aku singgah kedai runcit tu, kalau tak, tiap2 minggu memanglah aku kene p balik Taman Medan tuk beli ikan...

Sepupu hb, Kak Seni yang duduk di Kajang sajeskan aku p Pasar Borong Selangor kat Sri Kembangan. Katenya dekat jugak ngan tempat aku ni... ya, ya... aku tahu pasar tu... nanti2lah aku p ushar.... tapi memang nak kene p jenguk2 gak... takleh tahan le p beli ikan kat kedai runcit tu...huhuhuuuu

Ish, adekah aku dah melalut? Sorylah ye... Luahan perasaan.

Ni ha... ade gambar sikit2 bf kami. Sekarang ni anak2 p sekolah bawak bekal. Jadi mama kena masak pepagi. Bukan aku paksa diaorang bawak bekal ye, tapi diaorng sendiri yang nak bawak. Mulanya si Baby, then bile Boy tengok adik dia bawak bekal, dia pun naklah jugak. Ah, diaorng ni mengalahkan kembo plak... Bila dah bawak bekal tu, belanja pun kuranglah... heheheee...

Oh yes... Sejak awal minggu ni, aku dah tak payah jemput anak2 balik dari sekolah lagi. Pasal hb dah beli kereta baru which means kami sekarang dah ada 2 kereta. Alhamdulillah... So sekarang ni, aku hanya hantar anak2 ke sekolah dan baliknya hb akan ambil sebelum dia balik dari pulang bekerja. Ah, bukan beli kereta baru. Tapi beli kereta yang biase2 aje. Yang penting keadaannya masih elok dan boleh digunakan untuk berulang alik ke tempat kerja plus ambil anak2 balik sekolah. Nanti aku uploadkan gambar kereta tu. Aku pun dah merasa bawa kereta tu sekali. Sedap & selesa jugak walaupun kereta tu takde power stering macam Waja.

Dan sekarang ni, kami dah semakin biasa dengan keadaan. Dah semakin dapat menyesuaikan diri. Melalui kawan seofis hb, dia dah dapat jalan alternative menghindar dari kesesakkan jalan raya dr Jalan Kelang Lama ke Puchong. Ikut OUG, keluar ke KESAS highway, susur ke Puchong, tembus di Menara KLH dekat LDP Highway. Tak kene tol pun. Itu yang penting, heheheee... Nak naik jambatan tu dan turun depan IOI Mall tu mungkin perjalanannya perlahan tapi masih bergerak. Berbanding Jalan Puchong Lama yang asyik berhenti sebab trafik light sane sini di tambah dengan kenderaan yang banyak. Kena pulak hati2 sebab motor menyelit2... So sekarang ni, kurang 1 jam (dalam 45minit gitu) dah sampai rumah berbanding dekat 2 jam sebelum ni barulah sampai rumah... puas duduk atas jalanraya tengok permandangan luar heheheeee....

Okeylah... panjang dah ni bebelnye... Kita jumpe lagi lain kali, InsyaAllah....

Cayang korang!

Wednesday, January 20, 2010

1st payment........


Salam...

Huh...seminggu dah tak update. Bersawang, berhabuk dah blog aku ni.... eiiii ade ke lagi yang datang jenguk2 ke sini... terima kasih le... kalau tak datang jenguk pun xpe...tapi janganlah lupekan kite pulak ye...

Ni ha... orang lain ada yang dah 2,3 x cashkan duit kat nuff nang... aku baru pertama kali ni je ha... heheheeee... alhamdulillah merasa jugak. Terima kasih kepada teman2 yang datang sini dan klik2 nuff nang aku tu. Aku pun kengkadang ade gak le g blog kengkawan dan klik2... sesamelah kite merase erk...

Amountnye tu idak le banyak beno... tapi lepas jugak le kalau tengah sesak2...hehehe....
Jom kite terus klik2...!

Thursday, January 14, 2010

Aku mmg bz tapi......ORDER!!!

Salam...

Aku memang sangat bz sekarang ni... tapi aku tak tutup tempahan yek... So inilah tempahan2 yang aku terima sepanjang ketika aku membizi ni... kenalah curi2 masa jugak ye tak...?

Pada yang nak mengorder ape2 dari aku, sile2kanlah... jangan segan2... jangan malu2 ye... heheheee....

Cheese Tart aneka filling

Tempahan daripada Kak Ham @ Sunway & Lyn, Putra Perdana


Barbie Doll Cake tempahan daripada Zeti @ Taman Indah Jaya


Chocolate Moist Cake tempahan Lyn @ Putra Perdana


Cheese Cake wif Fresh Cream Topping tempahan daripada Kamal untuk Yani
Di rekemen oleh rakan seperjuangan - Syima
Tqsm!

Latest order daripada Intan Suhana @ Klang
Kek coklat moist + buttercream

Terima kasih kepada semua yang menempah.

Kepada yang hendak menempah, dialu2kan...

Wednesday, January 06, 2010

Selamat Tahun Baru... Terlewat sudah....

Salam....

Selamat Tahun Baru... walaupun dah terlewat seminggu tapi nak jugak aku ucapkan pada semua yang sudi berkunjung ke blog aku ni. Terima kasih kerana masih mahu datang menjenguk di sini walaupun tuan punye blog sangat bz dengan hal yang hentah hape2 hentah... ekekekeeee

Alhamdulillah kami sekeluarga dah selamat jadi 'orang puchong'. Sesi perpindahan dah selamat. Sekarang dah duduk di rumah sendiri. Buruk ke, selerak ke, sepah ke, hape ke.... rumah sendiri! Itulah dia.....

Barang2 yang dibawa dari rumah lama ke rumah baru masih ada beberapa kotak belum unpack. Ade sesape nak tolong aku tak? Oh, tak apelah... sebenarnya barang2 yang belum unpack tu adalah barang2 yang kononnye nak disumbatkan ke dalam kitchen kabinet. Kitchen kabinetnya belum buat lagi. Masih menunggu dan menanti masa senggang dari en suami untuk berkunjung ke kedai yang akan dipertanggungjawabkan untuk mengusaikan kerja2 itu.

Ape pasal mase sebelum pindah tak buat itu kitchen kabinet? Jawapannye sangat mudah dan skema, sebab masa itu tak ada duit. Sekarang dah ada sikit... Dan sekarang ini segala duit terlebih yang ada akan diperuntukkan untuk rumah sajelah. Buat itu, buat ini... pasang itu, pasang ini... No holidays... no belanja2 sakan... no barang kemas jugak!!!! Huwaaaaaaa.... Bab yang last tu yang buat hakku rase mau leleh air hidung. Lagi2 biler lalu depan Habib Jewels... kahhhhhhh!!!!

Okey...hari ni dah hari ke empat sessi persekolahan bermula. Aku ada banyak tensen... Anak2 aku masih bersekolah di area Petaling Jaya. Boy masih di Sekolah La Salle sementara Baby dah naik darjah 1 kat Sekolah Assunta. Hari pertama sekolah, hb cuti. Oklah tu... Start hari kedua aku dah kene independant anto anak2 ke sekolah. Mujurlah sekolah sessi petang. Tapi pukul 11.30 pagi dah kena keluar dari rumah. Hantar Boy dulu then baru hantar Baby.

Disebabkan Baby di sekolah baru, jadi kenalah hantar dia masuk ke dalam kawasan sekolah sampailah ke tempat murid2 berkumpul (kantin) sementara nak tunggu murid2 sessi pagi keluar & balik. Jadi kena make sure Mierza sentiasa depan mata, (dia tak nak dipegang sekarang ni...), kena hold beg sekolah Baby (kesian gak nak suruh dia sandang) dan penatnya berjalan masuk dari jalan besar tu. Sesape yang tahu camne keadaan jalan di area Sekolah Assunta tu pasti maklum dengan keadaan aku tu. Sangat jem okeyyyyy kat situ. Tapi aku yang cari pasal nak jugak sekolahkan anak kat situ.... padanlah dengan muke aku!!

Oh, itulah impian aku. Sejak dulu aku yang nak sekolah kat situ tapi tak kesampaian sebab ketidakmampuan arwah mak nak menyekolahkan aku di sekolah yang jauh dari rumah. Jadi sekarang biarlah anak aku merasa. Sedikit sebanyak dalam keluhan aku ni, aku tetap berasa puas. Aku tak dapat, biar anak2 aku dapat! Begitulahkan... perasaan seorang yang bergelar ibu! Hahaaaa dah jadi macam sessi meluah perasan plak... takpe... korang layan je la erk...

Waktu menghantar mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai ke sekolah. Sementara waktu balik 1 jam! Dah sampai rumah tu memang aku lembik le... penat giler... longgar kepale lutut. Masak pun tak payah dah...! Sementara nak sampai rumah tu, ade orang jual nasi campur kat tepi jalan, aku singgah je beli nasi & lauk kat situ. Murah le pulak akak tu jual... bolehlah....

Tapi tak bolehle asyik nak makan lauk beli aje,kan... nak jugak makan masak sendiri. Barulah ada kepuasan. So tengoklah camne... entah esok, entah luse aku mulalah memasak kembali. Cincai ke, campak ke, janji makan air tangan isteri, ye tak bang...? Ha, tu... laki aku angguk! Kakakaaaaa

Okeylah... Sebelum aku melalut lebih jauh, better aku stop kat sini. Terima kasih pada yang sudi menjenguk ke sini. Minta maaflah sebab aku tak membalas kunjungan kalian tu ye... InsyaAllah bile keadaan dah kembali normal dan aku pun dah dapat membiasakan diri, aku akan kembali aktif di sini....

Sampai jumpa lagi di n3 akan datang yang tak tahulah bilernye tuuuuu....

Sayang korang!!!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)