Followers

Sunday, May 31, 2009

Pau Noorma


Salam di pagi Minggu... Hari ni cuaca cerah sungguh. Hangat membahang. Mujurlah en hb dah belikan kipas satu khas tuk kite dok ngadap pc ni ha... (kite ngadap pc,kipas ngadap kite, hehehee) kalau tak... maunyelah kite ni berkirap jek semedang.

Pau Noorma ni kite buat malam semalam. Tengah2 malam. 12.30 tghmlm siap. Ingatkan kengkonon nak buat tuk sarapan esok pagi (pg ni la...) tapi siap2 malam semalam gak kene belasah. Heheheee tapi adalah baki simpan utk sarapan pagi ni ha... Tapikan... kenapalah permukaannya menggerutu? Hiks... Masa kite bukak penutup tu bukan main cantiknye, licin... tapi sesaat kemudian terus pruppppp. Macam ape eh rupernye... ha, lu orang fikirlah sendiri!

Bahan-bahan

2 1/2 cawan tepung gandum

1 sudu besar yis ke
ring
1/2 sudu teh baking powder

4 sudu makan gula castor

1 sudu makan lemak sayuran (shortening)

1 sudu teh bread softener
1 sudu teh bread improver

1/2 cawan susu cair

garam skit


Cara-cara

> Satukan sume bahan dalam mangkuk adunan.
> Uli sebati dengan memasukkan susu cair sedikit demi sedikit. Bila dh lembut, rehatkan sehingga naik dan tumbuk untuk keluarkan angin (mcm buat roti gak la....)
> Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
> Masukkan inti dan tutup kemas.

> Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi dan susun didalam pengukus.
> Rehatkan pau dan biar ia naik lagi.
> Panaskan periuk kukus dan biar air betul2 mendidih.
> Atur pau dalam periuk kukus dan tutup (bungkus tutup mengukus untuk elak air kukusan jatuh ke atas pau, nanti pau jadi tak cantik dan menggerutu)
> Kukus pau selama 15 minit.

Resepi ni kopipes dari blog Hana. Tq Hana!
Sebenornye kite tau kenapa... sebab kite dolat! Kite tak tutup penutup kukus tu dgn kain macam yg disarankan. Itu pasailah. Kalau nak kate sebab wap panas sangat idak juga rasanye sebab kite dah ejas api dah... Tak apolah... janji leh makan. Biar rupernye buruk...

Yang ni plak... kite beli sebelum balik dari senaman Chi Kung. Lepas senaman tadi kami (kite, Kak Gayah, Asmida dan Kak Tun) terus pergi pasar pagi. Hari Ahad ni ramai orang niaga. So, belilah roti john ni untuk tambah2 sarapan pagi.

Saturday, May 30, 2009

Siakap Masam Manis

Ikan siakap ku yang nampak kepalernye saje. Badan dah kene selimut, heheheeee

Salam sekali lagi...

Ikan siakap ni kite beli kat Mydin pada hari Khamis yang lepas. Masa pergi beli barang dapur hari tu... Emp, rugi pula rasanya ambil seekor jek. Sedap. Ikan baru agaknya. Nak ambil 2 ekor aritu risau tak berape elok pula. Sebab kite ni bukannya pandai sangat nak tengok ikan dah lama atau ikan fresh. Ikannya tidaklah besar sangat tapi sedang2 eloklah untuk sekali makan buat kami sekeluarga. Seekor - RM4.99. Taklah mahal sangat, kan???

Gulai Lemak Labu wif Labu Air


Assalamualaikum allz... Gulai lemak labu kunen & labu air untuk santapan mata di petang Sabtu nan indah ini. Aduimak... skema gilo babun! Eheheeee... Tapi nak habaq mai... mulai hari ni kite ada azam baru. Pasni kite nak gunakan perkataan 'kite' untuk aku diri. Takmo guna 'aku' dah. Kalau kite tersasui tulis pasni mintak ampun yek...

Labu-labuan ni adalah lebihan masak2 beberapa hari dan minggu2 yang lalu. Ingat tak kite ade buat masak bening labu haritu? Ha, ini adalah labu air lebihan dari masak2 hari tu. Siap2 simpan dalam plastik dan letak dalam peties. Haritu nak masak semua takut tak habis pulak. Kan kite baru 1st time masak labu air ni... Yang labu kunen tu pulak... memang masak sikit. Sebab yang makan cik abang sowang jek. Kite tak makan nasi. Tukang teman jek... heheeee. So harini kira2nye hari menghabiskan lebihan2 la...

Kebetulan anak buah - Fafa, anak Kak Yong ada kat sini. So adalah menambah seorang ahli makan2 hari ni. Semalam kite g amik dia kat KL Sentral baru balik dari asrama. Mungkin esok antolah dia ke rumah kak yong.

Emp, hujung2 minggu ni tak adalah program nak ke mana2 pun. Duk umah je la tengok tv atau.... layan mata! Hahahaaaa... tapi yang pastinya pepagi tadi aku g sertai senaman Chi Kung. Semangat sungguh. Pergi sengsorang pun sanggup. Kak Nor Kamariah kerja agaknya sebab tak nampak pun bayangnya. Dah sampai sana barulah Kak Gayah dan anak daranya, Asmida sampai....

Esok nak bayar duit baju yang dia orang nak buat untuk ahli senaman tu. Tak tahulah berapa. Nanti bila dah dapat baju, dah pasti nak show off kat sini... :D

Friday, May 29, 2009

Baby & Mochacinno


Heheheee... beria-ia dia suruh mamanya tangkap gambo. Betui... tiada paksaan tau. Tapi tang dia senyum tu jenuh mama paksa suh senyum elok2 tapi gitu gak senyumnye. Suka sangat senyum gaya tu - kembang idung ko nak...!

Pada yang belum kenal, inilah anak kedua aku - Auni Batrisya Irdina berusia 6 tahun. Siapa yang pernah jumpe mudak pempuan ni macam mak2 ayam, Kak Ina KL, Kak CT Delima, Hana, Ayu dan lelain tahulah camne molotnye yang tak berape ade insuran ni. Hihihiiiii terlebih ramah. Mesra alam. Kalau tak, takkan dia leh elok berjalan berpimpinan tangan ngan Kak CT Delima kat Jusco mase jumpe Hana beberapa bulan lepas. Tu pertemuan pertama tuh. Ish3x anak mama nih...
Align CenterTekaknya ala2 tekak mamanye jugok. Dibuatnya macam menjilat eskem...
Sesape nak tengok resepi mudahnye buleh gebek label di sebelah under tag 'Minuman' k... sebelum ni dah berkali2 buat air nih...Sangat mudah dan sodap. Elok untuk menambah lelemak di tempat2 yang sewaktu dengannya. Hiks!

Gulai Lemak Rebung Wif Daging


Okey... aku sambung kat bawah ...Wif Daging yang hampir2 rentung! Wakaka!!!

Sebelum aku berkisah pasal tragedi daging ni, aku nak melompat sambil sebut "YEAYYY! AKHIRNYA GULAI LEMAK REBUNG ADE DI SINI!" Ngences tau tengok kat rumah Kak Ina KL dan Noorma kelmarin2 tu. Tapi takkan nak makan gulai lemak 2 hari berturut2. Sian hb kite. Biniknye asyik bagi makan gulai lomak semedang, hiks! Jadi pospon le ke hari semalam. Selang sehari, ye bang...


Alkisahnye pasal daging tu. Aku rebus dulu sebab nak dia empuk dulu. Nanti masa masak idak le lama nak tunggu. Tapi sebab ralit menyembang layan kapet, tetibe jek bau hangit. Melompat2 aku berlari ke dapur. Berasap dapur aku! Nasib dapur aku tu dapur murahan jek. Xde indicator pengesan asap. Kalau tak tentu dah neno neno! Hahaha...


Tapi alhamdulillah daging aku tak sempat rentung. Cuma periuk akulah... Rendam sehari semalam pastu menyental tak hingat. Sambil herot2 muka & mulut aku. Ceh!
Eeee... sedopnye. Ros, lauk ni la yang akak cakap lauk sedap tu. Ros suker tak rebung? Suker? Suker?

Sotong Masak Kicap


Hemp, kebanyakkan barang-barang dah kering. Barang utama pulaknye tu macam susu dan pampers Mierza, Milo Baby dan Beras. Tak menyempat tunggu hujung minggu. Semalam lepas saja hubby balik kerja, makan, tengok cerita Matahari, tengok The Biggest Loser then kami berangkat ke Mydin. Heheheeee

Memborong sakan. Penuh 1 troli. Xde ruang dah. Tapi habuk pun xde dapat free gift. Mase g kat kaunter redemption tu, budak tu cek2 and kate, "xdelah kak...". Aku tanyelah, Milo xde free gift ke. Dia kate yg 2kg. Aku tgk kat resit tu punch Milo 2kg. Dia kate ade satu lagi bungkusan yg Milo 2kg punye yg ade free gift. Hish, memacam! Abih, takkan nak bertekak kat situ plak pasal free gift yg x seberape tuh.

Actually sebelum ni ada untie India yg jaga kaunter tu. Kalau dia yg jaga, dia bagi saje ape2. Kadang2 aku siap minta tukar lagi. Heheheee melampo tui. Aku pernah tanye untie tu, dia kate "klu beli sampai empat lima ratus xde bg ape2 rase ati tadak sedap mau kate tadak freegift. Ini barang simpan2 pun tarak guna. Kasi same customer lagi baik.Customer pun suka selalu mari sini beli barang."

Jadi...? Bukan aku nak upkan untie India tu tapi... hah, lu pikirlah sendiri! Assalamualaikum! Wakaka!!!

Thursday, May 28, 2009

Award Diiringi TAG dari Mak Ayam Nasrah

Yang ini pun Award Diiringi TAG. Diterima daripada Nasrah. Terima kasih ye, Nas. Masa terima ni aku tengah dalam mood malas nak buat TAG jadi aku ignore jek la. Sekarang ni pun sebenonye malas tapi ade sikit rajin. Jadi lunaskan je la... jangan buang masa kan...


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie :
1) Kenal dari kapet M.Com
2) Dia tinggal kat Ampang... huhuuuu ade kenangan kat situ.
3) Seorang yang sopan santun ala2 wanita melayu terakhir.
4) Anak dara dia sangat sweettttt...
5) Tak tau ape dah... wakaka!!!

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :
1) Suka berangan, berkhayal dan termenung.
2) Suka memerhatikan telatah dan perlakuan orang lain.
3) Suka masak!!!
4) Suka makan!!!
5) Suka menconteng kertas dan tulis nama diri sendiri, suami dan anak2.
6) Jarang2 tengok tv kecuali cerita yang betul2 suka.
7) Tak suka tidur petang.
8) Selalu tidur lewat malam.
9) Suka berinternet.
10) Punya ramai kawan setelah berkecimpung dengan internet.

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :
Aku sangat baik hati...
Aku tutup TAG ini. Tetapi kepada sesiapa yang nak mengumpul AWARD, silelah ambil. Jangan segan2...
Ikhlas - :D

Award Diiringi TAG dari Ros aka Onigiri

Terima kasih terlebih dahulu diucapkan kepada Puan Ros yang berada di Tokyo. Sebenarnya dah lama gak dapat mende alah ni tapi sengaja aku pandang sebelah mate jek. Bukan tak sudi tapi bila tengok diiringi dengan TAG, itu yang buat aku... eheheeeeh... pepaham udahle ye. Jadi hari ni aku lunaskan ye...

1-copy babge"2009 CUTE'S BLOGGER AWARD"untuk letakkan diblog anda.

2-Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda?
Dapat award perempuan rugged naik vespa ni dari Ros aka Onigiri yang tinggal di Jepun. Aku pun tak tahu umur dia berapa. Tapi untuk menunjukkan hormat memula dulu aku panggil dia 'akok'. heheheee Pastu kene tego ngan Hana Kanazawa, katenye dak Ros ni cam budak sekolah menengah jek. Adik2 lagik. Aduiyaiiii malu seyhh... Ros ni juga dikenali sebagai tokey roti. Memacam resepi roti dia menggodek dan selalunya hasil resepinya tidak menghampakan. Terima kasih Ros. Ni bukan up tau... ikhlas dari hati.

3-Setiap blogger mesti menyatakan beberapa fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag).

Nama sebenar Rafizah Binti Nordin. Seorang surirumah dan sepenuh masanya menulis. Seorang isteri kepada suaminya bernama Mohamad Sofie Bin Daud. Mama kepada tiga orang cahayamata - Mohamad Syahmie Isqandar, Auni Batrisya Irdina dan Mohamad Mierza Isqandar. Suka menggunakan name SOFIEZA sebagai gabungan nama suami dan nama aku sendiri. Aku beranak hanya bulan 7 sahaja. Heheheeee Tetapi sekarang kilang beranak sudah tutup! Hahahaaaa

Anda perlu memilih 6 ( ros pilih 10) award seterusnya dan menyatakan pada mereka diblog anda....'The blogger Award Friendship goes to':

1) Eda Mama Dora - Melbern
2) Nas Ummi Inshe - Ampang
3) Wawa Ummi Umaira - Kuwait
4) Ayu - Kuwait

4 aje udah le...

Takoyaki


Takoyaki once again. Korang jangan jemu ye... jangan jugak muak menengoknya.

Aku buat ni untuk bf kami request dari Boy yang amat suker melompat2 bila aku anggukkan kepala tanda setuju dengan permintaannya tu. Dia suker bebeno. Mierza pulak tukang selet sos dan mayonis atas ball tu sambil cakap, "emppp, dap...!" Okey, mama tau sedap, anak! Sebab mama pun gilo dengan makanan ni.


Kali ni aku buat takoyaki ni mengikut saranan Hana. Aku guna 150g tepung khas takoyaki bersama 100g tepung gandum. Ni kes nak berjimat cermat. Nak cari tepung tu kat sini amatlah payah. Tak pernah jumpa pun. Tapi kalau bahan2 lain tu memang ado. Tapi pun mahai... hiks!

Untuk Linda yang selalu tinggalkan pesan kat shoutmix aku tanpa meninggalkan linknye itu, ini resepinya ye... juga untuk yang lelain (wawa, ayu q8, ciklinn dll) yang ter'ngences'melihat mende alah ni dan nak cube, silekan ye...

Linda, lain kali ko datang tinggalkan link ye, sonang akak klik je kat situ terus tobang g umah ko, hihihiiii aku nak sonang yo...

Bahan-bahan
(A)
*100g tepung gandum
1 biji telur
Garam
Air

*Tepung Khas untuk takoyaki memang susah nak jumpa. Aku dah jenuh cari. Merata2 JJ dah pergi tapi tak ada. Kalau jumpe kat mana2 bagitau ye...

(B) - Inti
Kobis - diricik halus
Hirisan Sosej/Udang/Sotong/Stick Crab - Ikut suka & yg bersesuaian

(C)
*Sos Okonomiyaki @ Kicap Lemak Manis - tak kisah cap apa
*Fish Flakes - parutan ikan
*Nori Halus - serbuk yg warna hijau kat dlm gambar tu
Mayonis

* Boleh cari kat Jaya Jusco - Section Japanesse Food.
Kalau tak pun, goreng ikan bilis secara kering dan blend halus. Yang ini boleh digantikan dengan Fish Flakes tu.
*Acuan takoyaki. Kalau tak ada acuan tu boleh juga guna acuan kuih cara.

Cara-cara
(A)
Campurkan semua bahan. Kacau sebatikan adunan. Adunan tu sepekat macam nak buat kuih cara. Tak cair sangat, tak pekat sangat.

Panaskan acuan dan oleskan dengan minyak. Tuang adunan separuh acuan dan masukkan bahan2 inti. Tuang lagi separuh adunan. Melimpah pun tak apa. Nanti kaupkan masuk dalam adunan yg berada dalam lubang acuan. Bila bahagian bawah dah masak, terbalikkan.

Bila dah masak, angkat. Tuangkan mayonis dan sos/kicap kat atasnya. Taburkan juga fish flakes dan nori halus.

Sedia untuk dimakan. Sesangat sedap dimakan ketika masih panas.

Sayur Campur wif Sambal Ikan Termenung

Sambal Ikan Termenung

Heheheeee... korang tau ke ikan termenung tu ikan hape? Akak2 aka otai2 tentu tau. Adik2 pun sure ade yang tau jugek. Dedolu arwah apok aku panggil ikan kembung tu, ikan termenung. Nape eh? Nampak ikan tu cam termenung ke? Entah le... nak tanye kat apok, dah jadi arwah. Ikutkan ajelah...

Actually kawan2 sekalian, ini bukan lauk aku hari ini. Tetapi lauk semalam. Lauk hari ini korang kene tunggu jap2 lagi. Lauk sedap... sedap di tekak aku dan mereka2 yang sewaktu dengannyalah ye. Pada yang tak suker iorle kome...
Sup Sayur Campur

Aku ratah jek ni...

TAG dari Mak Ayam Eda

Anda dikehendaki printscreen kan browser firefox skin yang anda gunakan.

Kat bawah ni yg aku cropkan...
Aku pilih skin:
Fireflies

Sebab:
Actuallykan... ini pertama kali aku mencuba mende alah ni. Aku tengok yg ni terus jek aku klik. Tapi belum ada masa dan kesempatan nak tukar yg lain dan usha mane2 yg lain. tengoklah kemudian2 nanti... Tapi yang ini pun nampak damai dan misteri. Pokok2 bersama kunang2... hiks!

Tag seterusnya:
Kepada sesiapa yang sudi buat, silekan. Sure ramai yg tak sudi Hahahahaaaaa

Wednesday, May 27, 2009

Air Tembikai Laici


Sejuk, nyaman jek tekak bila teguk air ni. Guna laici fresh. Semalam g pasar Zul nampak buah laici tu. Terus ambil. Tak fikir banyak. Sekilo RM4.20 tapi aku ambil tak sampai pun setengah kilo. Heheheee Jadilah... nak merasa je. Bukan makan beria pun...

Resepi dari Ros aka Onigiri di MyR. Terima kasih Ros...

Bahan-bahan ( menghasilkan 2 gelas jus )

  • Beberapa Potong Tembikai
  • 1 gelas air laici dalam tin
  • 8 biji buah laici
  • beberapa ketul air batu

Cara-cara

  1. Potong dadu tembikai dan buangkan bijinya, kemudian blender bersama air laici tadi.
  2. Tuang jus didalam gelas dan campurkan buah laici dan beberapa ketul air batu. Siap untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

Salad Buah-Buahan


Lepas makan malam semalam, tengah aku sibuk2 kat dapur membasuh pinggan mangkuk dan lepas tu cuci tong sampah, hb suit2 aku. Suit gatal gitu sambil tersengih2. Aku fikir takkan ajak masuk bilik kot, awal lagi nih. Anak pun belum tidur. Wakaka hohohoooo melalut dah!!!

Dia tanye kenapa mama dah lama tak buat salad. Rupernye sebelum tu dia menyelongkar peti ais. Dia jumpe buah tembikai, buah laici, buah lai, tomato dan buah epal. Cukuplah tu mama. Nanti potong2 jadilah banyak. Pandai hb aku... Iyolah...

Aku pun keluarkan bahan2 tu semua. Juga sayur salad. Tengah potong2 bahan2 tu semua, ternampak kacang merah dan kacang kuda dalam tin. Hana, aku dah jumpa kacang kuda dalam tin! Sedap, lemak2 jek rasa dia. Campur sekali. Betuila... bila dah potong2 semua dan lambakkan dalam pinggan, memanglah jadi banyak. Last sekali aku taburkan pula kismis. Emppp wallah!

Tapi banyak-banyak pun licin! Habis lima beranak menyental. Aku? Makan sikit jek. Heheheee, betui le... Betul wawa... akak makan sikit jek. Janganlah tak percaya! Hb yang makan beria. Mana yang anak2 tak nak, sume masuk mangkuk dia.
Jadi... untuk hari ini... peti ais ku udah kosong. Hiks!

Ubi Getuk


Ubi getuk ke... Getuk ubi? Alah... mane2lah. Asalkan korang tahu dan sudah pastinya semua orang pernah makan kuih ni, kan. Suka dengan tak suka jek. Aku suka kuih ni. Tapi jarang2lah buat. Selalunya beli saja kat orang2 jual goreng pisang tu. Tapi kelmarin singgah kedai, terbuka pulak hati nak beli ubi kayu. Dah beli barulah terfikir nak buat apa.
Tapi ada juga silapnya. Aku beli 5 tungkul. Semuanya aku g rebus. Bila hb balik kerja dia tengok dan dia kata kenapa rebus semua. Gorenglah sikit. Uhuks... apo punye binilah. Actually hb suka makan goreng ubi kayu. Abih ubi yang dah rebus bebanyak tu nak buat ape ek? Takkan sume nak buat ubi getuk ni. Muntah ijau aku anak banak makan ubi getuk semedang. Korang suggest kat aku sat...


Resepi dari MyR oleh Joayee. Belek, belek jangan tak belek... Jangan bergelek ya udah. Depan hb memasing okey, hiks!

Bahan-bahan ( 1 family )

  • 2 cup ubi kayu rebus tumbuk
  • 1 cup kelapa parut
  • 1/2 cup gula
  • secubit garam
  • batter mix: boleh guna batter mix kegemaran sendiri

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan hingga sebati.
  2. kepal bulat-bulat.
  3. celup dalam batter mix. goreng hingga kuning. jangan goreng terlalu lama, nanti pecah.

Tuesday, May 26, 2009

Gulai Lemak Labu


Ohohoooo... ni lauk kedua untuk hari ini. Gulai lemak labu ni actually kegemaran mak aku. Tapi sekarang ni tak tahulah dia boleh makan ke tidak. Sebab labu ni angin, kan... almaklum le udah tua. Hubby aku pun katenye dah tak berape tahan nak makan macam2. Kene tengok2 jugak. Dan makan pun tak leh belasah gitu2 jek. Risau lepas tu sesak nafas le pulak. Gulai ni pun aku masak sikit jek. Aku? Boleh jek makan. heheheee tapi tak boleh makan! Mak kan diet nyah!
Huh, diet2 semalam aku makan gak nasik. Tapi sikit jek. Setengah senduk pun tak sampai. Betul!!! Kalau tak caye tanyelah hb aku... hahahaaaaa! Alkisahnye semalam, hb balik2 kerje je terus duduk kat meja makan. Lapo katenye. Udahnye sampai tak sempat aku nak tangkap gambo. Semalam masak daging masak kicap, sambal ketuk ikan bilis berulam timun. Lauk2 gitu hb mmg suker bebenor. Binik dia pun suker, heheheee! Tengok dia tak sabo nak makan sampai aku terlupe nak snap gambo. Dah selesai makan tu aku cakap kat hb, hb kate, "gilah masak lain. Kul 10 mlm kang I makan lagi."

Huhuhuuuu... ni makan ke mentekedarah?! Ceh!
Dia gelak jek...
Udahnye... kul 9 malam dia dah masuk bilik.
zzzzzzzzzzzzzzzzzz!

Paru Goreng Berlada


Pepagi tadi g pasar kat kedai Zul. Tinggalkan Boy dan Mierza kat rumah. Sebelum tu dah siap2kan bf dia orang. Pagi ni bf ape? Mama ade sikit malas. Jadi mama goreng naget jek dan bancuhkan milo. Sebelum keluar, siap2 pesan dengan Boy, kalau ada orang panggil2 dari luar, buat tak tahu saja. Kalau orang tu panggil2 nama mama pun biarkan saja. Susah nak beli lauk kalau bawa Si Mierza. Habis semua ikan nak dipegang. Tapi aku tidaklah ralit. Beli2 barang terus balik. Takde singgah menyinggah. Kalau jumpe sesape kat sepanjang jalan tu pun takat tegur gitu jek. Takde sembang2. Risau gak tinggalkan dorang berdua jek kat rumah. Alhamdulillah setakat ni, Boy boleh diharap. Cuma kalau masa tu Mierza tidur, bila aku balik mesti Mierza dah jaga. Dia kejutkan adik dia sebab dia kate dia boring. Huh...

Okey... sebenarnya resepi paru goreng berlado ni aku pernah buat. Resepi ambil kat Myr oleh Kak Fida. Tapi aku amatlah baik hatinya dan terlebih rajin. So, aku tepekkan resepi kat sini untuk sesiape yg ter'ngences' tgk gambo aku yg idak le berape cantik. Di snap dengan 'dslr' murahan aku tuh jek. Check this out...!

Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 kilo paru* - dipotong besar,4-5 ketul dan cuci.
  • 5 helai daun salam*
  • sedikit garam*
  • (bahan bertanda * di atas direbus dgn secukup air hingga empuk)
  • 8-10 batang lada merah-dikisar
  • 7 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 biji limau kasturi ambil jusnya
  • 2 sb gula merah tanjung
  • 1 sb gula pasir
  • 1 sk garam
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng paru dan menumis lauk

Cara-cara

  1. Paru rebus dipotong tipis2 lalu digoreng terendam dgn secukup minyak hingga garing.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sebentar diikuti dgn lada merah hingga naik baunya.Kemudian masukkan gula,garam dan kacau rata.
  3. Masukkan pula jus limau kasturi, kacau rata diikuti dgn paru goreng dan kacau lagi hingga sebati.


Monday, May 25, 2009

Takoyaki


Hiks... Breakfast kami 3 beranak di pagi Isnin minggu ini. Boy sangat suker. Begitu jugak dengan Mierza. Mama pun suker tapi kite ni sebagai ibu, biler tengok anak2 suker makan mesti nak bagi anak2 yang merasa lebih, kan? Jadinye mama cume makan 3 ketui jek. Selebihnya Boy ngan Mierza yang habiskan.

Macam Okonomiyaki, untuk Takoyaki ni pun aku tak pakai tepung yang Hana poskan untuk aku tuh. Masih gunakan tepung gandum, air, garam dan telur. Dan alhamdulillah kali ni aku buat menjadi. Tak macam 1st time dulu. So, lepas ni bolehlah agaknye aku pakai tepung tu. Barulah seronok dan senang hati biler yang dibuat tu menjadi...

Okonomiyaki


Breakfast pagi semalam - Ahad. Balik2 dari rumah kak yong terus menggodek mende alah ni. Hb 1st time makan. Memule dia kate tak teringin. Nampak pelik jek. Tapi biler dah makan makan tak cukup pulak. Muahaha!!! Aku pun makan beberapa kerat jek. Aku potong pakai pemotong pizza tu. Anak-anak lagilah. Siap selet2 jari kat pinggan. Suke dengan sos dan ikan kering tu.

Ni aku tak pakai tepung takoyaki tu. Aku pakai tepung gandum je. Sayang nak pakai tepung tu. Kahhhh!!! Bukan sonang nak dapek. Jauh nak import tuh. Aku bancuh cam biase jek. Letak telur sebiji & garam. Itu jek... Hehehee

Pagi tadi aku buat Takoyaki. Alhamdulillah kali ni menjadi. Sat-sat lagi aku masuk n3 k...

Bun Kentang


Meroti lagi! Tapi roti ni bukan buat hari ini atau semalam. Roti ni aku buat malam Khamis minggu yang lalu. Maknenye bf kami di pagi Jumaat le... Heheee ampun le bebanyak. Lambat mengupdatekan blog aku nih.

Hujung minggu lalu aku terlalu sibuk. Bz mengalahkan Perdana Menteri lagi rasenye. Muahahaaa Pagi Sabtu pergi Seminar dengan Cikgu Noriah dan Kak Nor. Balik2 rumah pukul 5.30 petang, tgk2 mak ade. Orang Bumi Medik - org yg buatkan kaki palsu mak hantar ke rumah aku pulak lepas dia praktiskan mak aku dgn kaki palsunye. Padahal mak aku dtg tu betul2 sehelai sepinggang. Ubat2an & insulin tak bawa sekali. So aku mandi2 terus hantar mak ke rumah kak yong semula di Sepang. Risaulah kalau tgh2 malam tu nanti ape2 hal terjadi sedangkan ubat mak langsung sebutir pun tak de. Sampai rumah kak yong hb dah sakit kepala. Kami ambil keputusan tidur di rumah Kak Yong.

Pagi Ahad, pukul 9 pagi bertolak balik ke rumah. Rehat2 dan aku keluar semula bersama dengan Baby. Pergi Ampang untuk memeriahkan majlis birthday Jay anak Mak Ayam Ayien yg dikenali melalui M.Com. Lepas tu terus lajak ke rumah Yies di Segambut dengan Sya, Alyn, Yam & hbnya. Tengok baby baru dan melawat Yies yang di dalam pantang. Sory le... penyakit segan melanda aku sejak akhir2 ni. So aku cume bawa 'dslr' aku tu tp x keluarkan pun tangkap2 gambo. Hisk!

Sampai rumah pukul 6.30 petang. Terus mandi2 sebab lepas Maghrib ade jemputan bacaan Yassin bersama dengan Persatuan Wanita di Tingkat 14- rumah Kak Yatie. Balik rumah pukul 9.30, gosok baju sekolah anak2. Nasib baiklah baju hb ade 2 pasang lagi yang dah siap bergosok. Mate ni dah mengantuk giler. Sampaikan buatkan susu Mierza sebelum tidur semalam pun hb... hiks terima kasih abang!
Ohohooooo kesiannye roti aku! Gambar roti tp dok cerite diari hujung minggu lak eh... Resepi ni dari tokey roti Ros. Resepinya aku kongsikan kat sini ambil dari MyR. Terima kasih ye Ros. Di sebabkan tepung roti yg dah tinggal sikit, jadinye aku campurkan dengan tepung gandum. Hasilnye masih lembut dan gebus!

Bahan-bahan
  • 250 gram tepung roti/tepung high protein
  • 70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
  • 120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • (untuk bancuhan sos kastard ) 2 sudu besar tepung bird custard
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula

Cara-cara

  1. -Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
  2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  3. klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...
  6. Nak tambah sikit, doh ni lembik sikit ye, kalau buleh masa bentuk bulat2 tu lumur tangan ngan marjerin ye...pastu baru bulat-bulatkan....klu nak tambah tepung punbuleh jugak, tp jangan banyak sangat ye...doh ni akanjadi lembik sikit bila kita pakai telur yang berlainan saiz,.Ros pakai telur saiz M, klu pakai yang besar sikit tu sila kurangkan kuantiti susu tu ye..pakai 100ml aja..harap dapat membantu ye.

Sunday, May 24, 2009

Gulai Lemak Nenas & Ikan Masin


Tidak, tidak! Ini bukan masak hari ni. Semalam (Sabtu) dan hari ni (Ahad) adalah hari menggantung periuk dan kuali. Eh... tak jugak. Tadi aku ade wat Okonomiyaki sekeping. Pastu aku jerang air. Heheeee
Gulai lemak nenas wif ikan masin ni adalah lauk kami hari Jumaat. Macam biasalahkan, aku gunakan nenas tin dan letak air jus nenas tu bersama santan dan sedikit air. Pergh, pakal jek la malam tu hb nak g main badminton, kalau tak sure makan bertambah punye - kate dia...
Alkisahnye, aku ni terlupa dan mamai. Aku sangkakan hari Jumaat tu adalah hari Isnin sebab hari Khamis tu, kan hb aku cuti. Hiks... klu ikut2kan hari hb g main badminton aku tak masak nasi, kan... Tapi tersilaplah pulak. Dan pulaknye masak sedap2. Hahahaaa sian hb aku terpaksa ikat perut.

Friday, May 22, 2009

Budak ni kan...........

Ni lagi gambar Mierza dan nak berkongsi kisah ngan anak bujang kecilku. Ya Rabbi... ko ni dik! Benar-benar menguji kesabaran betul. Habis kain baju dan selimut2 dikumbas dan buat tempat dia main lepak2. Cadar tu dia selubung kepala dia dan buat macam bunyi hantu sambil kate, "ayokkkk..."


Ni dia tengah berangan. Kengkonon dia marahkan seseorang yang mengkelubungkan dia. Siap cakap heps!

Ni dia baru keluar dari kelubung.

Tahniah Untuk Mak Ayam Yies!


Yeay!!! Seorang dari geng mak ayam dah MALATOP! Yies dah BERANAK aka BERSALIN! Yang beshnye dapat baby boy yang sihat, cumey berhidung mancung. Tengok nnt dah beso sikit ade ruper my Mierza tak, heheeee. Sebab Mierza cam muke Kak Aqila, kan...?

Tahniah untuk Yies dan Sham. Dapat baby baru. Selamat menjalani tempoh berpantang ye Yies. Semoga semuanya berjalan dengan baik dan lancar. Untuk Aqila, yeay Aqila dah jadi kakak!

Ha, ni dia baby cumey tu. Katenye nak letak name Aqil. Udah kakaknye name Aqila kan... Tgk idung dia... mancungnye!!! Nanti aku cari gambo Mierza baru2 tengok dunia. Kite tengok ade ruper tak...

Ohohooo jangan ada yg suruh aku beranak lagi. Aku cume teruje tgk baby orang tapi amat malas kalau ada baby sendiri!

Gambar baby ehsan dari Mak Ayam Ila. Thank you!

Thursday, May 21, 2009

Alahai Omak Den!

Gambar ni ambil lama dah...

Hari ni pepagi lagi aku dah keluar dari rumah. Hubby tak kerja hari ni. Alkisahnya petang semalam mak aku menangis2. Dia kata kaki dia yang masih ada tu sakit. Rasa mencucuk2. Aku dah risau. Dulu masa kaki yang dah dipotong tu masih ada, katenye sakit gitu gaks. Adakah perkara sama akan berulang? So, hari ni Hubby ambil cuti sebab nak bawa mak g spital. Alang2 nak g klinik, bila difikir2kan. Disebabkan mak aku memang dah ada kes kat Hospital Serdang tu, kami bawalah terus ke sana. Jumpa doktor, doktor kate orang yang menghidap kencing manis memang akan merasai sakit yang begitu. Penyakit tu menyerang urat saraf dari yg kecil sampailah urat2 saraf yang besar. Tiba2 rasa mencucuk2, kebas dan sakitnya tu lebih kerap menyerang di waktu malam. So memalam mak aku memang tak boleh tidur sbb sakit. Kate doktor tu lagi tadi, kalau tak jaga, tak makan ubat, makan tak pantang, insulin tak cucuk, memanglah semakin cepat ianya menular. Kalau kaki tu terluka, luka tu akan lambat baik dan mungkin tak boleh baik. Itulah yang jenis melarat2 tuh. Atau boleh juga jadi gangren (tisu mati) macam yang terjadi pada kaki mak aku yg dah kene potong tu. Jadi doktor memang tak boleh buat apa2 melainkan bagi vitamin untuk mengurangkan rasa sakit. Mengurangkan rasa sakit ya puan2... bukan menghilangkan rasa sakit. Doktor tu kata memang tak ada ubat yang boleh hilangkan rasa sakit tu. Aduiiii maknenye mak aku kene menanggung sakit jek la selagi ada hayatnye ni? Gulp!

Lepas dah habis urusan di hospital, kami terus ke rumah Kak Yong di Sepang. Mak nak ke rumah sana pula. Sampai rumah pukul 5 petang. Cadangnye tadi hubby nak g office sebab tak sudah2nye dapat sms dari engineer kat ofis tanye drawing itu dan ini. Hubby aku ni memang payah le kalau coti. Ade jek... tapi aku tak kisah. Faham dah dengan kerja dia tu. Tapi sampai2 rumah dah kepenatan. Titun tak sedar diri sume...

Sambal Sotong


Masak bening tu dilawankan dengan sambal sotong nih. Korang rase kene tak lawannye? Pada aku dah kene sangat. Tapi lain tekak, lainlah seleranya, kan...?

Eh, Hana... Ijah... betui ke masak bening ni masakan Jawa? Jawab sat...

Okey ye korang... actuallykan... labu air bening dan sambal sotong ni bukan lauk kami hari ni tau. Tapi hari Selasa punya lauk. Hiks, ampun! Terlambat nak masuk n3...

Labu Air Masak Bening


Masak bening-bening ni memang feveret en hubby tuh. Jadinye kalau buat ni memanglah mendapat sambutan yang menggalakkan. Sonang plak tuh nak buat. Sume bahan potong2 then cempak jek dalam piuk.

Ni 1st time masak labu air. Sebelum ni tak pernah beli pun labu air. Labu air ni pun bukannye aku beli. Tapi dapat free mase beli ikan kat Pasar Ikan Zul (kedai jual ikan, sayur & barangan runcit) dekat ngan umah aku ni. Kedai Pasar Ikan Zul ni agak popular kat kawasan sekitar tempat tinggal aku ni. Kalau beli lauk2, dia mesti sedekah apa2. Sambil bersedekah sambil menarik hati pelangganlah gitu. Kengkadang dia bagi petola, daun sup, daun bawang dan lain2 sayur lain masa kite bayar barang2 yg kite beli. Sebelum ni aku memang jarang2 sangat beli kat sini. Seminggu dua ni jek aku merajinkan diri sebab sejak aku bercampur gaul dengan kaum wanita kat sini depa dok cakap kedai tu memang murah berbanding kedai2 biase kat kawasan ni.

Wednesday, May 20, 2009

Jumpe Mak Ayam Irma!

Kami...
Mak yong Irma, aku, mak yong Nas, Faezah dan Bibuuuuu
Aku dan Irma
Tengok muke dia... macam Irma Hasmie kan...
Kelas kau mak yong... muke ala2 artis!

Ini kali kedua aku bersua muka dengan Irma Hasmie! Upsss, sory Irma Ramli heheeee... walaweiii muker nak same, name pun nak same. Nama ayahanda jek yang lainnye.

Irma yang dok Sabah ni balik sini tuk jalan2. Tengokkan perutnya yang besar tu mati-matilah aku ingatkan dia nak balik nak beranak sini. Upernye baru enam bulan lebih. Cis, tipah tertipu!

Semalam Boy ada kelas mandarin. So hantar dia awal. Lepas jek hantar Boy, aku terus g lrt Asia Jaya. Dah janji dengan Faezah nak g sesame. Elok2 tengah masuk parking, Faez tpon kate tumpang kawan dia jek. Kebetulan kawan dia nak g Ampang. Emp, meraselah naik Suzuki Swift baru yang diidam2kan laki aku. Heheee

Sampai sane tgk2 Irma ngan Alyn sedang bersantap. Bibu tengah q beli KFC. Pastu Sya sampai. Sembang, gelak2... kul 1.45pm kami gerak. Balik naik lrt ngan faez. Ambil kereta dan hantar Faez ke opis....

Ada yang tertanya2 mane anak2 aku? Aku tinggalkan kat rumah dengan mak aku. Sebelum aku pergi aku dah siap2 masukkan Mierza dalam buai. Makanan mak aku pun aku dah siap2kan. Dan disebabkan itu jugaklah aku tak leh lelame bergather2 since depa pun kerja memasing keluar lunch our tp extended hour le. Lantak korang kene balun ngan bos korang!

Gulai Taucu


Gulai taucu ni memanglah masakan kegemaran mak. Di sebabkan mak aku ada kat rumah aku sekarang ni, aku masaklah lauk kegemaran dia. Bukan mainnye dia makan. Dah kenyang makan dengan nasi, dia meratah pula. Jadi aku memang masak lebih sebab tahu gulai tauchu ni memang kegemaran dia...

Tuesday, May 19, 2009

Pandan Kaya Bun


Ha, inilah dia projek dengan Homemade Sri Kaya Pandan tadi - Pandan Kaya Bun. Memule sekali terkesima tengok kat umah Cik Mat Gebu. Siap2 dah amik resepi. Tapi agaknye belum sampai seru. Jadinye resepi tu terbiar jek la sepi. heheheee
Pehtu nampak lak kat rumah Kak Suzi. Aduyaiii, layan gakla rase malas tu 2/3 ari. Then sampai gak seru nak meroti. Semalam petang, sambil2 tangan menggodek sri kaya atas dapo, BM ku yang terchenta menggodek tepung le pulak. Apa yang penting... kerjasama! Ish, nyanyi lagu wonderpets lak, hiks!

Ni gambar roti sebelum dibakar. Aku buat 9 ketul dengan berat purata setiap sebiji 76g. Tapi kalau next time nak buat, aku akan kurangkan ke 60g le kot. Sebab 76g ni pun nampak besau walaupun still comey...Lihatlah dunia... betapa gebusnye saya! Hiks! Bf pepagi cicah ayaq kopi suam2 kuku, kelas kau!!!
Align CenterBAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk) - aku guna air sejuk biasa je
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan - tak letak
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya - saya guna perisa pandan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit.

Sri Kaya Pandan

Buat ni petang semalam untuk satu projek yang dah agak lama terpendam. Tengok kat rumah CMG dan kak Suzi, terinspirasi sungguh.

Tengah aku menggodek-godek sri kaya ni, mak aku tanye dari depan, "ko buat ape tu? Dari pagi sampai ke petang asyik berulang ke dapur je kejenye..." ngeh ngeh ngeh... soklan mak aku. Habisnye dia nak aku duduk je sebelah dia, tengok tv dari satu rancangan ke satu rancangan. Uish, aku ni sebenornye bukan jenis gitu. Kecualilah cerita yang aku betul2 suke macam C.S.I. ke... Matahari ke... The Biggest Loser ke... ha, cerite2 camtu barulah aku dok dendiam depan tv. itu pun kengkadang sesambilnye aku masukkan kain dalam mesin basuh dan buat bende lain mcm lipat kain dan ajo anak buat keje sekolah. Dan tidak ketinggalan, melayari internet! Hehehee

Resepi Homemade Kaya Pandan ni aku ambil dari Noreen UK. Tapi dah edit banyak. Bukan niat nak menderhaka pada resepi tapi nak menyenangkan diri sendiri heheheee
Ampun ye Noreen...

Bahan-Bahan
3 biji telur
300g gula kastor - aku kurangkan ke 160g
200ml santan - aku guna 150ml santan, 50ml air
100ml jus pandan - dr 10 helai daun pandan - aku tak buat cenggini
tukarkan kepada
- 1 sk pewarna hijau
- 1 sb perisa pandan
- 80ml air

Cara-cara
Pukul telur dan gula dengan whisk - sebati.
Masukkan air campuran pewarna dan perisa pandan serta santan & air. Gaul rata.
Tapis dalam periuk non-stick - aku pakai periuk biasa dan tak tapis pun.
Masak dengan api perlahan hingga pekat.
Pastikan adunan sentiasa dikacau.

* Pekat yang dikehendaki adalah apabila disenduk, adunan tidak jatuh.

Monday, May 18, 2009

Mat Rempit Kenit!


Hahahaaa...! Tu dia! Beginilah gelagat Mierza kalau dapat topi keledar Boy. Bukan main seronoknye dia.

Kurang dua bulan lagi Mierza akan menjangkau usia 2 tahun. Emp, dah beso anak mama. Tapi janganlah risau adik... mama takmo tambah anak lagi. Kaulah yang akan memegang title anak bongsuku, heheheee

Mierza ni kalau dapat menyepahkan rumah dialah no. 1. Poning kepalo aku. Aku berkemas dalam bilik, dia buat keje kat depan. Aku kemas kat depan, dia selongkar almari dalam bilik. Kalau pensel tak boleh jumpe. Sekarang dia dah tak conteng dinding lagi. Tapi habis buku sekolah abangnya. Pantang saja lepa, memang meriahlah dia menyonteng.

Mierza... Mierza...

Kelmarin dia bukak laci almari solek aku. Dia keluarkan kertas-kertas dalam tu. Aku heplah dia, tapi dengan serta-mertanya dia ambil kertas tu dan sebut "a, o, a, e..." sambil tunjuk kat kertas tu dengan jari telunjuknya yang montoks itu. Aduhai... camnelah aku nak terus marah. Terus aku peluk dia dan gomol pipi dia. Taulah marah kene gomol wakaka
Kepala lutut aku yg nak jugak enterframe...
:D

Takoyaki


Nyum nyum... sedapnye... walaupun tak menjadi takoyaki aku tuh. Tak taulah di mana silapnye sampaikan adunan takoyaki aku melekat kat acuan takoyaki yang cantik molek tu tadi. Tapi yang pastinya memang rasenye sebijik dengan takoyaki yang dibeli di jusco tu. Lebih-lebih lagi bila bahan-bahannya lengkap semua. Terima kasih sekali lagi Cik Puan Hana yang disayangi!

Sayang kau rase nak guna tepung tu. Tadi pun pakai 100g je tepung tu. Jimat, jimat... nak order lagi dari Jepun segan lak rasenye. Wakaka! Yang pasti lepas ni nak try lagi. Tengoklah esok2...


Oh lupe nak habaq... mak aku ada kat rumah aku ni sejak dari hari Jumaat lepas. Tadi aku bagilah dia makan takoyaki ni. Bukan mainnye dia makan. Sampai kekenyangan, tak mo dah makan nasi hahahahhh!!! Tapi... sejak dia sakit ni, 'tangki' dia memang cepat je penuh. Makan sikit dah kenyang... maklumlah dah banyak umur...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)